Bullar med rabarber, jordgubbar & vanilj
Hej på er! Nu visar sig sommaren från sin bästa sida här i östra Småland iallafall. Vad passar då inte bättre än ett par somriga bullar att fika på? Vetedegen är det receptet som jag själv hittat på och har använt tidigare men fyllningen är ny. Kul att variera de mest klassiska bakverken tycker jag. Nya favoritbullen för mig. Här får ni också ta del av receptet.
Till bullarna så drack vi hemmagjord rabarbersaft, bästa kombon!
Bullar med smak av sommar
• 100 smör eller margarin
• 2.5 dl kall mjölk
• 2.5 dl kallt vatten
• 50 g jäst för söta degar
• 0.5 tsk salt
• 1 dl socker
• 12 dl vetemjöl
• 150 g smör eller margarin
• 1 dl socker
• 0.5 msk vaniljsocker
• Rabarber
• Jordgubbar
• Ägg
• Pärlsocker
Lös upp jästen i lite av degvätskan (mjölk och vatten blandat) och tillsätt resten av vätskan när jästen löst sig. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ihop till en deg. Fettet ska vara rumstempererat. Jäs degen till dubbel storlek. Knåda ihop degen på bänken och forma till en stor slät bulle. Låt vila utan att vara övertäckt i ca 10 minuter. Gör under tiden fyllningen med fett, socker och vaniljsocker som man blandar ihop. Skär rabarber och jordgubbsr i skivor. Forma till bullar genom att kavla ut, bred på fyllning och strö över sommar frukten och rulla ihop. Låt jäsa igen till dubbel storlek. Pensla på uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda på 250°c i ca 10-12 minuter. Klart!
Kram Elisabeth!💕