daxforfika.blogg.se

♥Min resa mot att bli konditor♥

Resultatet efter vetedeg

Publicerad 2015-04-30 19:52:58 i Egna recept

Hej på er! Tänkte visa bilder från när jag bakade bullar senaste gången. Använder samma recept som innan, kika under kategorin "eget recept" eller "vetebröd/bullar". 




Det blev en kanellängd också när jag ändå höll på.

Kram Elisabeth!

Födelsedagspresenter del 2

Publicerad 2015-04-27 08:55:20 i Bakredskap

God morgon! Nu kommer den andra delen där jag visar mina baknings relaterande presenter som jag fick när jag fyllde år. 

Höjbar tårtbox. 

Créme brûlée set. 

Kram Elisabeth!

Frozen lime cheesecake

Publicerad 2015-04-24 19:57:48 i Påsk

Hej alla fina! Nu till ett nytt recept som jag experimenterade fram, lime cheesecake. Jag valde att grädda botten och ha i lime för att förhöja smakerna ytterligare. Den blev så otroligt god, ni måste bara prova!

Lime cheesecake 
• 18 st Digistivekex 
• 150 g margarin

Mosa kexen och blanda med det smälta fettet. Tryck ut i en springform och grädda på 200°C i ca 8-10 minuter. 

• 3 st ägg
• 200 g Philadelphia ost
• 2 dl socker
• Vaniljsocker efter smak 
• 3 dl grädde
• 3 lime, saft + skal 

Vispa äggulor, ost, socker och vaniljsocker. Vispa grädden. Vispa äggvitorna. Blanda allt. Blanda till sist i rivet skal och saft från lime. Häll i smeten i den avsvalnade botten och frys under natten.





Kram Elisabeth!

Födelsedagspresenter del 1

Publicerad 2015-04-21 09:27:19 i Bakredskap

Hej på er! Jag har helt glömt bort att visa mina baknings relaterade presenter som jag fick när jag fyllde år. Så nu snart 3 månader sent så kommer det äntligen upp här. 
Ljusrosa tårtfat.
Rosa burk.
Rosa mini skärbräda. 
Mini smarties & strössel.
Bakformar.

Det här var den första delen, resten kommer i nästa inlägg.

Kram Elisabeth!

Kladdkaka med havregryn i långpanna

Publicerad 2015-04-18 22:35:44 i Egna recept

Hej alla fina! Kladdkaka brukar oftast vara en hit och denna är dessutom i långpanna vilket är ett plus. Den innehåller havregryn vilket ger en segare kladdkaka med lite tuggmotstånd. 

Kladdkaka med havregryn i långpanna 
• 200 g margarin 
• 2.5 dl socker 
• 2 dl havregryn 
• 1 st ägg
• 2.5 dl vetemjöl 
• 4 msk kakao
• 2 tsk vaniljsocker
• 0.5 tsk salt 
• Vispad grädde & hallon till servering 

Smält fettet och blanda i resten av ingredienserna. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper och grädda på 175°C i ca 15 min. Skär i bitar och servera med grädde och hallon. 

Kram Elisabeth!

Kusinens födelsedagstårta

Publicerad 2015-04-15 17:55:54 i Fyllningar/Frostings/Smörkrämer

Hej alla fina! Nu kommer inlägget som jag tror många väntat på, receptet på födelsedagstårtan. Min kusin Tilde fyllde 10 år i slutet av mars och ville att jag skulle göra hennes tårta. Hon hade ett krav, att tårtan skulle ha chokladfingrar runt kanten. Annars så hade jag fria händer och tänkte på smaker som passar både stora och små. Det blev ett ljust anslag fylld med hallongrädde och daimfluff. Tårtan är spacklad med chokladganache och dekorerade med chokladfingrar och lösgodis. 


Tildes födelsedagstårta
• Ett ljust anslag ( länk till receptet i förra inlägget)

Hallongrädde
• 3 dl vispad grädde
• 250 g hallon
• 1 dl florsocker

Vispa grädden hårt och vispa sen i hallon och florsocker.

Daimfluff 
• 3 dl grädde
• 200 g daimchokladkaka 

Smält chokladen i grädden på låg värme i en kastrull. Får absolut inte koka. Låt stå i kylen under natten och vispa sedan upp den som vanlig grädde. 

Ganache 
• 400 g mjölkchoklad 
• 2 dl grädde

Smält på samma sätt som fluffet och ställ i kylskåp så att det stelnar. Ställ fram den ett tag innan den ska användas så att den blir mjuk. 

Lägg ihop som en vanlig tårta och fyll med fyllningarna. Spackla tårtan med ganach.

• 3 pkt chokladfingrar 
• Lösgodis 

Dekorera tårtan med ovanstående.






Kram Elisabeth!

Anslag/ tårtbotten, lika delar

Publicerad 2015-04-12 10:58:46 i Tips

Hej på er! Jag har bloggat om just tårtbotten (eller anslag som det heter på konditorispråk) ett antal gånger innan. Jag använder mig av receptet lika delar som jag vet att även många andra gör. Nu är det så att just tårtor kommer vara något som kommer komma i följande blogginlägg då jag har två olika tårtor på lager. Så om någon undrar så utgår jag från det här receptet. 
 
Om man vill ha chokladsmak så tar man antigen 2/3 vetemjöl och 1/3 kakao eller 1/3 vetemjöl 1/3 kakao och 1/3 potatismjöl. 
Hur smidgt som helst att göra! Efter att ha provat det här receptet första gången så har jag aldrig gjort någon annan tårtbotten än just denna.
 
Kram Elisabeth!♥

Pollykakor

Publicerad 2015-04-09 12:44:05 i Godis

Hej på er! Här kommer ett favorit recept i ny tappning. Brukar kallas dumlekakor, men jag bytte ut dumlen mot påskpolly istället. Påskpollyn har smak av citronmaräng, påsk toffee och påskmust. 

Pollykakor
• 175 g smält smör eller margarin
• 1 dl socker
• 3 dl vetemjöl
• 1 tsk bakpulver
• Påskpolly

Rör ihop allt till en smet och fördela i aluminiumformar. Tryck i en polly i mitten på varje kaka. Grädda på 175°C i ca 10 min. Ta ut och tryck i en till polly och låt vara i ugnen i ca 2 min. Klart! 



Kram Elisabeth!

Seg kladdkaka med kladdig topping & strössel

Publicerad 2015-04-06 18:42:13 i Egna recept

Hej på er! Ännu en kladdkaka är påhittad, denna med en topping som smakar som smeten innan man gräddar den. Kladdkakan är därför mera seg i konsistensen än vanligt. Annars skulle det bara bli en kletig massa alltsammans. 

Kladdkaka
• 150 g smör eller margarin
• 2 dl socker
• 2 st ägg
• 4 msk kakao
• 1 tsk vaniljsocker
• 2 dl vetemjöl 
• 0.5 tsk salt
• 0.5 dl farinsocker 

Smält fettet och rör i resten av ingredienserna. Smöra och bröa en form och häll i smeten, grädda på 175°C i ca 18-20 min. Låt kakan svalna, gör topingen så länge.

Chokladtopping 
• 1 dl grädde
• 1 dl mjölk 
• 0.5 dl socker
• 3 msk kakao
• 3 dl florsocker
• 1 msk honung 
• 1 tsk vaniljsocker
• 0.5 tsk salt
• 50 g smör eller margarin 

Blanda allt utom fettet i kastrullen och värm upp tills den tjocknar lite. Ta av från plattan och rör i fettet tills det smälter. Häll allt över kladdkakan och strö över valfritt strössel. Låt stå i kyl tills servering.


Kram Elisabeth!

Påskgodis

Publicerad 2015-04-03 11:44:08 i Bakat i skolan

Glad påsk på er fina bloggläsare! Hoppas att ni alla får en påskhelg fylld av god mat och underbara bakverk;) Tänkte visa upp lite påskgodis som gjorts i skolan. 
Marsipankycklingar.
Påskharar som ser ut som zombiekaniner haha.

Handgjutet chokladägg fylld med praliner och dekorerad med en marsipankyckling. 

Nu inväntas påsklunch hos farmor & farfar och ikväll kommer det gäster på påskmat. Härliga påsk och härliga vår!

Kram Elisabeth!

Om

Min profilbild

Elisabeth

En småländsk tjej på 19 år som går tredje året på restaurang och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri/konditori på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping. Meningen med utbildningen är att jag ska ta studenten med en yrkesutbildning som konditor våren 2016. Resan dit får ni följa här på bloggen bland bunkar, mjöl och kreativitet. Bloggen finns också på Instagram under namnet @daxforfika ♥

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela