daxforfika.blogg.se

♥Min resa mot att bli konditor♥

Macarons

Publicerad 2013-12-31 17:47:42 i Fyllningar/Frostings/Smörkrämer

Jag vill börja med att säga gott nytt år! Hoppas att alla får ett bra slut på 2013 och en bra början av 2014! Jag vet redan nu att det här inlägget kommer att bli långt, så nu kör jag. 

Fyndade en macaronsmatta. Eller plåt/form kan man säga. 
En sån här. Den är till för att göra macaronsen jämna och göra så att dom inte flyter ut. Den har plats för 28 stycken halvor och jag hade smet över så jag gjorde resten på fri hand.
Här har jag spritsat ut smeten på mattan. 

Bedömning av macaronsmattan:
Jag tycker att det är värt att köpa om man gör macarons ofta. Dom får fin form och flyter inte ut. Ett stort plus är att det går att diska min i diskmaskinen. Den är köpt på Clas Ohlsson för 129:-

Nu ska ni få receptet.

Macarons

•125g sötmandel
•225g florsocker
•100g äggvita (från ca 3 st ägg)
•25g strösocker 
•Hushållsfärg

Om mandeln har skalet kvar så ska den skållas. Då lägger man mandeln i en kastrull med vatten. Låt det koka, när mandlarna flyter upp till ytan och skalet börjar öppna sig är dom klara. Nu är det lätt att ta av skalet. Om man skållat mandlarna så måste det torka, jag lät dom torka under natten på ett hushållspapper. 
Nu ska man finriva mandlarna. Blanda den rivna mandeln med florsockret. Vispa äggvitan och sockret till en fast maräng i en annan bunke. Sen så kan man ha i hushållsfärg om man vill, jag hade i röd så mina blev ljusrosa. Blanda nu ihop massorna väl. Spritsa ut dom på plåt med bakplåtspapper, jag spritsade då på mattan. Grädda i 210°C i 6-8 minuter.

Oftast så hör man att det är svårt att göra macarons och visst, det är lite pilligt. Så jag ska tipsa er om saker som är bra att tänka på.
• Ha gott om tid.
• Ha alla ingredienser i rumstemperatur, äggvitan la jag fram några timmar innan jag började.
• När macaronsen är utspritsade på plåten låt dom vila tills dom fått en "yta". Då spricker dom inte.
Här ligger alla halvor innan dom blev ihopsatta. Andra gången som jag lyckades få till den fina kanten.

Jag fyllde mina med chokladsmörkräm, receptet som jag alltid använder.

•100 g smör
•2 dl florsocker
•2 tsk vaniljsocker 
•2 msk kakao

Rör för hand eller vispa ihop med elvisp. 
Spritsa krämen på ena halvan och lägg en annan halva på.


Bilder från spritsningen.




Här fick ni flera bilder. Dom här är gjorda på mattan.

Dom här är spritsade på fri hand.

Inlägget blev långt, hoppas att ni orkade läsa till slutet.

Kram Elisabeth!:)

Bakgrejerna som jag fick i julklapp

Publicerad 2013-12-27 15:42:49 i Bakredskap

Jag tänkte visa bakgrejerna som jag fick i julklapp. 
Jag fick den här, det var i den som jag hittade receptet på schackrutorna. 
Det är fina bilder i så man blir verkligen sugen på att prova allt!
Den här har inte så mycket med bakning att göra men en konservöppnare fick jag också. Ett stort plus är att den är rosa! 
Sen så fick jag den här kaveln utan handag. Superpraktiskt, iallafall för mig som aldrig håller i handtagen när jag kavlar. 

Sist och faktiskt minst, 3 stycken utstickare. Jag har redan visat 3 stycken blåa som jag själv har köpt, men dom här är lite annorlunda.

Imorgon så kan det bli shopping på mellandagsrean, vi får se. Jag är på jakt efter en macaronsplåt. 

Kram Elisabeth!:)

Schackrutor

Publicerad 2013-12-27 15:29:57 i Småkakor

Det var längesen jag bakade småkakor så idag gjorde jag det. 
Receptet kommer ifrån bakboken jag fick i julklapp. 

Schackrutor 
•4,5 dl vetemjöl
•1 dl socker 
•200g margarin eller smör 
•4 tsk vaniljsocker
•2 msk kakao

Blanda vetemjölet, sockret och matfettet i bitar i en matberedare. Det går såklart också att blanda för hand. Blanda i vaniljsocker. Dela degen i 2 lika stora delar. Ena degen ska nu blandas med kakaon. Rulla ut fyra längder, 2 ljusa och 2 mörka. Lägg dom i schackmönster ovanpå varandra. Låt degen ligga i kylskåp ett tag tills den inte är jätte mjuk. Skär dom i ca 0,5 cm tjocka skivor. Grädda kakorna på 200°C i 8-10 minuter. 


Sen så lade jag kakorna i mormors gamla plåtburk. 

Kram Elisabeth!:)

Inspirations bilder

Publicerad 2013-12-27 15:10:02 i Cupcakes/Muffins

Hittade dom här fina bilderna på we❤️it. 





Blir verkligen sugen på att baka macarons! Vi får se hur det blir med det. Det kommer upp 2 stycken inlägg snart, ett med schackrutor och ett med bakgrejer som jag fick i julklapp. 

Kram Elisaneth!:)

Muffinsformar

Publicerad 2013-12-20 17:32:46 i Cupcakes/Muffins

Jag tänkte visa mina muffins/cupcakesformar. Jag älskar färger som man blir glad av, speciellt pastellfärger! Jag vet var alla formar som jag själv har köpt är köpta. Men jag kommer inte ihåg priset. Vissa formar har jag fått. 


Här har vi silikonformar i fem olika färger , funkar superbra att diska i diskmaskin! Dom här har jag fått i födelsedagspresent så jag vet tyvärr inte varifrån dom kommer. 

Dom här är också silikonformar, men dom är formade som hjärtan. Dom är köpta i Ullared.
Sen har vi vanliga pappersformar. Super härliga färger tycker jag! Dom här har jag köpt på Dollarstore.

Dom rosa och vit rutiga köpte jag på Öland i våras. Dom lila har jag fått i födelsedagspresent. 

Dom här är mina favoriter! Pastellfärger och söta blommor, det kan inte bli bättre. Dom här är också köpta i Ullared. 


Sen så har vi dom sista formarna, båda har jag fått. Dom vita är lite större och man brukar ha dom till amerikanska muffins. Dom guldiga och silvriga är metallformar.

Kram Elisabeth!:)

Marängsviss

Publicerad 2013-12-17 18:00:03 i Baka utan ugn

Marängerna som jag gjorde i skolan igår blev till marängsviss. Familjen uppskattade det. 

Till marängsvissen hade vi också glass, grädde, bananer och chokladsås. Chokladsåsen är busenkel att göra så den får ni receptet på.

Chokladsås
• 1 dl kakao
• 1 dl socker
• 1 dl vatten
• Salt 

Blanda allt i en kastrull. Låt den små koka under vispning. När den är tillräckligt tjock så är den klar. 

Så här ser den ut när den är klar.

Här är en bild på allt utom glassen.

En super god och enkel dessert!

Kram Elisabeth!:)

Pepparkakshus

Publicerad 2013-12-16 17:49:51 i Jul

Igår så gjorde jag och mina syskon pepparkakshus. Vi gjorde 6 stycken små + en liten granskog. 


Här är 2 st bilder på det mesta som vi använde. Vi hade både vit och rosa kristyr som vi dekorerade med. Vi hade också nonstop och smält choklad som dekoration. Här får ni receptet på kristyr.

Kristyr

• 4 dl florsocker
• 1 st äggvita
• 1-1,5 tsk ättika 
Blanda allt och sen är det bara att börja spritsa.



Här är 2 bilder på husen som jag dekorerade. 

Kram Elisabeth!:)


Maränger

Publicerad 2013-12-16 17:31:25 i Allmänt

Idag gjorde vi maränger på bageri/konditori lektionen. Dom består av äggvita och strösocker. 
En bild på ogräddade maränger.

Kram Elisabeth!:)

Wienerbröd

Publicerad 2013-12-03 20:15:27 i Bakelser

Idag så gjorde vi wienerbröd i bageriet. Ni får 2 stycken bilder.
Kram Elisabeth!:)
 
 

Prinsesstårta

Publicerad 2013-12-03 20:05:24 i Baka utan ugn

Nu har jag börjat att vara i bageriet i skolan och igår så gjorde vi prinsesstårtor.
Först så gjorde vi rosen och bladen.
Här är den färdiga tårtan. Det är en ljus tårtbotten. Inuti är det hallonsylt, vaniljkräm och grädde. Den är täckt med marsipan och dekorerad med grädde, rosen och bladen. Sen är det pudrat florsocker ovanpå.
Sen packederade vi dom, jag köpte hem min och bjöd familjen och min farbror på lite tårta.
Kram Elisabeth!:)

Lussebullar

Publicerad 2013-12-03 19:51:17 i Jul

En underbart god bulle med många namn. Har provat att baka lussebullar några jular nu och inte hittat receptet jag söker. Men nu äntligen så har jag det, dom blev super goda! Receptet är från någon tidning mamma hade. Så här kommer receptet på dessa bullar.
Jag hade rom i mina, inte vatten. Jag får väll prova att ha vatten i någon annan gång och se om det blir någon skillnad. Annars så följer ni bara receptet.
En otroligt färgglad och elastisk deg.
Och en massa bilder! Ett recept som är värt att prova.
Kram Elisabeth!:)

Om

Min profilbild

Elisabeth

En småländsk tjej på 19 år som går tredje året på restaurang och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri/konditori på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping. Meningen med utbildningen är att jag ska ta studenten med en yrkesutbildning som konditor våren 2016. Resan dit får ni följa här på bloggen bland bunkar, mjöl och kreativitet. Bloggen finns också på Instagram under namnet @daxforfika ♥

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela