daxforfika.blogg.se

♥Min resa mot att bli konditor♥

Julklappar

Publicerad 2014-12-25 12:45:14 i Bakredskap

Hej alla fina! Hoppas att ni alla fick en underbar julafton för det hade jag. Tänkte visa vad jag fick i julklapp som har med bakning och kökssaker att göra. Så då kör vi!
Slickepott med snögubbe.
Skrapkort i metall.
Termos. 
Träredskap.
Cupcakesset med tyllar och spritspåsar.
Redskap i silikon- pensel, slickepott och slev.

Jag blev verkligen otroligt glad för termosen och silikonredskapen. De var så otroligt fina! Jag blev nöjd med allt annat med;) 

Kram Elisabeth!

Mormors julstjärnor

Publicerad 2014-12-23 12:47:57 i Småkakor

Hej igen! Som några av er vet så bakade min mormor otroligt mycket. Till varje jul bakade hon alltid dessa julstjärnor. Men efter att hon dog lagom till julen 2008 så har vi fått varit utan dessa underbart goda julkakor i 6 år, tills nu. Mamma har fått ett liknande recept av tant och de bakade vi idag. Jag har nästan glömt bort hur otroligt goda de är! Sitter och tjuväter ljust nu, hihi. Så om ni precis som jag vill panik baka i sista stund så, prova prova prova! Ni kommer inte att bli besvikna. Såklart behöver man inte baka de till jul, man kan baka de året runt. 
Mormors julstjärnor ca 50-60 st
• 2.75 dl vetemjöl
• 1 tsk vaniljsocker
• 1 tsk bakpulver
• 0.75 dl socker med topp
• 150 g kallt smör
• 1 st äggula

Garnering
• 1 st lättvispad äggvita
• Pärlsocker

Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och socker i en matberedare. Tillsätt smöret skuret i tärningar och äggulan. Blanda ihop till en deg. Låt ligga täckt i kyl i ca 30 min. Kavla ut degen och tryck ut stjärnor med ett pepparkaksmått. Lägg på plåt med bakplåtspapper och pensla på äggvitan och strl över pärlsocker. Grädda på 175°C i 7-9 minuter. 

Inte så vackra att se på men sjukt goda!

Kram Elisabeth!

Julbakning i skolan

Publicerad 2014-12-23 11:00:45 i Baka utan ugn

Hej på er! Nu kommer jag visa jul relaterade bakverk och godis som vi gjorde de sista veckorna innan jul i skolan. 
Julkola
Saffransbiscotti
Chokladfudge
Jul inspirerade operatårtor.

Kram Elisabeth!

Rocky road

Publicerad 2014-12-22 09:46:06 i Egna recept

Hej på er! I helgen så gjorde jag Rocky road för första gången. Jag har bara ätit det innan och tycker att det är supergott! Men jag är inte så förtjust i nötter och den ända nöt jag äter frivilligt är jordnöt. Så jag knåpade ihop ett eget recept som passar mig mycket bättre, prova gärna. 

Elisabeths Rocky road
• 200 g mjölkchoklad 
• 100 g mörk choklad 
• 10 st vita skumkuber
• 8 st skumbananer
• 18 st dumle
• 1.5 dl jordnötter

Klipp godiset i mindre bitar. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Blanda i godiset och nötterna och rör ihop lite slarvigt. Häll allt i en långpanna med bakplåtspapper. Låt stelna i kylen och skär i rutor. Klart! 







Supergott!

Kram Elisabeth!

Små chokladbiskvier

Publicerad 2014-12-21 12:56:38 i Fyllningar/Frostings/Smörkrämer

Hej alla fina! Igår så gjorde jag biskvier, ett utav mina favorit bakverk. Eftersom att det är flera steg och moment som ska göras så tycker jag att det är superkul. Man kan variera de så mycket med olika smaker och min favorit är citron. Men nu till jul valde jag och familjen att de skulle ha chokladsmak. Bottnarna är Leila Lindholms recept och smörkrämen mitt eget recept. 

Leilas biskvivottnar
• 250 g mandelmassa
• 1.5 dl socker
• 2 st äggvitor

Riv mandelmassan grovt. Vispa den tillsammans med sockret med en elvisp. När det blandat sig så tillsätt lite äggvita i taget. Vispa tills du får en slät smet. Spritsa ut till bottnar. Grädda på 180°C i ca 13 min. 

Elisabeths chokladsmörkräm 
• 250 g smör
• 5 dl florsocker
• 0.5 msk vaniljsocker
• 6 msk kakao

Vispa samman allt med en elvisp. Smörkrämen ska vara slät, mjuk och fluffig. Stryk biskvierna med smörkrämen. Doppa i 300 g mörk choklad som du smält över vattenbad eller i micron. 




Kram Elisabeth!

Saffransbullar med russin & pärlsocker

Publicerad 2014-12-20 10:43:25 i Egna recept

Hej alla fina! Nu är det inte långt kvar till julafton och det känns, man kan nästan ta på julkänslan som finns hemma hos oss. Det ändå som saknas är snön... Hoppas att den kommer snart. Något som verkligen hör julen till är saffran, något som jag tycker är sjukt gott!! Jag har gjort de traditonella lussebullarna som jag säger, lussekatter om jag frågar er? Men jag ville göra en ny variant och det resulterade i släta saffransbullar med russin och pärlsocker. Detta är mitt eget recept så jag vill att ni skriver/säger var det kommer ifrån om ni använder det på tex er blogg eller liknande.

Saffransbullar
• 50 g smör eller margarin 
• 1.25 dl kallt vatten
• 1.25 dl kall mjölk 
• 25 g röd jäst
• 1 msk rom eller vatten
• 1 pkt saffran 
• 0.25 tsk salt
• 0.5 dl socker
• 6 dl vetemjöl 
• Valfr mängd russin 

• 1 st ägg
• Pärslocker 

Smula jästen i en degbunke. Tillsätt vätskan och lös upp jästen i den. Häll i saffranet tillsammans med romen som stått och dragit i ca 30 min och resterande ingredienser. Knåda tills degen är slät och blank. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, låt vila i 10 min. Forma till släta bullar och lägg på plåt. Låt jäsa till dubbel storlek. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda på 250°C i 8-12 min.



Kram Elisabeth!

Pepparkakor & mini hus

Publicerad 2014-12-19 12:22:51 i Jul

Hej på er! Igår kväll så fick jag äntligen gå på jullov. Det betyder att det blir julbak idag! Bla ska jag göra ischoklad, knäck, mini biskvier och Rocky road. Men nu till något annat juligt, pepparkakor.


Jag gjorde också mini pepparkakshus som jag dekorerade med kristyr, non stop och snöflingor. Mums! 

Kram Elisabeth!

Praliner

Publicerad 2014-12-18 21:42:08 i Baka utan ugn

Hej alla fina! Under de senaste veckorna så har det kommit upp en massa bilder på praliner på bloggens Instagram @daxforfika . Det är nämligen så att vi håller på med en kurs som heter choklad & konfektyr just nu i skolan. Bilder på alla praliner kommer nu.
Jordgubbspraliner med vit choklad.
Passionfruktspraliner med mörk choklad rullade i passionfruktssocker.
Limepraliner med vit choklad, rullade i limesocker.
Limepraliner med vit choklad, dekorerad med mjölkchoklad.
Passionfruktspraliner med mörk choklad, dekorerad med vit choklad.
Hallonpraliner med mörk choklad, rullade i hallonsocker.
Hallonpraliner med mörk choklad, dekorerad med rosafärgad vit choklad.
Ananaspraliner med vit choklad, sprayade med grön färg.

Kram Elisabeth!

Ljus fudge

Publicerad 2014-12-17 15:08:35 i Egna recept

Hej på er! Nu har det blivit mycket bakande och godis kokning för min del, om ni ska få recept på allt innan jul så måste jag ligga i haha!! I dagens inlägg så ska ni få recept på ytterligare en fudge gjord på mjölk. Men jag vet inte vad jag ska döpa den till, den smakar en blandning på vanilj och kolakakor. Här kommer hursomhelst receptet, prova gärna för att smaken är svårt att beskriva men sjukt god! 

Ljus fudge
• 2 dl mjölk
• 3 dl socker
• 0.5 tsk salt
• 4 msk sirap 
• 30 g smör 
• 2 tsk vaniljsocker 

Blanda allt utan smör och vaniljsocker i en kastrull och låt koka i ca 20 min. Det börjar tjockna när det är klart. Blanda i smöret tills det har smält och rör i vaniljsockret. Häll i en långpanna med bakplåtspapper. Skär i rutor. Klart! 

Kram Elisabeth!

Chokladbräck

Publicerad 2014-12-14 10:30:57 i Egna recept

Hej på er! Hoppas att ni fått en bra start på dagen. Nu kommer ett recept på superenkelt julgodis, passar även när det inte är jul. 

Chokladbräck
• Mörk choklad
• Vit choklad
• Smarties 

Allt får tas i valfri mängd beroende på hur mycket man vill göra. Börja med att smälta den mörka chokladen över vattenbad eller i micron. Häll i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Låt stelna. Smält den vita chokladen och häll över den. Strö över smarties och låt allt stelna. Bryt/skär i bitar. Klart att äta! 




Superenkelt och supergott!

Kram Elisabeth!

Biskvier

Publicerad 2014-12-11 15:30:01 i Bakelser

Hej på er! Biskvierna nedan var övning inför ett prov, och tur var väl det för chokladen sprack när jag doppade dem. Det har aldrig hänt mig innan men nån gång måste vara den första. 

Smörkrämen är smaksatt med passionfrukt. 

På provet gjorde jag biskvier med päron som smak och doppade i mörk choklad. De blev riktigt bra, tyvärr har jag inte bild på dem.

Kram Elisabeth!

Chokladkolafudge

Publicerad 2014-12-08 09:45:46 i Baka utan ugn

Hej på er! Igår så testade jag på att göra en slags fudge efter ett eget recept. Den blev en blandning på en chokladkola och hård fudge. Den är gjord på mjölk eftersom att vi sällan har grädde ståendes i kylskåpet utan anledning. Nu till receptet.

Chokladkolafudge
• 2 dl mjölk
• 3 dl socker
• 6 msk kakao
• 0.25 tsk salt
• 2 msk sirap
• 15 g smör
• 0.5 msk vaniljsocker

Blanda allt utom smör och vaniljsocker i en kastrull. Koka ganska kraftigt i ca 30 min, rör då och då så att det inte bränns. När det är klart ta av kastrullen från plattan och blanda i smöret och vaniljsocker. Häll smeten i långpanna och strö över lite strössel. Låt stelna och skär sedan i lagom stora rutor.

Kram Elisabeth!

Lussebullar

Publicerad 2014-12-05 19:26:12 i Jul

Hej alla fina! Nu är det inte långt kvar till julen och då måste man ju bara äta lussebullar! Något bland det godaste som finns. Jag använde samma recept som förra året och det receptet hittar ni här:
 http://daxforfika.blogg.se/2013/december/lussebullar.html
 
Då ser ni också hur mycket utseendet kan variera med samma recept haha, var inte alls nöjd förra året;)
Lite bilder på det, härlig färg det där alltså! Lycka till med julbaket nu allihopa.
 
Kram Elisabeth!♥ 

Pitabröd

Publicerad 2014-12-02 17:55:21 i Bröd

Hej på er! Det är redan december, helt sjukt!! Jag känner att jag ligger efter med vissa recept som jag visat på bilder på Instagram. Så idag kommer ett sådant, pitabröd som jag gjorde för ganska länge sedan. Receptet kommer från ica.se

Pitabröd 12 st
• 25 g jäst
• 3 dl vatten 
• 1 tsk salt
• 2 dl rågsikt
• 4-5 dl vetemjöl 

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°C och rör ut jästen med det. Tillsätt resten av ingredienserna. Arbeta degen i ca 5 min. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i 12 lika stora delar. Forma dem till runda bullar. Låt de jäsa på mjölad arbetsbänk under bakduk i 20 minuter. Kavla ut bullarna till runda "kakor". Lägg dem med plåtar med mjölat bakplåtspapper. Låt jäsa 30 min. Sätt ugnen på 250°C. Vänd på "kakorna" och lägg tillbaka på plåten. Grädda i 6-8 minuter.

Jag åt mina fyllda med chili con carne & ris. Men dessa är även goda till tacos.

Kram Elisabeth!

Om

Min profilbild

Elisabeth

En småländsk tjej på 19 år som går tredje året på restaurang och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri/konditori på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping. Meningen med utbildningen är att jag ska ta studenten med en yrkesutbildning som konditor våren 2016. Resan dit får ni följa här på bloggen bland bunkar, mjöl och kreativitet. Bloggen finns också på Instagram under namnet @daxforfika ♥

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela