daxforfika.blogg.se

♥Min resa mot att bli konditor♥

Misscupcake 2014

Publicerad 2014-03-31 14:24:06 i Bakelser

Hej på er! Dagens inlägg kommer att innehålla cupcakes. Ni kommer att få recept på 2 stycken olika. Den ena har vaniljcupcakessmet som grund och den andra har choklad. Det är samma recept fast att man väljer vad man vill smaksätta den med. 
 
• 1 st ägg
• 1.5 dl socker
• 1.5 dl mjölk
• 4 dl vetemjöl
• 2 tsk bakpulver
• 100 g smält smör eller margarin
• Smaktillsats 4 msk kakao eller 2 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mjölken och mjölet blandat med bakpulvret samt det smälta fettet. Klicka ut i muffinsformar. Grädda i 200 grader i ca 12 minuter. 
De blir höga och väldigt fina.
Jag dekorerade dem med sockerpasta som jag färgade rosa och grön.
Kavla ut sockerpastan tunnt och låt ligga så ca 10 min. Då går det enklare att trycka ut figurerna utan att de fastnar och går sönder. 
Sen så är det bara att börja trycka, jag använde mina utstickare. 
Frostingen är chokladsmörkräm på chokladcupcaksen. 
 
• 150 g smör
• 3 dl florsocker
• 3 tsk vaniljsocker
• 2 msk kakao

Vispa ihop allt med en elvisp och sen så är det bara att börja spritsa.
Jag dekorerade de med blomor och hjärtan utav sockerpasta. Sen så strödde jag över lite av mitt hemagjorda strössel.
Nu till nästa cupcake. De med vaniljsmak fick rosa och grön vaniljsmörkräm som frosting. Jag har 2 st färger i samma spritspåse. Receptet är likadant som till de andra cupcaksen fast minus kakao. Jag tillsatte karamellfärg istället. Om du ska spritsa 2 färgad frosting så börjar du med att dela smörkrämen och färga två olika färger. När du har gjort det så lägger du i den ena färgen mot ena kanten. Lägg sen i nästa färg så att spritspåsen blir två färgad.
Så här ska det se ut.
Börja spritsa och se hur fint det blir! Jag dekorerade en cupcake med en ros och resten med små blommor.
 
Någon som tänkte på rubriken? Det finns en tävling som heter Misscupcake 2014 som arrangeras på våren och går ut på att man under 10 veckor kan vara med och tävla med sina egna cupcakes. Varje vecka så är det olika teman som tex havet, student och baby. Jag är med och tävlar med båda de här cupcaksen under kategorin öppen klass, vilket betyder att man får göra de hur man vill. Jag skulle bli jätteglad och tacksam om ni skulle vilja rösta på dem. Du röstar genom att gå in på misscupcake.se eller googla misscupcake 2014. Sen väljer du kategorin öppen klass och letar dig fram till mina cupcakes, det finns både bild och mitt nämn med så att det blir lätt att hitta. Tack så mycket på förhand och önska mig lycka till!
 
Kram Elisabeth!♥

Tips & inspiration

Publicerad 2014-03-28 18:22:30 i Tips

Hej alla fina bloggläsare! Äntligen fredag, toppen! Det här inlägget kommer handla om tips och inspiration som rubriken lyder. Det börjar närma sig påsken och vad passar då inte bättre än ett påsktips. När jag var och köpte lösgodis igår så hittade jag de här söta chokladäggen, perfekt att ha på en påsktårta eller cupcakes.
Sen har jag två böcker jag vill tipsa om. Den första heter Nya första kokboken, den är gjord av Johanna Westman. Hon var en stor förebild för mig när jag var yngre. Recepten är anpassade för barn som är sugna på att testa på att vara i köket, men jag använder den fortfarande ibland. 
Boken har fina bilder och bra beskrivningar. De amerikanska pannkakorna är en favorit hos mig. Jag kollade på hennes tv-program Johanna & Mixer när jag var liten och ett av recepten jag fastnade för var just de pannkakorna. 
Sen så vill jag också tipsa om den här boken, Dekorera tårtor och kakor. Den ger en massa inspirerande tips. 
Den visar grunderna för hur man gör en tårta i början av boken och sen så kommer recptetn.
Tårtorna är helt fantastiska! En av mina drömmar är att ge ut en egen bakbok, tänk hur kul det hade varit.
 
Kram Elisabeth!♥

Brownie i mugg

Publicerad 2014-03-26 18:45:48 i Cupcakes/Muffins

Hej på er! Blev tipsad om att prova brownie i mugg så jag gjorde det. Ett super bra tips om man är sugen på något sött.

Till en mugg behövs:
• 4 msk mjöl 
• 4 msk socker
• 1 tsk vaniljsocker
• 2 msk kakao
• 1 nypa salt
• 2 msk olja
• 3 msk vatten 

Blanda allt i muggen tills du får en slät smet. Tillaga i mikron på högsta effekt i ca 1.5 min. Serveras med vispad grädde. 



Klart!

Kram Elisabeth!♡

Strössel

Publicerad 2014-03-23 17:14:26 i Baka utan ugn

Hej igen! Igår och idag så har jag gjort något för allra första gången, nämligen strössel. Jag såg en bild på hemmagjort strössel och ville prova. Det finns inget direkt recept vad jag kunde hitta så jag höftade ihop mitt eget recept. 
 
• 2 st äggvitor
• 5 dl florsocker
• Karamellfärg
• Valfri smak ( jag tog mint)
 
Blanda äggvita och florsocker med en gaffel. Tillsätt karamellfärg så att du får färgen du vill ha. Sen så tillsatte jag pepparmyntsarom i den gröna smeten. Den rosa lät jag va som den är.
Fyll spritspåsar med smeten, klipp ett jätte litet hål.
Sen så är det bara att börja spritsa. Låt torka ca 24 h.
När de har torkat klart så är det dags att bryta isär dem.
Visst blir det fint?
Förvara i fina burkar. Det blir lite extra kul att dekorera om man har gjort allt själv.
 
Kram Elisabeth!♥

Frozen cheescake

Publicerad 2014-03-23 16:32:06 i Baka utan ugn

Hej alla fina! Någon mer än jag som blir glad när man ser en burk med philadelphiaost? Kanske inte, men man kan göra så mycket gott med en sån burk. Hur som helst så gjorde jag en cheescake igår. Jag tänkte göra ett steg för steg inlägg så ni får receptet först och instruktionerna under tiden bilderna visas. 
 
• 3 st ägg
• 200 g philadelphiaost
• 2 dl socker
• 1 msk vaniljsocker
• 3 dl grädde
• 25 st digestivekex 
 
Börja med att dela på äggen. Lägg äggulorna, osten, sockret och vaniljsockret i en bunke.
Vispa det.
Vispa grädden.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Blanda ihop äggsmeten, grädden och äggvitorna.
Smula digestivekexen i en springform. Botten blir ganska tjock, vilket jag gillar men om man vill ha den tunnare så tar man bara färre kex. Jag har också olika storlekar på kexsmulorna både stora och små.
Häll smeten i formen och frys. Helst ska den stå över natten för att bli riktigt bra. 
Här får ni bilder på slutresultatet, och smaken? Hur god som helst, rekomenderas verkligen! 
 
Kram Elisabeth!♥

Liten springform

Publicerad 2014-03-21 21:06:26 i Bakredskap

Hej igen! Som jag nämnde i förra inlägget så ska jag visa något som jag köpte idag.
Jag gick in på lagerhaus och fyndade den här för 39:- Gissa om jag blev glad när jag såg den? Den är 10 cm i diameter. Nu behöver jag bara en form som är mitt i mellan 10 cm och 24 cm i diameter så att jag kan göra en tre våningstårta. Tror att det kan bli bra. Längtar redan efter att använda den.
 
Kram Elisabeth!♥

Choklad & jordnötsbollssmet i långpanna

Publicerad 2014-03-21 20:47:37 i Baka utan ugn

Hej på er! Krånglig rubrik? Jag ska förklara, kan börja med att säga att det är mitt eget påhitt. Jag ville ju baka något med jordnötter och gjorde då ett jordnötssmör i onsdags. Jag kom på att jag skulle kunna göra en variant på chokladbollar men byta ut matfettet mot jordnötssmör istället, så det gjorde jag. 
 
Här är receptet:
• 1 sats jordnötssmör ( för recept, se inlägget nedan)
• 1.5 dl socker
• 1 msk vaniljsocker
• 4 msk kakao
• 3 dl havregryn
• 3 msk + 0.5 dl apelsinjuice 
• Pärlsocker
• Hackade jordnötter
 
Blanda allt som om du skulle göra en chokladbollssmet. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, tryck ut smeten. Häll över en halv dl apelsinjuice och låt det dra en stund. Strö över pärlsocker och hackade jordnötter. Ställ i kylskåp och låt stelna till. Skär i bitar och sen är det färdigt att äta.
Så här blev resultatet! Det bir många bilder nu eftersom att det är så kul att fota med den nya kameran, hoppas att ni gillar mycket bilder. Det kommer snart upp ett till inlägg då jag ska visa en sak som jag köpte idag.
 
Kram Elisabeth!♥ 

Jordnötssmör

Publicerad 2014-03-19 19:56:03 i Baka utan ugn

Hej på er! Idag så blev jag sugen på att baka något med jordnötter men jag kom inte på vad. Då slog det mig plötsligt, jag lan ju baka med jordnötssmör. Men jag hade inte det hemma så jag gjorde mitt eget. Det finns många olika recept att välja bland men jag kom på ett eget, det får ni här:

• 4 dl jordnötter
• 2 msk matolja
• 0.5 tsk salt 

Hacka nötterna i en matberedare till en massa, tillsätt oljan så att massan blir fast. Smaksätt med saltet.



Så här ser det ut när det är klart.

Imorgon eller på fredag så ska jag baka med jordnötssmöret, men vad det blir får bli en hemlighet tills dess.

Kram Elisabeth!♡

Chokladmuffins

Publicerad 2014-03-16 17:15:04 i Cupcakes/Muffins

Hej på er! Idag får ni bara bilder. Samma chokladmuffins som jag alltid bakar, receptet finns under kategorin cupcakes/muffins. Vi får se vad innehållet i nästa inlägg blir. Till nästa helg så ska jag nog göra en cheesecake tror jag, receptet kommer självklart upp i så fall. 
 
Kram Elisabeth!♥ 

Smaskisar

Publicerad 2014-03-12 19:48:59 i Baka utan ugn

Hej på er, här kommer ett litet inlägg så här på kvällskvisten. Vill du baka något som går snabbare än chokladbollar? Då är det här receptet perfekt. Smaskisar eller cornflakeskakor. 
Här får ni receptet:
Jag gjorde dubbel sats.

Klara! Inte direkt det snyggaste man kan äta men hur gott som helst.

Kram Elisabeth!♡

Oreobiskvier & Centerbiskvier

Publicerad 2014-03-09 10:30:33 i Bakelser

Hej på er! Ni undrar säkert vad jag har bakat av det här? Jo, biskvier. Jag gjorde 2 olika sorter, en med oreochoklad och en med center. Jag känner på mig redan nu att inlägget kommer att bli långt så det är bara att hänga med. Jag har gjort båda recepten på fyllning själv, något som jag låg och funderade på innan jag skulle sova i fredags. Ibland kommer ideerna bara så där, härligt!
Först kommer receptet på mandelbotten, jag har använt mig av Leila Lindholms recept.
 
• 250 g mandelmassa
• 1.5 dl socker
• 2 st äggvitor
 
Börja med att riva mandelmassan grovt. Blanda ihop mandelmassan och socker. Tillsätt lite äggvita i taget. Vispa gärna med elvisp så att mandelmassan inte klumpar sig. Spritsa ut på plåtar med bakplåtspapper. Grädda på 180 grader i 13 minuter. Jag gjorde dubbel sats och fick ut 20 st normalstora som jag fyllde med centersmörkräm och 14 st stora som jag fyllde med oreosmörkräm.
Innan gräddning.
Efter gräddning, ovan och under sida. Jag måste säga att jag blev riktigt nöjd med bottnarna.
Nu är det dags att göra smörkrämerna. Det blir så mycket godare att göra på riktigt smör och inte margarin, rekomenderas.För min del så är det smör i oreobiskvierna och margarin i de andra, smöret räckte tyvär inte till. 
Oreosmörkräm:
 
• 250 g smör
• 4 dl florsocker
• 1 msk vaniljsocker
• 2 st äggulor
• 1 msk kakao
• 1 st oreochokladkaka
Vispa ihop alla ingredienser utom chokladen till en smörkräm. Hacka chokladen och vispa i den. 
Här är de färdig strukna oreobiskvierna. Jag strycker mina beskvier med en lilleman.
Nu så är det dags för centersmörkrämen. Samman recept som ovan fast att jag bytte ut oreochokladen mot 2 st centerrullar som jag hackade och vispade i. 
Ett tips är att frysa bottnarna innan man stryker de med smörkräm och att frysa de när de är strukna, då är det lättare att doppa i chokladen sen. 
Jag doppade mina i marabous vanliga chokladkaka som jag smälte över vattenbad. Jag hade 200 g till en sats med biskvier. 
De färdiga biskvierna som håller på att stelna. De går jättebra att frysa. De blev suppergoda enligt mig själv, värt att prova tycker jag. 
 
Kram Elisabeth!♥
 

Mormor formar

Publicerad 2014-03-05 17:50:04 i Jul

Hej på er! En kaka som verkligen påminner om barndomens jular är mormors formar. En kaka som min mormor alltid bakade. 
De ser ut så här. Receptet är super enkelt, ni ska få det här:
 
• 500 g smör
• 500 g socker
• 500 g vetemjöl
• 1 st ägg
 
Blanda allt utom ägget i en matberedare. När allt är blandat så tillsätter du ägget. Degen ska nu tryckas ut i metallformar. Jag har tyvärr ingen bild på formarna men de har veckad kanter. Grädda på 175-200 grader beroende på ugn i ca 10 minuter.
 
Kram Elisabeth!♥ 
 
 
 
 
 

Kakfat, made by me

Publicerad 2014-03-02 11:49:41 i Bakredskap

Är det någon som kommer ihåg kakafatet jag gjorde? Om inte så får ni en bild på det här.
Jag hittade lite saker så att jag ska kunna göra ett till fat.
Först så hittade jag de här 2 ljusstakarna, perfekta. Det svåraste brukar vara att hitta vad som ska hålla upp allt. 
De söta blommorna gör ljusstakarna så fina. 
Den här fina assietten fastnade mina ögon för. Om ni kollar på översta bilden så ser ni att kaffekoppen och fatet tillhör samma servis. Jag tror att jag har en till kopp liggandes någonstans så det blir nog en likadan kopp på det här fatet också. Jag tror att kakfatet kommer bli ett litet vår/sommar projekt, men ni kommer få se det när jag är klar. Ska bara hitta ett till fat som jag kan ha underst. 
 
Jag tycker att det är jättekul att se att besökarsiffrorna stiger. Om ni vill så kan ni lämna en liten kommentar och skriva lite om er själva, hur ni hittade hit eller vad ni vill att jag ska baka/tipsa om. Just du kan ju vara någon jag känner eller någon jag aldrig har träffat, spännande. Ni är mer än välkomna, kul att ni hittade hit!:)
 
Kram Elisabeth!♥
 

Chokladfyllda rån

Publicerad 2014-03-02 10:44:56 i Baka utan ugn

Hej på er! Igår kväll fick jag en ide. Jag hade en chokladkaka och tänkte att man kunde göra något med den. Som ni ser på bilden så är det en kalev chokladkaka, samma sort som jag använde i kladdkakan. Jag smälte den i mikron.
Sen bredde jag på chokladen på ett smörgåsrån.
Sen så lade jag ett annat smörgåsrån på och så fick jag chokladfyllda rån. Tänkte att det skulle vara kul att prova med oreo chokladkakan.
 
I fredags så var jag i en second hand affär och hittade lite roliga grejer. Ett inlägg kommer snart upp, ska bara fota fynden. 
 
Kram Elisabeth!♥

Om

Min profilbild

Elisabeth

En småländsk tjej på 19 år som går tredje året på restaurang och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri/konditori på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping. Meningen med utbildningen är att jag ska ta studenten med en yrkesutbildning som konditor våren 2016. Resan dit får ni följa här på bloggen bland bunkar, mjöl och kreativitet. Bloggen finns också på Instagram under namnet @daxforfika ♥

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela