daxforfika.blogg.se

♥Min resa mot att bli konditor♥

Fyllning till dammsugare

Publicerad 2014-06-30 11:57:30 i Baka utan ugn

Hej på er! I frysen så har jag en burk där jag "samlar" på misslyckade/fula kakor som jag sedan ska ha till fyllning i dammsugare. Än så länge finns det bara bondkakor och chokladsnitt där i men när det finns tillräckligt så har jag tänkt att göra dammsugare. 
Någon kanske kommer ihåg de här som jag gjorde i skolan? Fast jag har tänkt att ha blåa den här gången. Tills vidare så väntar jag på misslyckade kakor, haha.

Kram Elisabeth!♡

Morotskaka

Publicerad 2014-06-27 13:36:20 i Fyllningar/Frostings/Smörkrämer

Hej på er! Jag har bakat en riktigt god kaka nämligen morotskaka. En saftig kaka med god glasyr. Receptet kommer från kokaihop.se

Morotskaka, 25 st rutor 
• 4 st ägg
• 4 dl socker
• 200 g smält smör
• 6 dl rivna morötter
• 4 dl mjöl
• 2 tsk bikarbonat
• 2 tsk bakpulver
• 1 tsk kanel
• 1 tsk kardemumma

Glasyr
• 200 g philadelphiaost
• 150 g margarin
• 3 dl florsocker
• 3 tsk vaniljsocker 

Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Rör ned smöret. Blanda alla torra ingredienser och rör ner. Rör i morötterna. Klä en långpanna i bakplåtspapper. Häll i smeten. Grädda på 175°C i 12-15 minuter. Låt kakan svalna. Blanda ihop alla ingredienser till glasyren. Bred glasyren över kakan och skär sedan i rutor. 



Om ni inte har testat så gör det nu, jag som inte tycker om morötter älskar den här kakan.

Kram Elisabeth!♡

Loppisfynd

Publicerad 2014-06-27 11:07:53 i Bakredskap

Hej på er! Idag tänker jag inte dela med mig av något recept utan visa vad jag fyndade på loppis igår. 
Någon som kan gissa vad det är? 

Det är en gammal sprits som jag fyndade för 40:- Man kan spritsa olika sorters småkaksdegar och liknande med den, tex strassburgare.

Man lägger degen i metall röret och sen trycker man med träpinnen.
I änden så har man det mönster som man vill spritsa ut, det går att byta till tre olika.
Änden ser ut såhär, kommer visa när jag bakar med den.

Kram Elisabeth!♡

Långpannebröd

Publicerad 2014-06-26 12:07:01 i Bröd

Hej på er! Ytterligare ett brödbak har blivit av, den här gången långpannebröd med linfrön. Jag kan nog nästan säga att det här brödet är mitt favoritbröd, för riktigt gott är det verkligen. Något jag tycker alla borde testa!

Långpannebröd 
• 50 g jäst
• 5 dl mjölk
• 2 msk honung
• 1 msk salt
• 1 dl linfrön 
• 5 dl rågsikt
• ca 7 dl vetemjöl 

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken så den blir fingervarm. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken och de övriga ingredienserna. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen tills den släpper från kanterna. Låt degen jäsa under bakduk i 40 min. Klä en långpanna med bakplåtspapper (30x40 cm). Tryck ut degen i långpannan. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Skär degen i rutor ca 20 stycken. Grädda på 225°C i ca 15 min.

Kram Elisabeth!♡

Mormors småfranska

Publicerad 2014-06-25 09:33:39 i Bröd

Hej på er! Det var länge sedan som jag bakade bröd. Känslan av att ha frysen full av hembakat bröd är något man blir glad över, iallafall jag. Så nu tänker jag dela med mig av min mormors recept på småfranska. Bara fem ingredienser och enkla att göra, godast är de såklart nybakade.

Mormors småfranska 
• 50 g jäst
• 5 dl vatten
• 50 g matfett
• 1-1.5 tsk salt
• Knappt 1 kg vetemjöl ca 16-17 dl

Smula jästen i en bunke. Smält fettet och häll i vattnet, ska bli fingervarmt. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt och vetemjöl, spara lite mjöl till utbakningen. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Dela degen i 30-40 bitar och rulla till frallor. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Grädda på 225°C i ca 10-12 min.

Kram Elisabeth!

Sega chokladsnitt

Publicerad 2014-06-24 10:58:15 i Småkakor

Hej på er! Just nu är köket fyllt med en härlig doft av nybakade kakor, nämligen sega chokladsnitt. Receptet kommer ifrån en bok som heter "Blixtkakor". Framsidan ser ut så här.
En toppen bra bok med massor av recept på småkakor. Här kommer receptet.


Här är resultatet, de här kakorna har en riktigt god choklad smak och blir härligt sega.

Kram Elisabeth!♡

Kolakakor

Publicerad 2014-06-22 19:48:40 i Småkakor

Hej igen! Regnet fortsatte och det gjorde jag med, den här omgången blev det kolakakor. Receptet är ifrån boken "Vår kokbok". 

Kolakakor
• 100 g margarin eller smör
• 1 dl socker
• 1 msk vaniljsocker
• 1 msk sirap
• 2.5 dl vetemjöl
• 1 tsk bakpulver

Blanda matfett och socker. Tillsätt de övriga ingredienserna. Rulla degen till tre stycken fingertjocka längder. Lägg på plåt och tryck till lite lätt. Grädda på 175°C i ca 10-12 min. Skär längderna i sneda bitar, låt svalna. 

Kram Elisabeth!♡

Bananmuffins & äpplemuffins

Publicerad 2014-06-22 17:31:56 i Tips

Hej på er! I Småland så regnar det och jag passade på att baka två sorters muffins, bananmuffins och äpplemuffins. Grundreceptet är samma som jag brukar använda mig av och det receptet hittar ni under kategorin "cupcakes/muffins". Jag gjorde dubbel sats med bananmuffins och det gick åt tre bananer. Till äpplemuffinsen så gick det åt två äpplen plus att jag toppade dem med kanel och pärlsocker. 
Bananmuffins 

Äpplemuffins innan ugn.
Äpplemuffins 

Kram Elisabeth!♡

Huller-om-buller-tårta

Publicerad 2014-06-20 14:59:22 i Baka utan ugn

Hej på er och Glad Midsommar! Nu kommer bilder och innehåll på det jag höll hemligt igår. Nämligen en huller-om-buller-tårta. Den blev hur god som helst, roligare än en vanlig rulltårtsbakelse och samtidigt så enkelt. Bra om man har ont om tid också. Det som behövs är:
 
Huller-om-buller-tårta
• 1 st rulltårta
• 5 dl grädde
• 1 L jordgubbar
• 1 sats chokladsås
 
Recept på rulltårtan och chokladsåsen finns i inlägget nedanför. Vispa grädden och skär rulltårtan i skivor. Lägg allt huller om buller på ett fat och avsluta med att ringla över chokladsåsen. Klart!
 
Fick användning för mitt fina fat också, toppen! Ha en fortsatt bra midsommar helg nu allesammans!
 
Kram Elisabeth!♥ 

Rulltårta & chokladsås

Publicerad 2014-06-19 21:40:07 i Egna recept

Hej på er! Ikväll så har jag förberett inför midsommar imorgon. Vad det ska bli får ni se imorgon. Jag har iallafall gjort rulltårta och chokladsås som ska användas i efterrätten. Låter hur konstigt som helst men jag tror att allt kommer smaka hur gott som helst när jag är klar. 
Rulltårts receptet finns redan i bloggen, den här är fylld med jordgubbssylt. Jag vet att rulltårtan är hur ful som helst men det kommer inte att märkas imorgon. Det enda jag är nöjd med är fluffigheten på botten. 

Jag gjorde också chokladsås som ska användas imorgon. Vi har ett eget grundrecept på chokladsås i min familj men jag fixade till den så att den blev mer jag.

Chokladsås
• 1 dl socker
• 1 dl kakao
• 1 dl vatten 
• 2 msk sirap
• En nypa salt 

Blanda socker, kakao och vatten i en kastrull. Låt koka upp. Tillsätt sirap och salt och låt små puttra ett tag. Klart!

Någon som har en gissning på vad det blir för fika? 

Kram Elisabeth!♡

Midsommar tårta

Publicerad 2014-06-19 09:14:18 i Mjuka kakor

Hej på er! Imorgon så är det ju midsommarafton och då måste man äta något sött och gott. Förra året så gjorde jag en variant på Sverige kaka. För er som inte vet vad Sverige kaka är så är det en sockerkaka som man delar på mitten och i mellan har man en sorts smörfyllning. Jag piffade till den genom att lägga jordgubbsskivor i mellan och täcka med grädde och dekorera med jordgubbshalvor. 
Receptet finns redan i bloggen, kolla under kategorierna.

Kram Elisabeth!♡

Chokladbollar med smak av oboy

Publicerad 2014-06-17 21:15:23 i Egna recept

Hej på er! Ett nytt hitte på recept, chokladbollar med både kakao och oboypulver i. Jag visste inte vad jag skulle döpa dem till men de får namnet på vad det är. Här kommer receptet.


• 150 g margarin
• 1.5 dl socker
• 1 msk vaniljsocker
• 2 msk kakao
• 3 msk oboypulver
• 4 dl havregryn
• 1 msk kaffe 

Blanda allt och rulla till bollar. Jag rullade dem i flädersocker och oboypulver. 

Kram Elisabeth!♡

Nyköpt från panduro

Publicerad 2014-06-16 18:18:23 i Bakredskap

Hej på er! Som rubriken lyder så kommer jag att visa två nyinköpta bakprylar från panduro som jag köpte idag. De hade 50% rabatt på vissa saker bland annat det här. 
Ett kit med 12 små spritspåsar och två olika tyllar.
En stjärntyll och en slät tyll. Det fanns både stora och små och jag köpte de stora.
Panduro 59.50:- ordinarie pris 119:-
Jag köpte också färgad choklad i färgen mintgrön. Tanken är att man ska doppa sina cake pops i chokladen men varför inte ha chokladen i cookies eller doppa marshmallows i? Jag får se vad jag gör med min.
Panduro 24.50:- ordinarie pris 49:-
 
Om ni vill fynda så spring till närmasta panduro affär. Jag köpte mitt på trädgårdstorget i Linköping, vet inte om samma saker finns på rea i andra delar av Sverige men man kan ju chansa.
 
Kram Elisabeth!♥ 

Socker med smak av blommor

Publicerad 2014-06-15 20:41:52 i Baka utan ugn

Hej på er! I två dygn har två stycken burkar stått på köksbänken och gjort sig klara, gissa innehållet? Ingredienserna är få, endast socker och blommor. I fredags kväll gjorde jag socker med smak av två sorters blommor, fläder och ros. Ytterligare ett eget recept, det är så kul när fantasin flödar. Egentligen hade jag velat prova med syrenblommor men de hade tråkigt nog blommat över. Här kommer receptet på de olika sorterna, man blandar inte fläder och ros utan det är två olika recept.
 
Socker med smak av fläder
• 1.5 dl socker
• 2 st fläderblomskronor
 
Socker med smak av ros
• 1 dl socker
• 2 st små rosor
 
Börja med att tvätta blommorna noga och ta bort eventuella kryp och insekter. Dela fläderkronorna i mindre kvistar och rosorna tar man bara bladen var för sig. Blanda blommorna med sockret och låt stå i en lufttät burk i ca två dygn. Rör i sockret några gånger per dag. Ta sedan bort blommorna/bladen och sockret är klart att användas. 
Enligt mig så smakade flädersockret godast. Jag har tänkt att man kan strö sockret över någon mjuk kaka, ha i bullfyllningen eller rulla chokladbollar i.
 
Kram Elisabeth!♥ 

Rabarbersaft

Publicerad 2014-06-12 13:13:38 i Baka utan ugn

Hej på er! Rabarber är som ni kanske redan vet, något utav det bästa med sommaren enligt mig. Ni kommer nu få receptet på rabarbersaft som vi brukar göra hemma hos oss. Kylskåpskall rabarbersaft är hur gott som helst en varm sommardag.

Rabarbersaft
• 3 kg rabarber
• 4 st citroner
• 30 g citronsyra
• 1 kg socker/ liter saft 

Skiva rabarbern och citronerna tunt, vara i 10 liters kastrull. Ha i citronsyran. Slå på vatten så det täcker. Låt stå i 2 dygn. Sila och ha i socker. Frys saften och sen så kan den drickas. Späd saften 1+4. 

 

Kram Elisabeth!♡

Baka med frukt & bär

Publicerad 2014-06-10 12:17:52 i Cupcakes/Muffins

Hej på er! Nu i sommartider så passar det perfekt att baka med olika frukter och bär från trädgården. Här får ni några tips, recept på allt finns under de olika kategorierna.
Rabarberpaj 

Frukttårta 

Äpplemuffins 

Findus vinbärskaka

Kram Elisabeth!♡

Marshmallows på pinne

Publicerad 2014-06-08 17:06:28 i Baka utan ugn

Hej på er! Jag gjorde också marshmallow pinnar till lillebrors kalas. Den här gången så är det bara annat strössel. Perfekt till barnkalas. 



Kram Elisabeth!♡

Rabarberpaj

Publicerad 2014-06-07 19:15:15 i Paj

Hej på er! Lillebror fyllde år i onsdags så imorgon kommer släkten och det blir kalas. Bland annat så bjuds det på rabarberpaj. Vissa har ju fördelen att fylla år på sommaren då man kan baka med det som finns i trädgården, eller vad säger ni? Det är samma recept som till de små pajerna. Jag gjorde dubbel sats med deg och det räckte till tre pajer. 


Kram Elisabeth!

Bondkakor

Publicerad 2014-06-06 12:32:04 i Småkakor

Hej på er! Idag har det bakats bondkakor efter mitt egna recept. Det här med egna recept är såå roligt! Varje gång jag har bestämt mig för att baka något så vill jag göra mitt egna recept av det. Om jag vill baka muffins så gör jag ett eget muffins recept och om jag vill baka bondkakor så gör jag mitt egna recept på bondkakor. När resultatet blir bra blir man såklart ännu gladare. Här får ni receptet på mina bondkakor:

Bondkakor ca 50 st
• 150 g smör eller margarin
• 1.75 dl socker
• 2 msk ljus sirap
• 3.5 dl vetemjöl
• 1.5 tsk bakpulver
• 40 g hackad sötmandel





Ställ fram matfettet så att det blir rumsvarmt. Blanda matfett, socker, sirap, mjöl och bakpulver med en elvisp så slipper du diska matberedaren. Tillsätt den hackade mandeln. Rulla degen i längder och låt vila i kylen en stund. Skär i skivor. Grädda på 200°C i 7 min. 

Jag har en liten fråga till er bloggläsare, vad vill ni läsa om? Finns det något speciellt som ni vill att jag ska baka och ge receptet på? Kommentera om ni har några idéer eller bara undrar något.

Kram Elisabeth!♡

Brownies i stekpanna

Publicerad 2014-06-05 12:02:24 i Baka utan ugn

Hej på er! Nu undrar ni säker vad som menas med brownies i stekpanna och det är precis som det låter. Man gör brownies i stekpannan och ingen bunke eller ugn behövs, perfekt eller hur? Receptet kommer från en bok som min familj fick på ett scoutläger. Här kommer receptet:

• 50 g margarin
• 1.25 dl socker
• 0.75 dl mjöl
• 1.5 tsk kakao
• 1 st ägg

Smält margarinet i stekpannan, när det är smält så drar du av den från plattan. Rör i socker, mjöl och kakao. Tillsätt ägget. Sätt stekpannan med smeten i på plattan igen. Ha plattan på låg värme och lägg ett lock på stekpannan. Låt tillagas i 10 minuter. Kolla till den en gång i bland så att den inte bränns. Den ska vara lite kladdig på ovansidan. Servera med vispad grädde och banan.

Det gick inte att få några fina bilder men nedan så ser ni resultatet.


Kram Elisabeth!♡

Smoothies

Publicerad 2014-06-03 12:08:26 i Baka utan ugn

Hej på er! Idag bloggar jag från ett regnigt Småland. Jag har fastnat för smoothies, kommer ni ihåg när jag bakade kladdkakor på rullande band? Nu är det likadant fast med smoothies. Det är inte ett bakverk direkt men jag tycker att det skulle passa bra här ändå. Tyvärr så har jag inga bilder så ni får bild på något som liknar innehållet i en smoothie.
Kvarg med hallon & blåbär.

Här kommer några kombinationer:

• Vaniljyoghurt
• Banan
• Blåbär

• Vaniljyoghurt
• Banan
• Hallon

• Vaniljyoghurt
• Banan
• Oboypulver 

Jag äger ingen mixer så jag använder elvisp, vilket funkar perfekt!

Kram Elisabeth!♡

Om

Min profilbild

Elisabeth

En småländsk tjej på 19 år som går tredje året på restaurang och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri/konditori på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping. Meningen med utbildningen är att jag ska ta studenten med en yrkesutbildning som konditor våren 2016. Resan dit får ni följa här på bloggen bland bunkar, mjöl och kreativitet. Bloggen finns också på Instagram under namnet @daxforfika ♥

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela