daxforfika.blogg.se

♥Min resa mot att bli konditor♥

Ciabatta

Publicerad 2015-10-29 17:22:40 i Bröd

Hej på er! Igår kom jag hem från Ullared där jag hittade lite baknings relaterade saker, men det kommer i ett annat inlägg. Nu till ciabatta som jag bakade i slutet av sommaren faktiskt men som jag hittade i mitt bildarkiv nu, så här får ni recept på dom. 

De blev otroligt goda och receptet är lånat av kronjäst och länk finns här👉🏼 http://www.kronjast.se/recept/ciabatta





Kram Elisabeth!💕

Moussetårta

Publicerad 2015-10-26 15:00:24 i Bakat i skolan

Hej på er! Vi hade temat vispade och rörda massor för ett tag sen i skolan och då ingick det att göra moussetårtor. Jag och min fina vän valde att våran skulle smaka päron. Jag tycker att denna tårta blev hemskt ful för att choklad staketet runt om blev totalt misslyckat. Men det verkar inte ni tyckt för den fick många gillningar på Instagram. Här kommer två bilder för er som bara läser bloggen.


På onsdag ska jag och ett gäng tjejer åka ensamma utan nån vuxen till Ullared. Det är jag och en till som har åldern inne för körkort så vi ska turas om att köra dit, 8 timmars bilresa på en dag. Lycka till känner jag mest;) Men hur som så hoppas jag kunna hitta några roliga ingredienser och baktillbehör inne på gekås. Isåfall kommer de upp här efter resan. 

Kram Elisabeth!💕

Amerikans äppelpaj

Publicerad 2015-10-23 16:45:30 i Paj

Hej på er! Som ni som redan följer mig på Instagram vet så blev det här inlägget försenat. Jag fick världens huvudvärk igår så jag fick gå och lägga mig tidigare än planerat. Men nu är jag äntligen igång med skrivandet så det ska nog bli ett inlägg trots allt;)

Som ni kan läsa i rubriken så är det amerikansk äppelpaj som kommer på recept idag. Jag har bakat det en gång innan men då hade jag rutmönster på den, denna gång valde jag att ha ett heltäckande lock istället. Denna gång kan jag inte ta åt mig äran för receptet, det hittade jag på icakuriren.se

Amerikansk äppelpaj
Deg:
• 5 dl vetemjöl 
• 0.5 tsk salt
• 100 g margarin 
• 50 g smör
• 0.75 dl vatten
Fyllning:
• 6-7 stora äpplen
• 0.75 dl socker
• 1 msk vetemjöl
• 1 tsk kanel 

Blanda mjöl och salt. Smula ner margarin och smör och blanda till en gryning massa. Tillsätt vattnet och knåda till en deg. Dela degen i två lika stora halvor. Kavla ut den ena delen som ska täcka botten och kanterna och placera den i formen. Kärna ur, skala och dela äpplena i bitar. Vänd i resterande ingredienser. Häll i äpplena i formen och kavla ut den andra degen som ett lock. Gör något mönster i locket med "hål" så ångan som bildas kan pysa ut. Dekorera med överbliven deg. Pensla med ägg för en blank yta. Grädda på 200°c i ca 45 minuter. Klart!



Kram Elisabeth!💕

Biskvier på nytt sätt

Publicerad 2015-10-19 19:18:03 i Bakat i skolan

Hej på er! Nu har det blivit både blogg och instagram uppehåll över helgen vilket inte var meningen. Men man är bara människa och kan inte styra vad livet kastar på en. 

Senaste instagram bilden är på biskvier som saknar det vanliga utseendet. Historien bakom är helt enkelt att jag misslyckades med bottnarna, det blev för mycket äggvita i smeten. Botten blev då platt och fick ingen volym. Då fick det kommas på nya idéer och det resulterade i biskviernas nya utseende. Istället för det vanliga utseendet så delade jag botten på mitten så jag fick två halvmånar av varje botten. På den ena botten spritsade jag smörkräm med en stjärntyll och sen tryckte jag på den andra delen av botten. Sen doppades ena änden i choklad.


Ibland blir det misslyckade bättre än man trott;) Ha en otroligt bra måndagkväll nu!

Kram Elisabeth!💕

Dubbelt upp med chokladbollar

Publicerad 2015-10-13 13:27:49 i Egna recept

Hej på er! Ledig tisdag för min del med tid för att planera mitt gymnasiearbete. Men först ska jag dela med mig av två helt nya recept. 

Jag har länge velat baka vita chokladbollar så jag tog tag i det och knåpade ihop ett recept. När jag ändå var i farten så fick det bli en sort till. Så här har ni dom, vita chokladbollar & Oreo chokladbollar. Båda innehåller smält choklad.

Vita chokladbollar med strössel
• 100 g margarin
• 2 dl socker
• 2 tsk vaniljsocker
• 2 dl havregryn
• 100 g smält vit choklad 
• Strössel att rulla i

Oreo chokladbollar 
• 100 g margarin
• 2 dl socker
• 2 tsk vaniljsocker 
• 3 dl havregryn 
• 100 g smält Oreo choklad 
• 2 msk kakao
• Pärlsocker att rulla i 

Blanda ihop alla ingredienser förutom chokladen till en jämn smet. Tillsätt chokladen och blanda samman. Rulla till bollar och rulla dom i strössel eller pärlsocker. Låt stå i kyl, klart!




Ett tips är att chokladbollar går utmärkt att frysa, bara att plocka fram och låta tina innan de ska ätas. 

För er som missat så hittar ni även bloggen på Instagram under namnet @daxforfika

Kram Elisabeth!💕

Dubbla strass & bullar

Publicerad 2015-10-10 22:20:58 i Tips

Hej på er! Senaste tiden har det blivit mycket bakbilder från skolan eftersom jag ägnar mest tid där just nu. Därav inga recept. Ni ska få se bilder på dubbla strass och bullar som är bakade i skolan i detta inlägg. 

Igår så var jag och mamma i Linköpings trakterna och handlade lite. Först åkte vi till Cloettas butik i Ljungsbro och därefter till Brunneby musteri i Borensberg. Båda är helt klart värt ett besök. Cloetta har jag skrivit om innan då jag och min klass var där på studiebesök. Kanske kan knåpa ihop ett inlägg om Brunneby musteri också? Vad jag köpt där ska ni få se iallafall, men det blir i ett annat inlägg. Nu till strass och bullar;) 
Dubbel strass. Spritsad mördegskaka med hallonsylt emellan, doppad i choklad.

Bullar med vanilj. Fylld med vaniljremons och toppad med vaniljkräm.

Kram Elisabeth!💕

Laputa

Publicerad 2015-10-07 17:34:51 i Bakat i skolan

Hej på er! Ett kort inlägg om ett underbart gott bröd. Det heter Laputa, jag hade aldrig hört talas om det innan. Den liknar brödet ankarstock som är ett utav mina favorit bröd. Limporna är bakade i skolan tillsammans med min fina vän Linnea. 


Kram Elisabeth!💕

Kanelbullens dag

Publicerad 2015-10-04 17:33:41 i Egna recept

Hej på er! Tror inte att det är någon som missat att det är kanelbullens dag idag. Perfekt att pigga upp denna dag med nybakta bullar. Jag bakade med mamma idag och vi fick ihop 80 bullar totalt, använde mitt eget recept på både deg och remons. Länk till receptet hittar ni här.
Kram Elisabeth!♥
 

Triss i tårtor

Publicerad 2015-10-01 19:19:23 i Tårtor

Hej på er! Idag blir det ett inlägg med tre sorters tårtor som jag gjort i skolan. 
Blåbärstårta med blåbärsgrädde & vaniljgrädde.
Gräddtårta med hallonsylt & vaniljkräm. 
Operalängd med hallonsylt, vaniljkräm & choklad på toppen.

Kram Elisabeth!💕

Om

Min profilbild

Elisabeth

En småländsk tjej på 19 år som går tredje året på restaurang och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri/konditori på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping. Meningen med utbildningen är att jag ska ta studenten med en yrkesutbildning som konditor våren 2016. Resan dit får ni följa här på bloggen bland bunkar, mjöl och kreativitet. Bloggen finns också på Instagram under namnet @daxforfika ♥

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela