Hej på er! Schwartzwaldtårtan har setts på bilder på bloggens Instagram @daxforfika de senaste dagarna. Den gjordes i skolan för ett par veckor sedan och består av marängbottnar med hasselnötter, glasskräm, grädde, choklad och en marsipan nejlika. Otroligt vacker att se på tycker jag.
Kram Elisabeth!♡
Smaskisar
Hej på er! Ett snabbt inlägg så här sent på kvällen. Gjorde en variant på smaskisar som jag brukar göra. Jag bytte ut hälften av corn flakesen mot Vårgårda ris istället, det funkade bra! Grundreceptet på smaskisar finns redan på bloggen under kategorin "godis".
Kram Elisabeth!♡
Frozen cheesecake
Hej på er! En favorit som görs titt som tätt hemma hos oss är denna frusna cheesecake. Den är så enkel som en cheesecake kan bli men samtidigt så otroligt god! Receptet finns redan här på bloggen men nu kommer det igen.
Frozen cheesecake
Kram Elisabeth!♡
Frozen cheesecake
• 3 st ägg
• 200 g Philadelphia ost
• 2 dl socker
• Vaniljsocker efter smak
• 3 dl grädde
• Digistivekex
Vispa äggulor, ost, socker och vaniljsocker. Vispa grädden. Vispa vitorna. Blanda allt. Smula digistivekexen i botten på formen och häll i smeten. Frys över natten.
Kram Elisabeth!♡
Elisabeths färgglada dammsugare
God morgon alla fina!
Jag vet helt enkelt inte vad jag ska börja någonstans. Det är helt sjukt hur mycket dessa små godbitar har uppmärksammats den senaste tiden. Efter att jag var med och tävlade i påsktävlingen som Fredriksfika hade tillsammans med Tidningen Land så har gillningar, kommentarer och nya följare ramlat in på min instagram. Så otroligt kul! De senaste dagarna har runt 60-70 st läsare varit inne på bloggen och ni brukar vara runt 20 st. Vill hälsa er alla jätte välkomna hit och tycker att det är jätte kul att ni vill följa min resa mot att bli konditor. Vill också tacka Fredrik för att godbitarna fick vara med på både hans blogg och instagram fast att jag inte vann, ett ytterligare bevis på att man kan om man bara vill!
Det är många som velat ha receptet och nu kommer det äntligen. Skulle vara jättekul om ni som provar att göra dem berättar hur reslutatet blev, antingen om ni kommenterar här på bloggen eller taggar mig på instagram så att jag kan se. Är så sjukt nyfiken! Heter @daxforfika på Instagram. Receptet är mitt alldeles egna påhittade och jag blev mycket nöjd med det.
Elisabeths färgglada dammsugare
• 7 dl kaksmulor (jag hade chokladmuffins, chokladsnitt, kolakakor och bondkakor)
• 0.5 dl florsocker
• 3 msk kakao
• 0.5 msk vaniljsocker
• 100 g smör eler margarin
• 1.5 tsk arraksarom
• 500 g marsipan
• Florsocker
• Färger till marsipanen i gul, grön och rosa
• 200 g mörk choklad
Smörkräm
• 50 g smör eller margarin
• 0.5 dl florsocker
• 0.5 tsk vaniljsocker
Mixa smulorna i en matberedare till det blir en massa. Tillsätt florsocker, kakao och vaniljsocker och blanda ihop. Tillsätt fettet skuret i bitar. Häll i arraksaromen och smaka av. Dela upp degen i tre lika stora delar och lägg i kylen.
Nu är det dags att färga marsipanen. Börja med att färga en liten del och tillsätt mera marsipan efter hand.
Ta fram degen och rulla till tre jämntjocka längder, jag ville göra mindre dammsugare så jag rullade ganska smalt. Lägg längderna i frysen medan dur rör ihop de tre ingredienserna till smörkrämen med en elvisp.
Kavla marsipanen till ca 3-4 mm och lägg en kakrulle på och rulla in den i marsipanen, bred smörkräm så att du kan "limma" ihop skarven. Skär i jämnstora bitar och lägg i kylen igen. Smält chokladen och doppa båda ändarna fast en i taget annars blir det bara kladdigt. Tryck ut små blommor med hjälp av en utstickare och fäst i chokladen innan den stelnar. Förvara i kylskåp.
Ett tips är att ha en plastlåda i frysen som man kan fylla med överblivna kakor och muffins mm som man bara kan ta fram och använda när det behövs.
Jag blev verkligen supernöjd med dessa dammsugare och blev ännu mer nöjd när de fick så mycket uppmärksamhet, att det var flera som tyckte att de blev så bra. Ha en fortsatt bra söndag.
Kram Elisabeth!♥
Äppelmosrutor
Hej på er! Nu kommer ett gammalt recept i ny tappning. Någon kanske har provat sig på syltrutorna från boken "Sju sorters kakor? De rutorna är bakade med lingonsylt men jag valde att använda äppelmos, eftersom att vi bokstavligen har halva frysen full. En god kaka som inte är allt för söt, nästa som en liten mini paj. Äppelmosrutor
• 4.5 dl vetemjöl
• 1.5 dl socker
• 1 msk bakpulver
• 150 g margarin eller smör
• 1 ägg
• 2 dl äppelmos
Strössel
•1.5 dl havregryn
• 1 dl socker
• 1 tsk vaniljsocker
• 50 g margarin eller smör
Blanda mjöl, socker och bakpulver i en bunke. Finfördela i fettet. Tillsätt ägget och blanda ihop allt. Tryck ut degen i en långpanna med bakplåtspapper på 20 x 30 cm. Bred ut äppelmoset över degen.
Blanda allt utom fettet till strösslet. Smält fettet och blanda ihop med de torra ingredienserna. Bred massan över äppelmoset. Grädda på 200°C i ca 20 min, låt kakan svalna något innan den skärs i bitar.
Kram Elisabeth!♡
Två sorters praliner
Hej alla fina! Bloggandet ligger efter om man jämför med vilka bilder som visats på Instagram, detta är ett sånt inlägg. Lagom till alla ♡-ans dag så gjordes dessa praliner i skolan, perfekt att lägga i en fin liten påse och ge bort. Det gjorde jag iallafall och det uppskattades av killen som jag "firade" alla ♡-ans dag med.
Blåbär & mjölkchoklad.
Mango & vit choklad.
Blåbär & mjölkchoklad.
Mango & vit choklad.
Kram Elisabeth!♡
Vetekransar
Hej på er! Ni som följer bloggen på Instagram har redan sett bilder på dessa underbart goda skapelser. (Bloggen heter @daxforfika där om någon missat det.) Vi hade bagerilektion i skolan och skulle arbeta med vetedeg och valet föll på kransar. Vi ville inte ha någon vanlig fyllning som kanel, vanilj eller kardemumma så vi lät fantasin flöda. Det resulterade i en blåbärs-cheesecake-fyllning och en rabarberfyllning. Båda supergoda!
Rabarber.
Blåbärscheesecake.
Rabarber.
Blåbärscheesecake.
Kram Elisabeth!♡
Hamburgerbröd
Hej på er! För några helger sen så bestämde jag att jag ville göra hemmagjorda hamburgare som lunch till mig och familjen. Då måste man ju ha hembakade bröd också, så då provade jag detta recept som är från ica.se
Kram Elisabeth!♡
Hamburgerbröd
• 0.5 (25 g) pkt jäst
• 25 g smör eller margarin
• 2.5 dl mjölk
• 0.5 tsk salt
• 0.5 tsk socker
• ca 5.5 dl vetemjöl
• 1 st ägg
Smula jästen i en bunke. Smält fettet och rör i mjölken, ska bli fingervarmt. Blanda i resten av ingredienserna och blanda i 10 min. Låt degen jäsa 40 min. Knåda degen och forma till bollar som du sen plattar ut lite grann. Låt de jäsa i 30 min. Pensla med ägg och grädda på 225°C i 10-12 min eller tills de fått fin färg och ser klara ut.
Kram Elisabeth!♡
Varmvispade maränger med chokladsås
Hej på er! Just nu går vi runt på stationer i konditoriet och för några veckor sen så hade jag och min grupp "vispade massor". Det innebär sockerkaka, rulltårta, muffins, cupcakes eller maränger bla så det sistnämnda valde vi att göra. Vi gjorde den varmvispade varianten och hade chokladsås i.
Kram Elisabeth!♡
Kladdiga chokladmuffins med ischoklad
Hej alla fina! Någon mer som ser snön falla ner utanför fönstret? Jag som trodde att våren var på väg.
Kladdiga chokladmuffins med ischoklad
De fick den där insjunkna mitten som jag ville och är precis lagom kladdig. Jag hade velat ha en krispig yta, men det får vi fixa nästa gång.
I helgen så var jag på bakhumör, fast det är jag väl alltid;) Hur som så har jag länge letat efter det där perfekt kladdiga chokladmuffins receptet utan resultat. Jag ställde mig i köket och försökte hitta på det själv, det är långt ifrån perfekt men de blev riktigt goda! Jag hittade några bitar ischoklad i kylen som fick vara med, men de kan man skippa om man vill.
Kladdiga chokladmuffins med ischoklad
• 3 st ägg
• 2.5 dl socker
• 150 g margarin
• 2.5 dl vetemjöl
• 1 msk vaniljsocker
• 1 nypa salt
• 4 msk kakao
• 1 tsk bakpulver
• 3 msk ljus sirap
• 10 st ischoklad
Smält fettet i en kastrull och blanda i ischokladen så att den smälter. RÖR i övriga ingredienser, vispa inte. Fördela i muffinsformar och grädda på 200°C i ca 10 min, håll koll på de hela tiden!
De fick den där insjunkna mitten som jag ville och är precis lagom kladdig. Jag hade velat ha en krispig yta, men det får vi fixa nästa gång.
Kram Elisabeth!♡