daxforfika.blogg.se

♥Min resa mot att bli konditor♥

Chokladbollar i ugn

Publicerad 2014-07-31 08:17:53 i Egna recept

Hej, hej! Jag och min syster fick en galen ide om att vi skulle göra chokladbollar i ugnen. Det gick inte som vi hade tänkt oss utan allting flöt ut, men vad gjorde det när nästa ide kom? Det misslyckade som vi tog ut från ugnen fick samma konsistens som havreflarn. Vi bröt allt i bitar och åt till den goda blåbär/vanilj glassen. Här kommer receptet på det som nu får kallas chokladbolls crisp.

•150 g margarin
• 2 dl socker
• 1 msk vaniljsocker
• 3 msk kakao
• 3 msk oboypulver
• 3,5 dl havregryn
• 2 msk kaffe

Blanda ihop allt till en deg. Sprid ut rullade chokladbollar på en plåt. Grädda i ugnen på 200°C i 6 minuter. Låt svalna, bryt allt i bitar. 
Gott blev det iallafall!

För övrigt så gjorde jag chokladbollssmeten utan recept, hittade på lite. Det är alltså mitt eget recept och jag tror att jag ska fortsätta att göra vanliga chokladbollar av det receptet. Nu så ska jag fortsätta njuta av sommaren.

Kram Elisabeth!♡

Claras vinbärskaka

Publicerad 2014-07-29 15:41:58 i Efterrätter

Hej, hej! Mamma hittade ett annat recept i en tidningen och den här gången så vet jag vem som står bakom det, nämligen UnderbaraClara.  Receptet är på en vinbärskaka i långpanna. Hur smidig som helst att göra och smakar jättegott med grädde till! Jag bytte ut vaniljpulvret mot 1 msk vaniljsocker. 

Sen så blev kaka inte som jag tänkt mig för virriga jag hade mätt upp mjölet i ett litermått och jag hällde bara i hälften. Snacka om panik när jag upptäckte det. Så ut med kakan ur ugnen så fort som bara den och sen blanda i resten av mjölet. Därav så är vinbären blandade med smeten. Men det blev bra ändå, nästa gång så ska jag nog blanda i vinbären direkt istället för att strö över.




Jag gjorde 20 rutor istället för 40. 

Jag tackar Clara för receptet! Jag brukar göra Findus vinbärskaka som det finns recept på här på bloggen. Den liknar den här kakan, men jag tyckte att det var mer praktiskt att baka i långpanna.

Kram Elisabeth!♡

Blåbärsglass

Publicerad 2014-07-27 13:48:02 i Tips

Hej, hej! Måste bara tipsa om en supergod glass! Helt klart min nya favorit. Smaken är blåbär/vanilj, kul att byta ut mot den vanliga tre-smaken päron/jordgubb/vanilj.

Om ni gillar blåbär så kommer ni inte bli besvikna.

Kram Elisabeth!♡

Pinocchiotårta

Publicerad 2014-07-25 09:24:00 i Tårtor

Hej, hej! Här kommer receptet på tårtan. Mamma hittade receptet i en tidning och hon ville testa den och jag ville självklart vara med. Den här sortens tårta kallas pinocchiotårta hemma hos oss men den verkar ha många namn. Vi bytte ut pistagenötterna mot flagad mandel.


Jag tyckte att bottnarna blev superfina!
Här ser man skillnaden på sockerkaksbotten och marängen.

Den blev supergod! Med en tydlig citron och mandel smak. Ni måste testa.

Kram Elisabeth!♡

Instagram

Publicerad 2014-07-24 17:28:31 i Tips

Hej, hej! Nu har jag fixat så att bloggen har ett eget Instagram konto. Kontot heter @daxforfika, ett självklart namn;) Om ni har Instagram så kolla gärna in där. Det jag bakar kommer upp på bild där innan receptet kommer upp här på bloggen, då vet ni vad som väntar. Jag kommet såklart att fortsätta att blogga som vanligt, Instagram är bara en kul grej.

Kram Elisabeth!♡

Baguetter

Publicerad 2014-07-23 09:17:09 i Bröd

Hej, hej! Favorit i repris om man säger så, de här baguetterna är så goda! Passar vem som helst. Både nybörjare och de som tycker att jästider är för långa eftersom allt blandas på en gång och den totala jästiden är 20 minuter. Receptet hittar ni under kategorin "bröd". 

Håller samtidigt på att baka en tårta med mamma, den kommer upp under de följande dagarna. Planerar också att baka lite med vinbär så vi får se hur det blir med det. Ha det bra så länge!

Kram Elisabeth!♡

Rostad banankaka

Publicerad 2014-07-21 08:32:45 i Tips

Hej, hej! Jag tyckte att banankaka såg lite tråkig ut, eftersom att det är banan i så får den inte den finaste färgen. Jag ville piffa upp den lite och har alltid velat testa rostad sockerkaka. Så jag provade att rosta banankaka istället och resultatet blev jättebra! Hur gott som helst! Till serverade jag grädde och röda vinbär. Om man inte vill ha vinbär så kan man ta tex jordgubbar, blåbär eller hallon. 
Jag är inte bra på uppläggning direkt men jag blev ändå nöjd. Tänkte spritsa grädden på banankaka först men eftersom den är varm så skulle grädden smälta. 
Detaljer.
Det passade bra med vinbär som är lite sura. Nästa gång ska jag testa att rosta sockerkaka, jag hoppas på att den ska få en härlig färg.

Njut av värmen nu allihopa!

Kram Elisabeth!♡

Banankaka

Publicerad 2014-07-19 09:32:38 i Mjuka kakor

Hej på er! Kanske ska byta ut den frasen, börjar bli lite gammal. Hur som helst så hittade jag tre övermogna bananer som jag bakade en banankaka av.

Banankaka
• 2 ägg
• 1.5 kkp strösocker 
• 2 tsk vaniljsocker
• 6 msk grädde
• 100 g smält margarin
• 3 mosade bananer
• 2.5 tsk bakpulver
• 2.5 kkp vetemjöl


Vispa ägg och socker. Tillsätt övriga ingredienser. Smöra och bröa en form. Häll i smeten och grädda på 200°C i ca 35 minuter. 

Kram Elisabeth!♡

Dumlegömmor

Publicerad 2014-07-17 22:25:51 i Småkakor

Hej på er! En kaka som påminner mig om min barndom, fast att jag fortfarande är ett barn är de här dumlegömmorna. Hur goda som helst! De är lite smuliga och blir härligt knäckiga av dumlen. 


Dumlegömmor
• 175 g smält smör
• 1 dl strösocker
• 3 dl vetemjöl
• 1 tsk bakpulver
• Dumle godisar

Rör ihop smeten och klicka ut i aluminiumformar. Tryck i en halv dumle. Grädda på 175°C i 10-15 minuter.

Kram Elisabeth!♡

Baksaker från Ullared

Publicerad 2014-07-15 11:59:06 i Bakredskap

Hej på er! Nu är jag hemma från Ullared och ska visa vad jag köpte där.
Vispskål, rymmer 6 dl. 8:-/st Jag köpte två stycken.

Sugrör av papper. 8:-/st Fanns även i vit och röd.
Muffinsformar. 10:-/7:- 

Jag kommer inte ihåg vilka formar som kostade vad men en kostade 10:- och den andra kostade 7:-

Vispskålarna har jag tänkt att mäta mjöl i.

Kram Elisabeth!

Mitt drömkök

Publicerad 2014-07-14 07:32:41 i Tips

Hej på er! Köket är ett rum jag tillbringar mycket tid i eftersom bakningen är en stor del av mitt liv. Därför tänker jag ofta på hur mitt drömkök ser ut. Jag vet hur jag vill ha det och ska med hjälp av några bilder visa er hur det ser ut. 


Bilderna kommer från we♡it.

Där fick ni en liten titt på hur jag skulle vilja ha det. Mycket pastell färger och gamla saker. Lite 50-tal och udda köksstolar och kaffekoppar. Det är svårt att förklara men hoppas att ni fått ett hum av hur mitt drömkök ser ut. 

Kram Elisabeth!♡

Chokladmuffins med kokosfett

Publicerad 2014-07-12 08:18:39 i Egna recept

Hej på er! Idag har jag ett alldeles nytt recept som jag själv har kommit på, ett experiment igen. Det hela började med att jag hittade kokosfett i kylskåpet och det brukar man använda till ischoklad. Men jag ville inte göra ischoklad så jag gjorde ett muffins recept med kokosfett i och här kommer det.

• 100 g kokosfett
• 2 st ägg
• 2 dl socker
• 1 msk vaniljsocker
• 1 nypa salt
• 4 msk kakao 
• 1 tsk bakpulver
• 2 dl vetemjöl 
Smält kokosfettet i en kastrull. Vispa ägg och socker. Vispa i alla torra ingredienser. Blanda i kokosfettet. Dela upp smeten i 12 muffinsformar, grädda på 200°C i 10 minuter.

Muffinsen blev luftig och mjuk. Man känner en svag smak av kokosfettet. Jag hade velat toppa muffinsen med kokos men vi hade ingen hemma.

Kram Elisabeth!♡

Inköpslista Ullared

Publicerad 2014-07-10 10:14:57 i Bakredskap

Hej på er! Jag har inte varit igång och bakat de senaste dagarna, vädret har varit på topp och då har jag hängt på stranden. 

Lördag-måndag ska jag åka till Ullared. Så jag tänkte att ni kunde få se hur inköpslistan gällande bakning ser ut. När jag kommer hem så kommer jag visa vad jag köpt. Eftersom att jag inte kommer vara hemma så kommer jag varken kunna baka eller blogga men jag ska försöka fixa ihop några tidsinställda inlägg. Här kommer listan.

• Engångsspritspåsar
• Metalltyllar
• Springform 15-17 cm i diameter 
• Uttryckare 

Sen så brukar det slinka ner lite muffinsformar och annat så vi får se.

Kram Elisabeth!♡

Alla hjärtans dag

Publicerad 2014-07-08 18:14:01 i Bakelser

Hej på er! Nu undrar ni säkert om jag är helt borta, men det är jag inte. När det var alla hjärtans dag i februari så köpte jag med mig fika hem från skolan och jag tror att jag glömt att visa det. Så här kommer de bilderna.

Marängbakelse 

Kapsel

Det är alltså inte jag som har bakat.

Kram Elisabeth!♡

Present från farmor

Publicerad 2014-07-07 14:12:32 i Bakredskap

Hej på er! Jag har varit kattvakt åt farmors katt i några dagar och som tack för hjälpen fick jag en present. 
En plåtburk att ha kakor i. Jag blev jätteglad! Den kommer att användas flitigt.

Kram Elisabeth!♡

Rabarber & jordgubbsmuffins

Publicerad 2014-07-06 09:04:44 i Cupcakes/Muffins

Hej på er! Här kommer muffins nr 2. Mormors mumsiga muffins som grund med nedtryckta rabarber och jordgubbsbitar i. 
Jag tog inte pappersformar utan en silikonform med hjärtan.


Tada! Hjärtformade muffins.

Kram Elisabeth!♡

Mormors mumsiga muffins med kakao

Publicerad 2014-07-05 11:48:23 i Cupcakes/Muffins

Hej på er! Muffinsbak idag igen. Det är mormors mumsiga muffins med kakao i. Receptet vet ni finns under kategoring cupcakes/muffins. 
Jag bakade en annan sorts muffins idag också men det inlägget får ni imorgon.

Kram Elisabeth!♡

Blåbärsmuffins

Publicerad 2014-07-04 08:39:47 i Cupcakes/Muffins

Hej på er! Mamma kom hem med ca 2 dl blåbär och av dem så bakade jag blåbärsmuffins. 

Blåbärsmuffins
• 1 sats Mormors mumsiga muffins
• 2 dl blåbär 

Receptet på mormors mumsiga muffins finns under kategorin cupcakes/muffins. Jag använder alltid det receptet så det finns i flera inlägg.
Jag fryser blåbären och rör i dem med en slickepott.


Matchade med blåa formar för en extra blåbärs känsla. 

Kram Elisabeth!♡

Baguetter

Publicerad 2014-07-03 09:27:34 i Tips

Hej på er! Jag letade runt på internet efter bröd med rågsikt i och då hamnade jag på en blogg som heter smakkansla.blogspot.se Där fanns receptet på de här baguetterna som jag bakade igår. Jag gjorde dubbel sats för att det blir 3 baguetter på 25 g jäst.

Baguetter 6 st
• 50 g jäst
• 4 msk olja 
• 10 dl vetemjöl
• 2 dl rågsikt
• 1 tsk salt
• 5 dl fingervarmt vatten 

Häll i allt utom vattnet i en bunke. Tillsätt vattnet. Blanda i maskin ca 5 minuter eller för hand ca 10 minuter. Låt jäsa under bakduk i 5 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Forma till 6 st baguetter, lägg på plåt med bakplåtspapper. Fyll diskhon med varmt vatten och ställ plåten över, låt jäsa där i 15 minuter. Grädda på 225°C i 15 minuter.
Baguetterna innan gräddning. Jag snurrade mina så att de fick fin form.



Vissa blev finare än andra.

Tips! Jag strödde lite flingsalt över mina innan de gräddades. Mamma tyckte att de var så goda att jag ska baka de idag igen. Fast den här gången x 4 så att jag får 12 st. 

Kram Elisabeth!♡

Överraskning

Publicerad 2014-07-02 13:07:47 i Allmänt

Hej på er! Jag har något jättekul att berätta! Kanske inte lika kul för er som för mig men men. Jag fick hem ett brev igår och där i fanns pappret som gjorde min dag, beskedet jag har väntat på sååå länge. Jag har kommit in på inriktningen bageri och konditori vilket betyder att jag kommer bli en utbildad konditor. Gissa om jag är glad!!? 

Kram Elisabeth!♡

Om

Min profilbild

Elisabeth

En småländsk tjej på 19 år som går tredje året på restaurang och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri/konditori på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping. Meningen med utbildningen är att jag ska ta studenten med en yrkesutbildning som konditor våren 2016. Resan dit får ni följa här på bloggen bland bunkar, mjöl och kreativitet. Bloggen finns också på Instagram under namnet @daxforfika ♥

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela