daxforfika.blogg.se

♥Min resa mot att bli konditor♥

Elisabeths äppelkaka

Publicerad 2014-09-29 19:19:31 i Egna recept

Hej alla fina! Nu ska ni få recept på min alldeles egna äppelkaka. När jag bakade marängbottnarna så fick jag äggulor över så min äppelkaka är gjord på äggulor, inte hela ägg. 

Elisabeths äppelkaka
• 4 st äggulor
• 1.5 dl socker
• 75 g mjukt margarin
• 2 tsk bakpulver
• 3.5 dl vetemjöl
• 1.5 dl mjölk 
• 2-3 äpplen
• Kanel
• Pärlsocker

Vispa äggulorna och socker. Vispa i margarinet. Vispa i bakpulver, vetemjöl och mjölk. Smöra och bröa en form. Häll i smeten. Skala och skär äpplena i klyftor. Tryck i dem i smeten och strö över kanel och pärlsocker. Grädda på 175°C i ca 35 minuter.


Kram Elisabeth!♡

Marängtårta

Publicerad 2014-09-27 12:36:00 i Baka utan ugn

Hej, hej! Jag har länge velat göra lemon curd och nu har jag gjort det för första gången, det var allt på tiden. Jag ville också använda den i något så slutresultatet blev en marängtårta med lemon curd, hallon och grädde. Först kommer receptet på lemon curd som jag hittade på ica.se
 
Lemon curd 
• 2 st ekologiska citroner
• 2 st äggulor
• 1 st ägg
• 2 dl socker
• Vatten
• 100 g smör
Tvätta citronerna. Riv skalet fint och pressa ur saften.
Vispa äggulor, ägg och socker i en skål i några minuter. 
Ställ skålen i ett vattenbad, tillsätt skal och saften. Rör tills krämen har tjocknat ca 15 minuter. Klicka i smöret i mindre bitar, rör tills det smält. Förvara i kylskåp. Klart!
Marängbottnar 2 st
• 6 st äggvitor
• 3 dl socker
 
Vispa äggvitorna, tillsätt sockret pö om pö. Vispa tills att allt blir ett hårt skum, man ska kunna vända på skålen utan att allt rinner ut. 
Spritsa ut till två runda bottnar och grädda på 100 grader tills bottnarna är torra.
Varva marängbottnar, lemon curd. grädde och hallon tills du får tårtan som du vill ha den.
Klart! Jag tyckte att den blev jättegod och det tyckte familjen och gästerna också.
 
Kram Elisabeth!♥

Choklad cake pops

Publicerad 2014-09-25 11:40:00 i Egna recept

Hej, hej! Jag har för andra gången bakat cake pops. Första gången jag bakade det så hade jag ballerinakex och philadelphiaost i och doppade i vit choklad och strössel. Den här gången så gjorde jag ett eget recept med chokladmuffins och philadelphiaost med marabouchoklad smak. De doppades i sweet melt och dekorerades med strösselpärlor. Receptet på muffinsen är Mormors mumsiga muffins som finns under kategoring "Cupcakes/muffins" här på bloggen. 
 
Choklad cake pops 18 st
• 4 st mormor mumsiga mufffins med chokladsmak
• 160 g pholadelphiaost marabouchokladsmak
• Sweet melts/choklad
• Strössel
 
Börja med att baka muffinsen.
Det är den här som jag använde.
När muffinsen är klara och har svalnat så smula fyra stycken muffins i en skål, tillsätt philadelphiaosten och blanda ihop till en deg. 
Rulla till bollar.
Sätt bolarna på pinnar och låt stå i frysen i 30-40 minuter.
Smält det du ska doppa i. Doppa bollarna i och strö över strösselpärlor.
Klara att äta! Passar bra på barnkalas.
 
Kram Elisabeth!♥ 

Maränger, strass & pralinerkakor

Publicerad 2014-09-23 19:57:00 i Småkakor

Hej på er! Jag har fortfarade bakglöden uppe så inläggen som kommer upp är fortfarande tidinställda. Här kommer iallafall marängerna som jag skrev om för ett tag sen och även två andra kakor som jag gjorde i konditoriet den 11 september.
Maränger med smak av jordgubb och ljust rosa färgade, toppade med strössel. 
Famijen tyckte om fikat som jag kom hem med.
Strass med hallonsylt.
Pralinerkakor.
 
Min favorit var strassen medan resten av familjen gillade pralinerkakora mer. 
 
Kram Elisabeth!♥
 

Bröd från bageriet i skolan

Publicerad 2014-09-21 14:28:11 i Bröd

Hej, hej! Nu ska ni få se resultatet efter en heldag i bageriet. Vi skulle göra dekorerade limpor. Jag och min klasskompis valde varsin sort.
Hon valde att vi skulle göra runda grahamslimpor. Vi dekorerade med grahamsmjöl och tryckte ett ♡ i mitten.


Jag valde att vi skulle göra italienskt lantbröd. Vi gjorde ovala limpor som vi dekorerade med vetemjöl och skar snitt i.

Kram Elisabeth!♡

Vårvetefrallor

Publicerad 2014-09-19 10:03:30 i Egna recept

Hej, hej! Nu har jag äntligen bakat de där frallorna med vårvetemjölet. Jag använde min mormors recept på småfranska men bytte ut hälften av vetemjölet till vårvetemjöl. Det receptet finns under kategorin "bröd" här på bloggen. Frallorna blev grövre och fick mer tuggmotstånd.

Resultatet!
Degen.

På väg till ugnen.

Kram Elisabeth!♡

Flätade bullar med vaniljfyllning

Publicerad 2014-09-17 09:50:00 i Vetebröd/Bullar

Hej, hej! När jag bakar bullar så brukar jag gå efter receptet ur boken "Sju sorters kakor". Jag vill prova ett nytt recept så denna gång blev det ICAs bullar, det kommer nog att bli det framöver också. 



Bullar
• 100 g smör
• 2.5 dl mjölk
• 2.5 dl vatten
• 50 g jäst
• 0.5 tsk salt
• 1-1.25 dl socker
• ca 14 dl vetemjöl
• 1 st ägg
• Pärlsocker

Vaniljfyllning 
• Smör
• Socker
• Vaniljsocker 

Smält smöret och häll i vattnet och mjölken, låt bli fingervarmt. Smula jästen i en bunke. Lös upp jästen med lite utav degvätskan. Häll i resten av vätskan plus salt och socker. Tillsätt mjölet men spara lite till utbakningen. Låt jäsa till dubbel storlek, jag jäste i 45 minuter. Kavla ut degen på mjölat bakbord. Bred på det mjuka smöret, strö över socker och vaniljsocker. Jag skrev inga mått eftersom man själv får välja. Forna nu bullarna som du vill ha dem. Jag flätade mina. Låt jäsa igen i ca 40 minuter. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda på 250°C i 8-10 minuter. 





Bullarna blev supergoda och jag ska nog fortsätta att baka efter det här receptet.

Kram Elisabeth!♡

Scones gjorda på grahamsmjöl

Publicerad 2014-09-15 11:33:15 i Bröd

Hej, hej! Mamma tyckte att grahamsmjölet som fanns i skafferiet bara låg där till ingen nytta, hon ville bli av med det så då gjorde jag scones. Receptet är från Ica.se fast jag bytte ut 3 dl av vetemjölet till grahamsmjöl istället. 

Scones av grahamsmjöl
• 3 dl grahamsmjöl
• 1 dl vetemjöl
• 2 tsk bakpulver
• 2 krm salt
• 50 g margarin 
• 2 dl mjölk

Blanda alla torra ingredienser. Dela margarinet i små bitar och smula sönder i mjölblandningen. Tillsätt mjölken och rör snabbt ihop till en deg. Dela degen i två delar och skär ett kryss över, nagga med en gaffel. Grädda på 250°C i 10-12 minuter.


Kram Elisabeth!♡

En dag i konditoriet

Publicerad 2014-09-13 13:32:47 i Cupcakes/Muffins

Hej, hej! Du brukar vara så att jag bakar i perioder, ibland massor på en gång ibland ingenting. Senaste tiden så har jag bakat massor på en gång och det blir inte så kul för er om jag bloggar om allt på en gång. Så inläggen nu för tiden är tidsinställda. Jag försöker sprida ut inläggen så det ska bli roligt för er.

I torsdags förra veckan så var jag i konditoriet och "vispade massor" stod på schemat. Vi började dagen med att göra maränger och jag och mina fina vänner gjorde rosa med jordgubbssmak och strössel. Vi gjorde också sockerkaka och cupcakes. Vi hade fria händer så vi gjorde chokladcupcakes med bitar av vit och mörk choklad. Dekorerad med creme cheese frosting, chokladströssel och en vit chokladbit. Jag har bara bilder på cupcakesen eftersom att marängerna var tvungna att stå i eftervärmen i ugnen över natten.


De blev supergoda, vi kan allt vi;)

Kram Elisabeth!♡

Solrosfrallor & mannagrynsbräck

Publicerad 2014-09-11 18:42:25 i Bröd

Hej, hej! Förra torsdagen så gjorde vi frallor/bräck i skolan. I min grupp så valde vi att göra solrosfrallor och mannagrynsbräck. 


Glöm inte att bloggen finns på Instagram under namnet @daxforfika

Kram Elisabeth!♡

4-åringens födelsedagstårtor

Publicerad 2014-09-09 07:33:56 i Baka utan ugn

Hej, hej! Nu kommer äntligen bilderna på de färdiga tårtorna. Jag dekorerade med grädde och jordgubbar. Sommaren är tyvärr över så jag trodde att det skulle bli svårt att hitta jordgubbar, men det var lättare än jag trodde. Första mataffären som jag gick in i hade svenska färska jordgubbar, gissa om jag blev glad?
Den ena tårtan innan ljus och vimplar.
Tada! Ljus och vimplar.

Både födelsedagsbarnet och gästerna gillade tårtorna och jag blev också nöjd.

Kram Elisabeth!♡

Chokladbollar med jordnötssmör

Publicerad 2014-09-07 16:39:38 i Godis

Hej, hej! För ett tag sen så köpte mamms en burk med jordnötssmör som det var tänkt att vi skulle ha på mackan här hemma. Men den enda som har ätit ur burken är jag och det är mycket kvar. Jag tyckte att det var onödigt att ingen åt ur den så då kom jag på att jag kunde baka med jordnötssmöret. Det blev chokladbollar efter ett recept som jag själv har kommit på.


Chokladbollar m. jordnötssmör 10 st
• 1 dl jordnötssmör 
• 0.5 dl socker
• 0.5 msk vaniljsocker
• 2 msk kakao
• 1.5 dl havregryn
• 3 msk kaffe

Blanda ihop allt till en deg. Forma till bollar och rulla i pärlsocker. Klart!

Det blir bara tio stycken chokladbollar, men det går självklart bra att dubbla receptet.

Kram Elisabeth!♡

Tårtfyllnigar & ihopläggning

Publicerad 2014-09-05 12:02:32 i Fyllningar/Frostings/Smörkrämer

Hej alla fina! Nu kommer den andra delen i tårtbakandet. Eftersom att lill-tjejen önskade sig choklad, grädde och jordgubbar i tårtorna så valde jag att göra chokladbottnar som ni såg i det tidigare inlägget. Jag fyllde tårtorna med pollyfluff och jordgubbar blandade med lite socker. Vi börjar med jordgubbsfyllningen.

• Frysta jordgubbar
• Socker

Börja med att ta ut jordgubbarna från frysen. Dela dem i mindre bitar. Mosa dem med en potatisstöt tills det mesta är mosat, det ska vara lite större bitar också. Tillsätt socker och smaka av tills den blir god. Klart!



Sen så har vi godisfluffet som jag använde plopp i den här gången. Jag har också provat med polly och center och min favorit är center, fast alla är supergoda. 

• 3 dl vispgrädde 
• 180-200 g choklad/ 80-90 g gelégodis 

Värm grädden i en kastrull på spisen tillsammans med godiset delat i mindre bitar. Värm tills godiset har smält, grädden får absolut inte koka. När allt är smält så häll godisgrädden i en skål och låt stå i kylen i minst 6 tim. Vispa sedan som vanlig grädde. Klart!



Där har ni recepten på båda fyllningarna.


Nu är tårtorna ihoplagda, i nästa inlägg kommer spacklingen och dekorerandet.

Kram Elisabeth!♡

Tårtbotten

Publicerad 2014-09-03 16:44:08 i Egna recept

Hej, hej! I måndags så fyllde min mammas kompis dotter 4 år och jag hade fått äran att göra tårtorna. Lill-tjejen önskade sig tårtor med choklad, grädde och jordgubbar. Jag har gjort mitt bästa för att uppfylla hennes önskningar. Jag har delat upp tårtbakningen i olika inlägg så i det här så handlar det om själva grunden, alltså tårtbotten. 

Ni som läst bloggen ett tag kommer säkert ihåg när jag bakade frozen tårtorna till min lillasysters födelsedag i maj. Jag använde mig av samma tårtbotten den här gången också. Alltså lika delar som går ut på att man mäter med ögonmåttet. Om ni går in under kategorin "tårtor" så finns receptet där.
Man mäter bästa i glas.

Där har ni två närbilder. 

I följande inlägg så kommer fyllningarna, ihopläggningen och dekorationen. 

Kram Elisabeth!♡

Drottninggrottor

Publicerad 2014-09-01 18:18:52 i Småkakor

Hej, hej! Det känns som om jag inte har bakat på jätte länge. Inläggen som kommit upp här på bloggen har varit tidsinställda, därav så har inte Instagram bilderna och inläggen på bloggen stämt överens om någon undrar. 

Jag har länge varit sugen på att baka småkakor så i torsdags så gjorde jag det. Det blev drottninggrottor efter mitt eget recept. Som vanligt vill jag att ni skriver/säger var ni hittat det om ni provar att baka och lägger upp receptet någonstans. Nu till receptet:

Drottninggrottor, 30 st STORA 
• 200 g smör/margarin 
• 1.5 dl socker 
• 3.5 dl mjöl 
• 1 tsk bakpulver
• 0.75 msk vaniljsocker 
• 1 st äggula 
• Drottningsylt 

Blanda ihop allt utom sylten till en deg. Rulla till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ett hål med hjälp av tummen i mitten. Spritsa i sylt i hålet. Grädda på 200°C i 10 minuter. 





Jag trodde inte att kakorna skulle bli så stora som de blev, nästa gång så ska jag göra mycket mindre storlek.

Kram Elisabeth!♡

Om

Min profilbild

Elisabeth

En småländsk tjej på 19 år som går tredje året på restaurang och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri/konditori på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping. Meningen med utbildningen är att jag ska ta studenten med en yrkesutbildning som konditor våren 2016. Resan dit får ni följa här på bloggen bland bunkar, mjöl och kreativitet. Bloggen finns också på Instagram under namnet @daxforfika ♥

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela