daxforfika.blogg.se

♥Min resa mot att bli konditor♥

Croissanter

Publicerad 2015-01-31 16:23:13 i Vetebröd/Bullar

Hej på er! Ett litet kort inlägg nu igen, nästa inlägg blir troligtvis med nån av tårtorna. Men nu ska jag visa bilder på croissanter som vi gjorde i skolan. 
Fyllda med chokladremons.


Kram Elisabeth!

Engelsk strong, födelsedag och lite blandat

Publicerad 2015-01-27 09:55:30 i Godis

Hej på er! Det blir ett litet snabbt inlägg innan jag börjar skolan idag. Börjar med att visa vad vi bla gjorde på choklad och konfektyr lektionen förra veckan.
Engelsk strong

Tydligen något godis som man kan köpa i vanliga mataffärer, jag hade aldrig hört talas om det innan.

Sen så fyllde jag 18 igår så släkten firade mig i söndags och jag hade bakat tre olika tårtor tills dess. Tänkte att jag tar varje tårta i varsitt inlägg. Finns redan en bild på en utav tårtorna på bloggens Instagram @daxforfika om någon är intresserad. Närmre bilder kommer senare.

Kram Elisabeth!

Klubbor i papper

Publicerad 2015-01-24 19:12:59 i Godis

Hej på er! Nu kommer bilder på två olika sorters klubbor som vi gjorde i skolan. 



Passionsfrukt 



Hallon


Kram Elisabeth!

Skumbollar/ mums mums

Publicerad 2015-01-21 17:38:28 i Baka utan ugn

Hej på er! För några dagar sedan så lade jag upp två bilder på Instagram på dessa godingar. Skumbollar/ mums mums. Jag gjorde de i skolan och de blev otroligt goda! Enkla att göra också, det trodde inte jag från början;) 


Kram Elisabeth!

Bloggen fyller 2 år!

Publicerad 2015-01-18 11:40:17 i Allmänt

Hej på er! Idag så fyller bloggen hela 2 år! Jag kommer ihåg när jag skrev det första inlägget och berättade om en tårta som jag provbakade till min födelsedag. Det roligast är att jag idag, två år senare också bakar till mina födelsedagstårtor. Vilket sammanträffande, haha;) Jag vet egentligen inte vad jag ska skriva men jag vill tacka alla som har följt bloggen och visat intresse för det jag gör. Det är så otroligt kul att inspirera andra! Det känns som om jag kommit långt under de här två åren. Bla så började jag gymnasiet och får hålla på med det jag älskar på skoltid, jag har börjat exprementera mer och hittar på egna recept och sen så har bloggen fått en egen instagram. Den heter @daxforfika om ni vill följa bloggen där också. 
 
Jag trodde aldrig att intresset för bloggen skulle bli så stort som det är nu. Jag menar inte att den är jättestor för det är den inte, men för mig är den det. Det är så kul att se att det är fler och fler som tittar in! Jag kom precis på en sak, kan inte ni berätta lite om er själva och hur ni hittade hit? Det skulle vara jättekul att veta!
 
Här får ni en bild på tårtan som var med i det andra inlägget som publicerades här på bloggen.
Nu hoppas jag på att det blir många flera år med bloggandet.
 
Kram Elisabeth!♥

Berlinerskorpor

Publicerad 2015-01-14 17:08:06 i Tips

Hej på er! Väntar på tåget som ska ta mig hem efter denna långa skoldag. Då passar jag på att blogga lite. Vi gjorde skumbollar och klubbor idag i skolan, mer om det i ett senare inlägg. Igår gjorde jag något som jag alltid velat göra men bara bläddrar förbi i boken "Sju sorters kakor". Det är berlinerskorpor, passade på när jag ändå hade mandel hemma. 


Berlinerskorpor 
• 1.5 dl (100 g) sötmandel
• 100 g smör eller margarin
• 1 dl socker
• 2 ägg
• 1 tsk bakpulver 
• 3.5 dl vetemjöl 

Hacka mandeln grovt. Rör matfett och socker mjukt. Tillsätt äggen, ett i taget och rör smeten porös. Blanda i resten av ingredienserna. Klicka ut degen på plåt med bakplåtspapper, 3 längder och grädda i 10-15 min på 200°C. Ta ut dem och låt svalna lite, skär i sneda ca 2 cm breda bitar och låt dessa torka på eftervärmen i ugnen. Klart!


Jag gjorde bara en halv sats för att prova, dessa kommer jag att baka flera gånger. De var verkligen jättegoda!

Kram Elisabeth!

Ananaspaj

Publicerad 2015-01-11 13:31:25 i Paj

Hej alla fina! Nu kommer ni att få ett recept på en underbart god paj, om ni inte ätit ananaspaj innan så måste ni prova. En av mina favoriter, helt klart! 

Ananaspaj
• 150 g smält smör eller margarin
• 1 dl socker
• 3 dl mjöl
• 1 tsk bakpulver 

Blanda allt i kastrullen som du smälte fettet i. Tryck ut i pajformen.

Fyllning
• 2 dl créme fraich 
• 1 ägg
• 0.5 dl socker 
• 2 tsk vaniljsocker 
• 1 stor burk krossad ananas 

Blanda ihop allt till fyllningen och häll i pajskalet. Grädda på 200°C i ca 25 minuter. Servera med vaniljglass, helt klart godare än grädde men det funkar med.

Kram Elisabeth!

Kladdkaka med chokladgodis

Publicerad 2015-01-08 14:11:39 i Tips

Hej alla fina! Efter jul hade vi jätte mycket godis kvar som ingen ätit. Jag valde då att göra en kladdkaka med passande godis. Jag använde mig av mitt eget recept på kladdkaka som grund och det receptet hittar ni under kategorin "egna recept" bla. Jag valde att blanda i toblerone, två olika sorters droste, romerska bågar och mjölkchoklad. Ett gott resultat!
Lagom len och kladdig.

Kram Elisabeth!

Apelsinkladdkaka

Publicerad 2015-01-05 11:25:45 i Egna recept

Hej på er! Nu har jag varit igång och experimenterat igen. Eftersom att kladdkaka oftast är en hit så ville jag prova med den. Citronkladdkaka är något som jag tycker är otroligt gott, men jag bytte ut citronen mot apelsin. Det blev ingen höjdare så ni får inget recept men fin blev den iallafall, kolla in färgen.

Kram Elisabeth!

Ischoklad

Publicerad 2015-01-02 10:23:02 i Egna recept

Hej alla fina! Ett försenat gott nytt år önskar jag er också! Jag hann tyvärr inte med att blogga om allt gott jag gjorde till jul så här kommer ett försenat recept på ischoklad. 

Ischoklad
• 100 g mörk choklad
• 100 g mjölk choklad
• 100 g kokosfett 
(Man ska ha dubbet så mycket choklad som fett.) 

Smält allt över ett vattenbad. Häll upp i små formar. Ställ i kylen tills de har stelnat. Klart!


Kram Elisabeth!

Om

Min profilbild

Elisabeth

En småländsk tjej på 19 år som går tredje året på restaurang och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri/konditori på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping. Meningen med utbildningen är att jag ska ta studenten med en yrkesutbildning som konditor våren 2016. Resan dit får ni följa här på bloggen bland bunkar, mjöl och kreativitet. Bloggen finns också på Instagram under namnet @daxforfika ♥

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela