daxforfika.blogg.se

♥Min resa mot att bli konditor♥

Dumle & Chokladmuffins med smörkrämsfrosting

Publicerad 2013-07-30 22:11:34 i Cupcakes/Muffins

Här kommer ett tips till alla som tycker att chokladmuffins är hur enkla och tråkiga som helst. Du kan lätt piffa till dem. Jag använde mig av samma chokladmuffinsrecept som i ett tidigare inlägg och också samma smörkrämsrecept. I både muffinsen och smörkrämen hade jag i dumle som jag hade skurit i småbitar. Jag gräddade muffinsen som vanligt och dekorerade med smörkrämen, på toppen la jag även till ett hjärta. Hjärtat är gjort av sockerpasta som jag kavlade och trycktet ut med hjälp av en pepparkaksform. På hjärtana så målade jag med röd karamellfärg som jag lät torka.
 
Kram Elisabeth!:)
 

Findus vinbärskaka

Publicerad 2013-07-28 20:50:05 i Efterrätter

De flesta har väll läst Pettsson och Findus böckerna någon gång? När jag var liten älskade jag Pettsson och Findus. Varje gång jag ser någon utav böckerna eller liknande minns jag hur mysigt jag tyckte att det var att höra berättelserna och bara titta på de otroligt fina bilderna! När jag var liten fick jag en liten speciell bok med Pettsson och Findus och där i har de recept, pyssel och liknande för varje årstid. Då provbakade vi en kaka som heter Findus vinbärskaka och den blev en ny favorit här hemma. Den bakas nu flera gånger varje sommar och nu ska ni få receptet.

Findus vinbärskaka:
• 2.5 dl socker
• 2 st ägg
• 75 g smält smör
• 2.5 dl vetemjöl
• 1 tsk bakpulver
• 1 tsk vaniljsocker
• 2 dl röda vinbär
 
Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna och häll smeten i en bröad form med löstagbar kant. Strö de röda vinbären ovanpå kakan. Grädda i 30 min i 190 grader. Kakan ska vara kladdig och seg.
Här serveras kakan med grädde.
Här får ni också en närmare titt på kakan.
 
Kram Elisabeth!:)

Havrefrallor med linfrön

Publicerad 2013-07-26 15:20:35 i Bröd

Igår bakade jag frallor som bara innehåller 25 g jäst, perfekt om man har det liggandes i kylskåpet. Jag gjorde 22 st och mina var medel stora. Med havregryn och linfrön blir brödet mer mättande.

Havrefrallor med linfrön:
• 25 g jäst
• 5 dl vatten
• 2 tsk salt
• 2 msk olja
• 3 dl havregryn
• 1 dl linfrön
• 10 dl vetemjöl
 
Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet när jästen har löst sig. Häll i salt, olja, havregryn och linfrö. Rör om och låt blandningen svälla i 15 min. Häll i 9 dl vetemjöl och spara 1 dl till utbakningen. Arbeta degen i 5-10 min beroende på om du använder maskin eller gör degen för hand. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under en bakhanduk i 1 timme. Ta nu upp degen på mjölad bänk och knåda in det sista mjölet. Nu bestämmer du frallornas storlek och delar degen i lika stora delar. Forma frallorna runda och lägg dom på bakplåtspappers klädda plåtar. Låt dom jäsa i 30 min. Grädda i ca 10-15 min i 225 graders ugnsvärme.
 
Kram Elisabeth!:)

Petit choux med smörkräm och jordgubbar

Publicerad 2013-07-25 14:28:16 i Fyllningar/Frostings/Smörkrämer

Igår provade jag på att baka petits choux som jag aldrig hade bakat innan. Det var lite pyssligt men inte så komplicerat som jag trodde. Jag ska ge er receptet med steg för steg bilder.
Petits-chouxdeg:
• 2.5 dl vetemjöl
• 5 dl vatten
• 1 nypa salt
• 65 g smör eller margarin
• 4 st ägg
• Matfett och mjöl till plåten
 
1. Ta fram alla ingredienser.
 
2. Sikta mjölet i en bunke.
3. Häll vattnet i en kastrull och lägg i matfettet och saltet.
4. Låt det koka upp.
5. Ta bort kastrullen från plattan och häll i det siktade mjölet, rör snabbt ihop till en smet. Rör ordentligt och ställ sedan tillbaka kastrullen på plattan. Fortsätt att röra på medelvärme tills degen har blivit tjock och bildat en klump på botten av kastrullen.
6. Ta kastrullen från plattan, tillsätt ett ägg och blanda ner det i smeten. Flytta sedan degen till en bunke och tillsätt äggen ett i taget och rör ordentligt efter varje ägg.
7. Då ska smeten se ut så här. Låt smeten kallna.
8. Nu är det dags att fylla spritsen med degen. Jag tog bara en spritspåse och klippte av toppen så att spritsningen blev rund men man kan lika gärna använda en stjärntyll. Smörj plåten och mjöla den.
9. Här har jag gjort runda, det är bara att testa olika spritsmönster. Tänk på att lämna tillräckligt med mellanrum.
10. Här är några avlånga. Nu ska de gräddas. Ugnstemperateren kan variera mellan 200-225 grader beroende på ugn och storlek. De ska vara inne i 25-30 min men mina var inne i ca 15 min. Det stod att det skulle bli 12 st men jag fick 48 så mina var tydligen väldigt små. Det kan man välja själv.
11. Så här såg mina ut när dom var klara. Nu ska man dela dom i 2 halvor genom att klippa dom med en sax.
 
Nu är det dags att göra smörkrämen under tiden dom svalnar.
Smörkräm:
• 150 g smör
• 4 dl florsocker
• 2 tsk vaniljsocker
• 2 tsk hett vatten
 Lägg smöret och florsockret i en skål.
Rör det mjukt med hjälp av en elvisp.
Tillsätt vaniljsockret och det heta vattnet och vispa ihop.
Då var smörkrämen klar.
12. Nu är det bara att spritsa på smörkrämen på den ena halvan.
13. Sen skivade jag jordgubbar och la på smörkrämen.

14. Sen är det bara att lägga ihop dom.
15. Pudra över florsocker och njut av dessa små bakelser. Dom här bakelserna är perfekta för diabetiker för att degen inte innehåller något socker, man kan variera fyllningen så att vem som helst kan äta.
Kram Elisabeth!:)

Havrekakor med fyllning

Publicerad 2013-07-24 17:39:57 i Småkakor

De här kakorna är jättebra att göra när man får oväntade gäster. De är enkla och smidiga att göra. Jag har fyllt dom med nutella och drottningsylt men det är bara att prova sig fram.
 
Havrekakor:
• 4 dl havregryn
• 2 dl socker
• 150 g smör eller margarin
• Någon fyllning tex sylt eller choklad
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält matfettet i en kastrull. Blanda havregryn och socker i en skål. Häll i smöret i skålen och blanda ihop till en smet. Klicka ut smeten i pappersformar, ska bli 40 st. Lägg nu på toppingen. Grädda kakorna i 10 min.
 Kram Elisabeth!:)

Chocolate Chip Cookies

Publicerad 2013-07-21 16:26:10 i Småkakor

 
Till vänster på bilden ser ni chocolate chip cookies. Jag har hittat receptet på en annan blogg men kommer inte ihåg vilken, men de är hur goda som helst.
 
Chocolate Chip Cookies:
• 75 g smör eller margarin
• 1.5 dl brunt farin socker
• 0.5 dl socker
• 1 krm salt
• 1 st ägg
• 2 dl vetemjöl
• 2 dl havregryn
• 0.5 tsk bakpulver
• 0.5 tsk vaniljsocker
• 125 g choklad, gärna blandat med ljus, mörk och mjölkchoklad
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och matfett poröst med en elvisp. Hacka chokladen och lägg i en bunke och blanda den med mjöl, bakpulver, vaniljsocker, salt och havregryn. Blanda ner det i smör och sockerblandningen, tillsätt ägget. Rör ihop till en kakdeg. Rulla degen till små runda bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta det de lite. Grädda kakorna i ca 10 min eller tills de har fin färg. Låt kakorna svalna. Av receptet blir det ca 20 st kakor.
 
Kram Elisabeth!:)
 

Chokladmuffins

Publicerad 2013-07-20 22:09:06 i Bakredskap

 
Muffinsarna på bilden är helt enkla chokladmuffins. Receptet är från boken "Sju sorters kakor". Smeten är såklart det godaste när det gäller de här muffinsarna.
 
Chokladmuffins:
• 100 g smör eller margarin
• 2 st ägg
• 2.5 dl socker
• 1.5 tsk vaniljsocker
• 1 krm salt
• 4 msk kakao
• 2 dl vetemjöl
• 0.5 tsk bakpulver
 
Ställ ut muffinsformar på en plåt (ca 15 st). Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de övriga ingredienserna. Blanda till sist i matfettet. Fördela smeten i formarna. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Jag tycker om när de är lite kladdiga i  mitten, nästan att de ska vara lite ihop sjunkna i mitten. Då tycker jag att de smakar som bäst.
 
När jag nu la upp ett sånt här vanligt recept tänkte jag tipsa om två andra saker som har med de här muffinsarna att göra. På bilden ser ni att jag inte har använt mig av vanliga pappersformar. Jag har använt silikonformar och det är hur praktisk som helst! De flesta jag har pratat med när det gäller dessa formar är att de är rädda för att det ska smälta i ugnen, men de gör dom inte. Det går jättebra att både frysa muffinsen med formarna på och de går utmärkt att diska formarna i diskmaskinen. Sen slipper man köpa nya formar hela tiden. Ett plus är att det finns i så många härliga färger.
 
Chokladmuffinsen står också uppställda i ett cupcaketräd som jag kallar det. Det som är på bilden har plats för 13 st. Det är hur smart som helst! Mitt är köpt på Gekås i Ullared, men det borde finnas i andra butiker också. Jag har sett att det finns på olika sidor på nätet i alla olika storlekar.
 
Kram Elisabeth!:)

Ananaspaj

Publicerad 2013-07-19 20:51:55 i Efterrätter

Den här ananaspajen är en favorit om ni frågar mig, den funkar lika bra till både efterrätt som till en helt vanlig fika! Den är lätt att röra ihop och sen ska man bara vänta på att den ska bli kvar i ugnen.
 
Pajdegen:
• 150 g smält smör eller margarin
• 1 dl socker
• 3 dl mjöl
• 1 tsk bakpulver
 
Blanda det smälta smöret eller margarinet, sockret, mjölet och bakpulvret. Tryck sedan ut degen i en pajform.
 
Ananasfyllningen:
• 2 dl creme fraiche
• 1 st ägg
• 0.5 dl socker
• 2 tsk vaniljsocker
• Krossad ananas
 
Blanda creme fraiche, ägget, sockret, vaniljsockret och den krossade ananasen. Häll fyllningen i pajformen. Grädda i 25 min i 200 grader. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.
 
Kram Elisabeth!:)
 
 

Rabarber & Jordgubbsmuffins

Publicerad 2013-07-17 15:17:43 i Cupcakes/Muffins

 
Här har vi ännu ett bakverk med  smak av sommar, rabarber och jordgubbar passar verkligen ihop!
 
• 125 g smör eller margarin
• 2 dl socker
• 2 st ägg
• 1 tsk vaniljsocker
• 4.5 dl vetemjöl
• 2 tsk bakpulver
• 1.5 dl mjölk
• Rabarber
• Jordgubbar
 
Börja med att sätta ut muffinsformar.Jag använder mig av en muffinsplåt, det är väldigt praktiskt. Det blir ca 20 normal stora muffins men antalet kan ändras beroende på muffinsformarnas storlek. Vispa ihop smöret/margarinet och sockret med en elvisp, det ska bli pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda vaniljsockret, vetemjölet och bakpulvret i en egen bunke. Rör växelvis ner mjölblandningen och mjölken i äggsmeten. Fyll formarna med smet. Skär rabarberna och jordgubbarna i den storlek du vill ha den och tryck i muffinsen. Muffinsen ska gräddas i 200 grader i 15-20 min.
 
Så här såg muffinsen ut innan de hade varit i ugnen, där ser man också lite av muffinsplåten.
 
 
Kram Elisabeth!:)
 
 

Pappas rabarberkaka

Publicerad 2013-07-16 13:19:33 i Mjuka kakor

 
Den här kakan har jag ätit sen jag var riktigt liten, jag blev alltid lika överraskad när vi skulle äta den. Det är alltid min pappa som bakar den så därför kallas den "Pappas rabarberkaka". Nu provade jag själv på att göra den och den är väldigt enkel att göra och också väldigt god.
 
Smeten:
• 5 dl vetemjöl
• 2.5 tsk bakpulver
• 1 dl socker
• 100 g mjukt smör eller margarin
• 1 st ägg
• 2 dl mjölk
 
Blanda vetemjöl, bakpulver och socker. Skär smöret eller margarinet i kuber och fördela i mjölblandningen. Tillsätt ägget och mjölken. Rör snabbt ihop till en deg. Smörj en långpanna, inget ströbröd behövs. (Måtten på min långpanna var ca 20x30 cm.) Klicka ut degen i långpannan.
 
• 1 liter rabarber/3 st normal stora rabarberstjälkar
• Kanel
• Pärlsocker
• 1 st ägg
 
Skär rabarberna i 1 cm tjocka skivor. Tryck i dem i kaka. Vispa ägget med en gaffel och pensla över kakan. Strö över kanel och pärlsocker. Grädda i ca 10-15 min i 225 graders värme. När kakan har svalna skär den i rutor, servera med vaniljsås.
 
Såhär såg kakan ut innan den blev skuren.
 

Hoppas ni provar på att göra den, den är supergod! Kram Elisabeth!:)
 
 

Jordgubbstårta

Publicerad 2013-07-15 13:50:01 i Tårtor

 
Här kommer receptet på en riktigt sommartårta. Botten och fyllning är en vanlig sverigekaka men jag lade även skivade jordgubbar i mellan och toppade med vispad grädde och jordgubbar.
 
Sverigekaka:
• 3 st ägg
• 3 dl socker
• 3 dl vetemjöl
• 2 tsk bakpulver
• 1 dl kokande vatten
 
Fyllning:
• 125 g margarin
• 1 dl mjölk
• 4 tsk vaniljsocker
 
Dekoration:
• 5 dl vispgrädde
• Ca 2 liter jordgubbar
 
Gör så här: Vispa äggen och sockret poröst. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och det kokande vattnet. (Det går jättebra att koka vattnet i en vattenkokare.) Häll kakan i en smord och bröad form. (Om man inte har eller vill använda ströbröd till formen kan man istället ta mannagryn. Jag har också använt mig av en avlång form men självklart kan man ta en rund också.) Grädda i 175 grader i 30 min. Dela kakan i 2 bottnar. Koka upp margarin och mjölk. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt vaniljsockret. Skeda upp fyllningen på de två bottnarna. Lägg sedan skivade jordgubbar på den ena botten och lägg ihop. Vispa grädden och täck tårtan, dekorera med jordgubbarna. Njut av kakan och sommaren! Kram Elisabeth!:)
 
 
 
 
 

Chokladtårtan med dekoration

Publicerad 2013-07-14 20:33:00 i Tårtor

Nu har jag tagit tag i bloggandet igen, så här kommer äntligen bilden på hur den färdiga tårtan såg ut. Man kan såklart dekorera den med vad som helst men jag använde mig av chokladfingrar och blandat lösgodis. Jag spritsade också chokladganachen som blev över. Den blev väldigt mäktig men också väldigt god, man tar alltså inte en så stor bit. Den tog sin tid att göra men det var värt tiden. Receptet finns i inlägget här nedanför. Kram Elisabeth!:)

Om

Min profilbild

Elisabeth

En småländsk tjej på 19 år som går tredje året på restaurang och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri/konditori på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping. Meningen med utbildningen är att jag ska ta studenten med en yrkesutbildning som konditor våren 2016. Resan dit får ni följa här på bloggen bland bunkar, mjöl och kreativitet. Bloggen finns också på Instagram under namnet @daxforfika ♥

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela