daxforfika.blogg.se

♥Min resa mot att bli konditor♥

Chokladbollar

Publicerad 2014-02-28 08:02:12 i Baka utan ugn

Hej på er! Idag får ni receptet som jag använder när jag gör chokladbollar. Ett recept som många kan utantill, men på min blogg så vill jag att allt jag bakar ska finnas med så att jag själv kan använda den som en slags receptsamling. Receptet är taget ur boken "sju sorters kakor".


• 100 g margarin
• 1 dl socker
• 1 msk vaniljsocker
• 2-3 msk kakao
• 3 dl havregryn 
• 2-3 msk kaffe 
• Något att rulla dem i tex pärlsocker, kokos, strössel eller hakade nötter 

Rör ihop margarin, socker och vaniljsocker. Blanda i kakaon. Tillsätt havregryn och kaffe. När degen är blandad så är det bara att rulla bollarna i det man vill. 

Det är olika från person till person vad man gillar, men jag tycker att det är godast att rulla i helt vanligt strösocker. Om ni inte har testat så gör det. 

Kram Elisabeth!♡

Tips på bakredskap

Publicerad 2014-02-25 20:58:24 i Bakredskap

Hej på er! Ikväll blir det ett inlägg med tips på redskap som jag brukar använda i köket när jag bakar. Det ni ser på bilden ovan och nedan är en liten, smal slickepott. Den brukar jag använda när jag ska stryka kanten på en tårta, när en normalstor slickepott är för stor helt enkelt. 
Sen så brukar jag använda det här rivjärnet. Med den brukar jag riva choklad, citronskal eller om man bara ska ha lite av något. Den har en praktisk behållare som fångar upp det man river. Om man vill kan man bara anväda rivjärns delen och riva dirket ner i smeten/på det man bakat. Jag har fått både slickepotten och rivjärnet så jag vet tyvär inte var man kan köpa dem. 
Ett av mina favorit redskap i köket är min färgglada ballongvisp. Den har silikon på själva vispen vilket gör att det inte låter så högt när man vispar i en kastrull eller metallbunke. Den har också ett litet hänge så att man kan hänga den om man vill. Den är köpt på TGR. 
De här måtten är jättebra att ha när man ska baka tex bullar eller bröd. Storlekarna är 2.5 dl, 2 dl, 1.5 dl, 1 dl och 0.5 dl. De kommer från Tupperware.
Sen så har jag mindre mått också. De här är i storlekarna 25 ml, 15 ml, 5 ml, 2 ml och 1 ml. De är också från Tupperware.
 
För några veckor sedan så köpte jag en ny kamera, en Canon EOS 1100D. Så förhoppningsvis blir bilderna bättre nu, innan har jag fotat med min iPhone 5. 
 
Kram Elisabeth!♥

Tekakor

Publicerad 2014-02-24 14:15:54 i Bröd

Hej på er! Igår blev det kvällsbakning. Jag hade 25 g jäst över sen jag bakade surdagsbröden, så jag tänkte ta slut på det. Receptet ger 20 st tekakor med jag halverade receptet och fick 10 st. Receptet kommer från alltommat.se

• 2 dl havregryn
• 5 dl mjölk 
• 2 msk honung 
• 1 st äggula
• 1 tsk salt 
• 11 dl vetemjöl special 
• 100 g mjukt smör 

Blanda havregryn och mjölk i en kastrull. Låt svälla 5 min. Rör om och värm till 37°C. Rör ut jästen i mjölkblandningen. Tillsätt honung, äggulan och saltet. Blanda i mjölet. Skär smöret i mindre bitar och blanda i det. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 20 lika stora bitar. Rulla dem och lägg glest på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 5 min. Platta bullarna till 1 cm tjocklek. Nagga med en gaffel. Låt jäsa ca 20 min. Sätt ugnen på 250°C. Grädda mitt i ugnen i ca 8 min. Låt svalna på galler.

De blev jättegoda, något som jag kommer göra flera gånger.

Kram Elisabeth!♡

Kladdig citronkladdkaka

Publicerad 2014-02-21 15:12:32 i Efterrätter

Nu är citronkladdkakan också klar. Här är receptet på den:
 
Kladdig citronkladdkaka
• 2 st ägg
• 2.5 dl socker
• 150 gram smält smör eller margarin
• 1 tsk vaniljsocker
• 1 st citron, skal och saft
• 1.5 dl vetemjöl
 
Vispa ägg och socker. Tillsätt matfettet, vaniljsocker, rivet skal och saft från citronen och vetemjöl. Smöra och bröa en springform. Häll i smeten. Grädda på 150 grader i ca 35 min. 
Kram Elisabeth!

Kladdkaka med kalevchoklad

Publicerad 2014-02-21 15:01:47 i Efterrätter

Hej på er! Kladdkaka idag igen, men den här gången ville mamma att jag skulle göra det. Ett annat recept den här gången, standard kladdkakan om man frågar min familj. Receptet kommer från boken "Lätt att laga". 
 
Den ser ut så här.
 
Här är receptet, man rör ihop allt direkt i kastrullen vilket är riktigt smidigt.
På kladdkakan hade jag den här chokladen, jag hackade den och strödde över. 
Innan ugnen.
Efter ugnen.
 
En till kladdkaka står i ugnen nu, men med citronsmak. Bild och recept kommer upp när den är klar.
 
Kram Elisabeth!♡
 

Snurrade bullar

Publicerad 2014-02-20 13:28:50 i Vetebröd/Bullar

Hejsan allihopa! Idag blev det bullbakning. Jag tror att jag redan har lagt upp ett inlägg med bullar, så kolla under kategorin vetebröd & bullar om ni vill ha receptet. Den här gången snurrade jag dom istället för att rulla och sen skära. 


Klara för ugnen. 


Klara!

Kram Elisabeth!♡

Surdegsbröd

Publicerad 2014-02-19 18:57:17 i Bröd

Hej! Idag blev det lite kvällsbakning, vetesurdegsbröd. Jag köpte färdig surdeg på burk och följde receptet som stod på burken så kolla bilden under för att se receptet.
Här har ni receptet.
Burken ser ut så här.
Så här såg degen ut, en väldigt lättsam deg att baka med tyckte jag. 
Här är limporna innan jäsning.


Här är 3 bilder på de färdiga bröden, smakade nyss och jag tyckte att det blev super gott. 

Kram Elisabeth!♡

Pannacotta & Mangopassionsfruktsmousse

Publicerad 2014-02-18 19:35:11 i Baka utan ugn

Hejsan! En fika så här på kvällskvisten, pannacotta och mangopassionsfruktmousse. Moussen var något jag hittade i matkällaren, en påse med pulver att vispa ihop tillsammans med mjölk. Pannacottan har jag gjort själv så den får ni receptet på.

• 1 dl gelesocker
• 5 dl vispgrädde 
• 1 tsk vaniljsocker 

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Värm så blandningen småkokar och blir lite tjock. Häll upp i skålar/glas och ställ i kylskåpet. 





Kram Elisabeth!♡

Bananpannkakor

Publicerad 2014-02-17 16:16:17 i Baka utan ugn

Hej på er, hoppas att ni har haft en bra helg! Det här inlägget skulle ha kommit upp igår men blogg.se appen krånglar för mig. Men hur som helst så ville jag prova att göra bananpannkakor så det gjorde jag igår. Här får ni receptet: 

• 1 st banan
• 2 st ägg
• Vaniljsocker
• Smör till stekning

Mosa bananen. Knäck äggen och vispa ihop med bananen. Tillsätt vaniljsocker. Stek som vanliga pannkakor. Det blir ca 5-6 st små.




Jag hade sirap och lingon till mina pannkakor.

De smakade helt okej men jag hade förväntat mig att de skulle vara godare.

Kram Elisabeth!♡

Nya bakprylar

Publicerad 2014-02-14 07:19:24 i Tips

Hej på er! Idag blev det lite shopping på Clas Olsson. 

Köpte de här hjärtutstickarna, 49:- Har likadana i blommor som jag har visat i ett tidigare inlägg. 


Sen så köpte jag de här tulpan muffinsformarna, 25:- I min favorifärg, happy girl! 

Kram Elisabeth!♡

Kladdig kladdkaka med jordnötter

Publicerad 2014-02-13 10:31:14 i Tips

Hejsan allihopa! Som ni ser på rubriken så sitter jag fortfarande fast i kladdkaketräsket. Men den här gången med jordnötter. Jag använde samma recept som till den andra kladdkakan, receptet finns några inlägg ner. Jag gjorde precis likadant som förra gången fast att jag strödde jordnötter på den innan den gräddades. Nu får ni massa bilder.


Innan gräddningen.

Efter gräddningen.

Kram Elisabeth!♡ 

Födelsedagstårta

Publicerad 2014-02-11 16:11:26 i Tårtor

Hej på er! Kollade igenom mina bilder och hittade en tårta som jag har glömt visa er. Jag gjorde den i september. Tyvärr hittar jag inte receptet på tårtbotten men det kanske kommer fram. 
Innehållet är:
• Chokladtårtbotten
• Mosade hallon med lite socker
• Pollyfluff
• Spacklad med rosa smörkräm
• Dekorerad med vit & rosa marsipan

Pollyfluffet är hur gott som helst! Det ska ni få receptet på:

Pollyfluff
• 200 g polly
• 3 dl grädde

Lägg godiset och grädden i en kastrull. När grädden blir varm smälter godiset. Det får absolut inte koka, inte en bubbla får synas. Rör hela tiden. När godiset har smält är det klart, låt det svalna. Låt det stå i kylen i ca 5-6 timmar men helst över natten. Dagen efter ska man vispa med elvisp tills man får den som man vill ha den. 

Nu får ni fler bilder på tårtan.


Här ser ni hur den ser ut inuti.

Kram Elisabeth!♡ 

Marabou Oreo choklad & smakkompisar

Publicerad 2014-02-08 18:32:42 i Tips

Hej på er! Hoppas att ni har haft en bra lördag än så länge! Jag har inte bakat något sen jag bloggade sist så idag blir det ett inlägg om Marabous nya choklad och smakkompisar. Vi börjar med chokladen.
Jag såg den på Ica idag. Marabous nya chokladkaka med Oreo kex smulor, hur god som helst! En ny favorit hos mig. Jag tänkte att man kunde använda den i bakning tex smälta och hälla/bred över en kladdkaka eller sockerkaka. Jag har verkligen snöat in mig på kladdkaka, haha!
Jag har tänkt att tipsa om några smakkompisar också.

• Mörk choklad & hallon
• Vit choklad & blåbär
• Hallon & vaniljkräm
• Jordgubbar & rabarber
• Jordgubbar & kiwi
• Apelsin & mörk choklad 

Hoppas att ni blev lite inspirerade, ha en fortsatt bra lördag!

Kram Elisabeth!♡

Kladdkakemuffins

Publicerad 2014-02-04 20:21:10 i Cupcakes/Muffins

Hej på er! Förra veckan så bakade jag en super kladdig kladdkaka. Den här veckans första bakning blev kladdkakemuffins. Receptet hittade jag på tasteline.com




• 2 st ägg
• 2,5 dl socker
• 100 g smält margarin 
• 1,5 tsk vaniljsocker
• 1 krm salt
• 4 msk kakao
• 2 dl mjöl
• 1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt margarinet och resten av ingredienserna och vispa ihop det. Smeten blir ganska tjock. Klicka ut i muffinsformar. Grädda i ca 8-10 min på 200°C. 




Kram Elisabeth!♡

Kärleksmums

Publicerad 2014-02-02 13:39:36 i Bakelser

Hejsan! Jag lovade min lillebror att vi skulle baka något idag och han fick välja så det blev kärleksmums. Receptet är taget ur boken "Sju sorters kakor". 

Receptet:
Redo för ugnen.
Det blev kokos den här gången men jag tycker att det är godare med strössel. 
Se här blev resultatet.

Kram Elisabeth!♡

Semlemuffins

Publicerad 2014-02-01 18:56:38 i Tips

Hej på er! Överallt kryllar det av bilder på semlor. Om ca en månad är det semledagen. Jag själv tycker inte att semlan är något jättegott bakverk men jag vet att många andra gillar det. Förra året gjorde jag en variant på den klassiska semlan, nämligen semlemuffins. Så om det är fler som inte tycker om semlor speciellt mycket så prova gärna mitt tips. 
Jag gjorde vaniljmuffins som jag gröpte ur och fyllde med mandelmassa eller vaniljkräm. Sen spritsade jag grädde och la på locket. Pudra över florsocker och så är det klart! 

Hoppas att ni får en fantastiskt bra fortsättning på lördagen!

Kram Elisabeth!♡

Om

Min profilbild

Elisabeth

En småländsk tjej på 19 år som går tredje året på restaurang och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri/konditori på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping. Meningen med utbildningen är att jag ska ta studenten med en yrkesutbildning som konditor våren 2016. Resan dit får ni följa här på bloggen bland bunkar, mjöl och kreativitet. Bloggen finns också på Instagram under namnet @daxforfika ♥

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela