daxforfika.blogg.se

♥Min resa mot att bli konditor♥

Kladdkaka

Publicerad 2014-01-29 10:08:04 i Efterrätter

Godmorgon! Igår så bakade jag som sagt en kladdkaka när jag kom hem. Den fick en krispig ytan och var super kladdig inuti, precis som jag vill ha den. Receptet hittade jag på kokaihop.se 

• 100 g smält margarin
• 2 st ägg
• 2,5 dl socker
• 4 msk kakao
• 2 tsk vaniljsocker
• 1 dl vetemjöl
• 0.5 tsk salt

Sätt ungen på 175°C. Smöra och bröa en form. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör i dom försiktigt. Häll i smeten i formen, grädda i ca 15-20 minuter beroende på hur kladdig man vill ha den. 

 
Kram Elisabeth!:) 

Citronkladdkaka

Publicerad 2014-01-28 15:34:59 i Efterrätter

Hejsan! Idag fick jag turen att vara en av dom som skulle göra desserten i skolan. Vi gjorde citronkladdkaka och till den hade vi grädde. 


När vi hade gjort dom så kom jag på att jag inte har bakat kladdkaka på jätte länge. Så när jag kommer hem blir det troligtvis bakning för min del. Hade tänkt att göra en choklad kladdkaka. Jag ska försöka få till den så att ytan är krispig och resten super kladdigt, får väll se om jag lyckas.

Kram Elisabeth!:) 

Bilder på födelsedagsfikat

Publicerad 2014-01-27 19:55:25 i Vetebröd/Bullar

Hoppas att ni har haft en härlig måndag!  Som rubriken lyder så kommer nu bilderna på fikat.
Havreflarn 
Kokoskakor & chokladsnitt

Mormors formar


Kolapajer med grädde & lingon

Vaniljbullar

Så, de var alla bilder!;) Vi får väll se vad nästa inlägg blir.

Kram Elisabeth!:) 

Födelsedagsfika

Publicerad 2014-01-25 14:39:29 i Tårtor

Hoppas att ni har en fin lördag! Nu är allt nästan klart tills födelsedagsfikat imorgon. Då kommer ni få se bilder på allt. Det som jag ska bjuda på är mini kolapajer, vaniljbullar, havreflarn, chokladsnitt, kokoskakor och mormors formar. Det blir ingen tårta i år. Ni som har följt bloggen från början vet att jag gjorde en chokladtårta och en red velvet cake förra året. Jag har inga bilder till idag men det blir så tråkigt utan så ni får 2 bilder på förra årets tårtor. 

Chokladtårtan
Red velvet cake med kiwi & lime

Kram Elisabeth!:)

Havreflarn

Publicerad 2014-01-21 13:48:20 i Småkakor

Efter att jag köpt uppläggningsfatet så blev jag sugen på att baka. Min födelsedag närmar sig så det blev bakning tills dess. Jag har tänkt att bjuda på kolapaj, vaniljbullar, havreflarn plus något mer som jag inte vet än. Men det är inte bara jag som fyller år. Bloggen blev 1 år i lördags den 18 januari!:) Det har gått så snabbt! Jag minns när jag skrev det första inlägget och hur nöjd jag var över tårtan. Nu lite mer än ett år senare så har det hänt så mycket. Jag har börjat gymnasiet och där får jag göra det jag älskar på skoltid, är inte det fantastiskt? Nu till receptet på havreflarnen som jag bakade idag.

Havreflarn ca 35 st 

• 150 g margarin
• 2 dl havregryn
• 2 dl vetemjöl
• 2 dl socker
• 4 msk mjölk 
• 4 msk ljus sirap
• 0.5 tsk bakpulver 

Smält margarinet i en kastrull. Blanda i resten av ingredienserna. Klicka ut smeten på bakplåtspappersklädda  plåtar. Lägg inte för många på varje plåt för de flyter ut. Grädda på 200°C i ca 6-7 minuter. Låt de svalna. 

Tiden i ugnen kan vara olika så håll koll på flarnen, de bränns lätt. 



Kram Elisabeth!:) 

Uppläggningsfat

Publicerad 2014-01-21 11:27:09 i Bakredskap

Hejsan alla fina! Idag så köpte jag det här fina rosa fatet. 
Lagom storlek och en otroligt härlig färg! 
Kanten höjer hela fatet. Jag köpte det på Saker & Ting för 179:- 

Kram Elisabeth!:)

Vaniljbullar

Publicerad 2014-01-18 18:21:36 i Tips

Igår gjorde jag vaniljbullar. Det blev massor av vaniljkräm över efter tårtävlingen så jag passade på. Jag gjorde både stängda och öppna bullar. Men slutresultatet blev bäst för de öppna bullarna. Här får ni receptet som är från boken Sju sorters kakor. Jag gjorde dubbel sats så jag fick 40 st bullar, om ni vill göra 20 st så halvera bara receptet. 

Vaniljbullar ca 40 st

• 4 dl mjölk 
• 50 g jäst
• 150 g margarin eller smör
• 6 msk socker
• 2 st ägg 
• ca 16 dl vetemjöl 

• Vaniljkräm
• Smält smör eller margarin
• Strösocker 

Värm mjölken till 37°C. Lös upp jästen i lite av den. Rör matfettet och sockret smidigt i en bunke. Tillsätt äggen, jästen och resten av degspadet. Tillsätt mjölet så att degen blir smidig. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. 

Den färdig jästa degen.

Nu väljer man hur man vill göra bullarna.  

Om man vill göra stängda så börjar man med att kavla ut degen.
Så så tar man ett mått och trycker ut cirklar av degen.

Sen så klickar man på vaniljkrämen och "nyper" ihop den och lägger skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
Då ser de ut så här när de är klara.
Sen så rullade jag resten av degen till bullar, likadant som när man gör frallor. Jag tryckte ett hål i mitten och spritsade i vaniljkrämen i hålet. När bullarna har fyllts med vaniljkräm så ska dom jäsa i 30 minuter till. Nu så ska de gräddas på 250°C i ca 10 minuter. 

Så här blev de öppna bullarna. Nu ska de penslas med smör och doppas i strösocker. 


Så ser de ut när de är klara. 

Vaniljbullar är enklare att göra än vad man tror så om det blir vaniljkräm över någon gång, tveka inte att prova. Alla som smakade gav dom ett bra omdöme. 

Kram Elisabeth!:) 

Tårtbakartävling

Publicerad 2014-01-17 08:42:04 i Tårtor

För er som inte visste det så är jag scoutledare. Igår hade det bestämts att det skulle vara tårtbakartävling. Så scouterna delades in i grupper och efter ca 1 timme fanns det 4 tårtor som var klara att bedömas. 
Marshmallows, chokladlinser & strössel.


Härliga färger!
Pyntgele och karamellfärg.




Ingredienserna dom hade att välja i mellan, vissa hade chokladmousse i också men den hann inte fångas på bild. 
Tårta näst längst bort vann!

Min syster + 3 tjejer till gjorde den här. 

I eftermiddag ska jag baka vaniljbullar hade jag tänkt. Jag får se när dom kommer upp på bloggen, troligast imorgon. 

Kram Elisabeth!:)

Praktiskt prov och inspirations bilder

Publicerad 2014-01-14 21:25:49 i Allmänt

Idag hade jag det praktiska bageri och konditori provet. Det gick faktiskt bättre än vad jag trodde. Man skulle vara två och två och sen så skulle man dra lappar och där på då stod det vad man skulle göra. Det som stod på lapparna var sånt som vi har gjort innan. Mitt par fick göra rulltårta och småkakor. Vanlig rulltårtsbotten med smörkräm och hallonsylt. När man skulle göra småkakor så fick man välja så vi tog kolakakor. Jag hann tyvärr inte fota bakverken idag så ni får två inspirations bilder från we❤️it istället.


Kram Elisabeth!:)

Biskvier

Publicerad 2014-01-13 20:24:48 i Bakelser

Idag så gjorde vi chokladbiskvier i skolan. Bottnarna gjorde vi innan jul så idag har vi brett på smörkrämen och doppat dom i choklad. 
Biskvier som väntar på att få doppas.
Så här ser botten ut.


Dom färdiga biskvierna. 
Sen så har vi den sedvanliga påsen, om man kommer hem med en sån så blir man poppis. 
Idag fick vi redan på att vi ska ha praktiskt prov imorgon. Vi får se hur det går, man hoppas ju på det bästa!

Kram Elisabeth!:) 

Kolapaj

Publicerad 2014-01-06 12:34:25 i Paj

Min födelsedag närmar sig och jag har alltid lika svårt med att bestämma mig vad jag ska baka. Men ett bakverk som jag redan nu har bestämt att jag ska baka är kolapaj. Jag har länge velat prova att baka det så i lördags så gjorde jag det för första gången. Istället för att göra en stor så gjorde jag flera små i metallformar. Det finns många liknande recept men jag valde det här receptet som är från Ica: 

Pajdeg 
• 100 g smör 
•  3,5 dl vetemjöl
• 1-2 msk kallt vatten 

Kolafyllning 
• 1,5 dl vispgrädde
• 1,5 dl socker
• 1,5 dl sirap
• 200 g smör 

Börja med att sätta ugnen på 200°C. Pajdegen är lättast att göra i en matberedare men man kan också röra för hand. Skär smöret i bitar och blanda det med mjölet tills du får en smulig massa. Tillsätt vattnet och blanda tills du får en fast deg. Låt degen vila i kylskåp i ca 30 minuter. Tryck ut degen i formen, i mitt fall små metallformar. Nagga degen. Om man gör en stor paj så ska den gräddas i 25 minuter, mina små gräddades i ca 15 minuter. 
Nu ska du göra kolafyllningen, koka grädden, sockret och sirapen tills den är så pass hård att man kan göra kulprovet. Kulprovet är när man droppar lite av smeten i ett glas med kallt vatten, smeten ska kunna rullas till en kula. Det brukar ta mellan 20-30 minuter. När kolan är klar drar du av kastrullen från plattan och rör i smöret så att kolan blir mjukare. Nu kan du hälla i kolan i pajskalet/skalen. Låt dom stelna i kylskåp. Sen så hällde jag på smält choklad innan jag serverade mina, men till födelsedagen spritsar jag nog på grädde och dekorerar med lingon. Det blev för sött med chokladen tyckte jag. 
Här är pajskalen innan dom gräddades.

Sen fyllde jag dom med kolan.

Ursäkta för den dåliga bilden, men här är chokladen på. 

Kram Elisabeth!:) 

Om

Min profilbild

Elisabeth

En småländsk tjej på 19 år som går tredje året på restaurang och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri/konditori på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping. Meningen med utbildningen är att jag ska ta studenten med en yrkesutbildning som konditor våren 2016. Resan dit får ni följa här på bloggen bland bunkar, mjöl och kreativitet. Bloggen finns också på Instagram under namnet @daxforfika ♥

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela