daxforfika.blogg.se

♥Min resa mot att bli konditor♥

Kola & rabarbersnitt

Publicerad 2014-05-31 14:18:15 i Egna recept

Hej på er! Ännu ett nytt recept som jag exprimenterade ihop i morse efter frukosten. Jag tycker att det är väldigt kul att hitta på egna recept och göra precis som man vill, ibland kommer ideerna bara så där. Denna gång kola och rabarbersnitt. De smakar nästan som rabarberpaj fast i småkaksform. Funderar på att prova med blåbär nästa gång. Jag gjorde mina långa och smala och fick fler än 20 st. 
 
Kola & rabarbersnitt
• 150 g margarin
• 1.5 dl socker
• 1 msk vaniljsocker
• 1.5 tsk bakpulver
• 2 msk sirap
• 3 dl vetemjöl
• 55 g rabarber
 
Börja med att hacka rabarber smått. Vispa margarin och socker med elvisp. Vispa i vaniljsocker, bakpulver och sirap plus rabarber hackat i små bitar. Vispa till sist i vetemjölet. Ta upp degen och knåda resten på bänken. Dela degen i tre eller fyra lika stora delar och tryck ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen på 175 grader i 13-15 min. Låt vila på plåten en minut, skär sedan i sneda bitar. Låt svalna. 
Jag tror att kakorna skulle passa väldigt bra med vaniljglass.
 
Kram Elisabeth!♥ 

Bakpulverfrallor

Publicerad 2014-05-29 10:24:23 i Bröd

Hej på er! Nu såhär på förmiddagen blev jag baksugen och hittade på ett eget recept. Det är scones liknande frallor med havregryn och linfrön i. Här får ni receptet: 

Bakpulver frallor ca 10 st
• 5 dl vetemjöl
• 2 tsk bakpulver
• 0.5 tsk salt
• 100 g margarin
• 2,5 dl mjölk 
• 1 dl havregryn
• 0.5 dl linfrön
• Flingsalt 

Blanda samman mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt matfettet skuret i tärningar och knåda ihop. Rör snabbt i mjölken. 
Tillsätt havregryn och linfrön och blanda till en deg. Rulla ut till 10 st frallor och strö över flingsalt. Grädda på 250°C i ca 12 min.


Kram Elisabeth!♡

Rulltårta & wienerbröd

Publicerad 2014-05-27 15:32:18 i Vetebröd/Bullar

Hej på er! Har varit i bageriet nu måndag-tisdag. Igår bakades det rulltårta med jordgubbssylt och idag wienerbröd. Jag tog inga bilder, det hann jag inte så ni får bilder på när jag bakade rulltårta och wienerbröd första gången i bageriet. 

Kram Elisabeth!♡

Konfirmations fika

Publicerad 2014-05-25 15:57:28 i Baka utan ugn

Hej på er! Nu är konfirmationen över och jag har tid för att blogga om fikat. En sak är jättebra med det här inlägget och det är att allt vi fikade redan finns med recept här på bloggen så det är bara att bläddra i kategorierna, härligt va?
Mormors mumsiga muffins med centerfluff.
Marshmallows med choklad och strössel.
 
Vi hade också citronbiskvierna som ni hittar i inlägget under och gaffelkakor med havresmak som finns under kategorin småkakor.
 
Kram Elisabeth!♥

Citronbiskvier

Publicerad 2014-05-24 09:48:39 i Baka utan ugn

Hej på er! Vilken otroligt solig morgon, termometern visar redan 20,6 grader och klockan är inte ens 10 än. Imorgon är det som sagt konfirmation för min lillasyster och ett bakverk som gästerna kommer få fika på är de här citronbiskvierna. Om det är någon som kommer ihåg inlägget om oreobiskvierna och centerbiskvierna så kan jag säga att mandelbotten är samma recept, lånat av Leila Lindholm. Citronsmörkrämen är däremot mitt alldeles egna recept, precis som oreosmörkrämen och centersmörkrämen. Här kommer receptet:
 
Leila Lindholms biskvibottnar
• 250 g mandelmassa
• 1.5 dl socker
• 2 st äggvitor
 
Riv mandelmassan grovt. Blanda den tillsammans med sockret. Tillsätt äggvitorna, lite i taget. Vispa allt med elvisp så att mandelmassan inte klumpar sig. Spritsa ut på plåtar med bakplåtspapper. Grädda på 180 grader i 13 min. Låt svalna. 
 
De vackra bottnarna man ser på bilderna under gjorde faktiskt min mamma eftersom jag hade mycket i skolan och inte skulle hinna, hon gjorde de små och fick 35 st, vilket var meningen eftersom att vi ska bjuda på flera saker och det kan bli för mycket annars. 
De blev verkligen såå fina!
 
Elisabeths citronsmörkräm
• 250 g smör
• 7 dl florsocker
• 2 st äggulor
• 2 msk vaniljsocker
• Skal och saft från 2 st citroner
 
Vispa smöret tillsammans med florsockret tills det blir fluffigt. Vispa i äggulorna och vaniljsocker. Riv skalet på det två citronerna och pressa ur saften, vispa i smörkrämen. 
Odoppade biskvier.
Doppa biskvierna i vit choklad, det behövs ca 250 g choklad. Ovan ser ni resultatet, de blev hur goda som helst, våga testa! 
 
Kram Elisabeth!♥
 

Vetekrans

Publicerad 2014-05-20 18:46:21 i Vetebröd/Bullar

Hej på er! Här kommer ett kort inlägg med resultatet av dagens bakning i bageriet. 
Idag bakades det bullar & vetekransar som fylldes med kanelfyllning. 

Kram Elisabeth!♡

Frukttårta

Publicerad 2014-05-19 15:59:38 i Baka utan ugn

Hej på er! Ytterligare en dag i bageriet för mig och idag gjordes det frukttårta. Ljus anslagsbotten fylld med äppelsylt och vaniljkräm. Täckt med jordgubbsmörkräm och dekorerad med mandel och frukt plus gelé.
Tårtan innan den täcktes med gelé.

Den färdiga tårtan!

Kram Eliasbeth!♡

Chokladmuffins med gräddklick

Publicerad 2014-05-18 19:07:15 i Cupcakes/Muffins

Hej på er! Inget nytt recept idag, bara bilder. Jag passade på att göra chokladmuffins i formarna också så att det blev en lagom mängd för en efterrätt. Vi åt varsin idag efter maten med en gräddklick till. Receptet kommer från boken "Sju sorters kakor" och finns under kategoring cupcakes/muffins.
 
Kram Elisabeth!♥

Mini rabarberpajer & pappersformar

Publicerad 2014-05-17 19:02:46 i Paj

Hej på er i sommarvärmen! Vilket härligt väder vi har haft idag, iallafall i den delen av småland där jag bor. Med värmen kommer också rabarberna och jag som är en riktig rabarbertjej är just nu superlycklig! Rabarbermuffins, rabarberkompott, rabarberkräm, rabarbersaft och rabarberpaj av alla det slag slår inget under sommarmånaderna. Ni ska få ett utav recepten på den sist nämda, rabarberpaj. 
Känslan av att kunna plocka rabarber i sin egen trädgård är obeskrivlig.
 
Rabarberpaj (1 stor eller ca 9 små)
• 2.5 dl vetemjöl
• 2.5 dl socker
• 1 st ägg
• 100 g smör eller margarin
• 1 tsk bakpulver
• Rabarber
 
Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Skär sedan rabarberna i små bitar, till mina mini pajer så använde jag 6 stycken mellanlånga stjälkar. 
Fördela rabarberna i formarna. Smält matfettet i en kastrull och rör sedan i resterande ingredienser i kastrullen.
Klicka ut smeten över pajerna. Grädda i ugnen ca 15 min, om du gör en stor så låt den vara inne mellan 30-40 min. 
Kolla så små och söta det blev! Familjen gav dem bra betyg så det här receptet måste ni verkligen testa! Nu kommer vi till pappersformarna, jag fick dem av min kompis mamma eftersom att hon vet att jag är baktokig.
Först så har vi de här bruna som jag gjorde pajerna i och de hade den perfekta storleken för det.
Sen fick jag också såndan här vita som är mini muffins formar, det kommer till användning nästa helg då jag ska göra cupcakes till min systers konfirmation.
 
Nu hoppas jag att ni testar att göra rabarberpajerna, annars kommer ni missa något! Ha en fortsatt solig lördagskväll. 
 
Kram Elisabeth!♥ 

Rosa inspiration

Publicerad 2014-05-15 18:57:19 i Tips

Hej på er! Hoppas att ni gillar rosa för här kommer ett inlägg med rosa bakverk. Bilderna är från we♡it och de är så fantastiskt fina bilder! Hoppas att ni blir lika inspirerade som jag blev.







Jag är väldigt sugen på att göra en liknande tårta som de tre sista, får se hur det blir med det.

Kram Elisabeth!♡

Frallor med linfrön

Publicerad 2014-05-13 20:10:01 i Bröd

Hej på er! Jag hade 12.5 g jäst liggandes i kylskåpet som jag ville göra något med och denna gång blev det frallor med linfrön. Eftersom jag bakade med så lite jäst så blev det bara 5 st frallor men det är bara att öka receptet om man vill göra flera. 

• 12.5 g jäst
• 1.5 dl vatten
• 0.5 tsk salt
• 0.5 msk olja
• 3 dl vetemjöl special
• 2 msk linfrön 
• Vatten & linfrön 

Blanda ut jästen i vattnet. Tillsätt salt och olja. Blanda i mjölet och linfrönen, låt degen jäsa i 30 min. Rulla till frallor och låt jäsa ytterligare 30 min. Pensla med vatten och strö över linfrön. Grädda på 250°C i 10 min.

Så här blev de.

Kram Elisabeth!♡

Dammsugare

Publicerad 2014-05-12 20:16:51 i Baka utan ugn

Hej på er! Idag är det måndag och det innebär en dag i bageriet för min del. Idag så stod dammsugare på schemat. Vi började med att blanda olika sorters mjuka kakor och småkakor tillsammans med äppelsylt. Sen rullade vi dem jämnlånga. Sen kavlade vi ut marsipan som vi bredde på ett tunnt lager med citronsmörkräm på. Sen rullade vi ihop dem och doppade ändarna i choklad. 
Resultatet!

Kram Elisabeth!♡

Fika på 50-års fest

Publicerad 2014-05-11 11:04:34 i Baka utan ugn

Hej på er alla fina läsare! Både fredag och lördag den här helgen har jag bakat för fullt! Min kompis mamma fyllde år och hade 50-års fest och då ville hon att jag och min kompis skulle baka till det. Tyvär får ni inte receptet på något eftersom att vi var hemma hos henne och bakade plus att inlägget skulle bli jätte långt. Hoppas att ni njuter av att kolla på bilderna iallafall. 
Kladdkaka dekorerad med blommor i marsipan och sockerpasta.
Chokladmuffins med nutella dekorerad med blommor i marsipan och sockerpasta.
Vanliga vaniljmuffins med hallonglasyr dekorerade med strösselhjärtan och blommor i marsipan och sockerpasta.
Muffins in the making. 
Den så kallade marängtårtan. Ljus anslagsbotten, fylld med banangrädde och vaniljkräm. Täckt med grädde och dekorerad med maränger, chokladhjärtan, chokladklubbor och strössel.
Frukttårtan. Ljus anslagsbotten, fylld med banangrädde och hallongrädde. Täckt med grädde och dekorerad med vindruvor, kiwi, jordgubbar och hallon. 
Sen så har vi den sista, 3-vånings tårtan. Ljus anslagsbotten och chokladbotten på det översta. Fylld med banangrädde, hallongrädde och hallonsmörkräm. Spacklad med grädde och täckt med marsipan och dekorerad med blommor i marsipan och sockerpasta med en cupcake på toppen.
Chokladmuffins med grädde, jordgubbe och maräng plus en lite blomma i sockerpasta.
Chokladdoppade jordgubbar och marshmallows på pinne täckta med olika sorters strössel.
Choklad & lime praliner.
Här ser ni allt utom tårtorna på samma bild. Det fanns också sockerkaka, kärleksmums, biskvier, chokladsnitt, chokladbollar, havreflarn och bondkakor. 
 
Kram Elisabeth!♥ 

Tidningen BRÖD

Publicerad 2014-05-08 14:26:09 i Tips

Hej på er! Här i småland regnar det, hur mysigt är det då inte att sitta inne och läsa en tidning? Jag kom på att jag inte har visat er de här tidningarna, kom på det när det började regna. I tisdags när jag var i bageriet så hade de flera nummer av en tidning som heter BRÖD. Vi elever fick ta med oss dem hem om vi ville så jag tog sex stycken. Jag har bara läst en än så länge men blev helt fast. Tidningen är egentligen för de som arbetar som bagare eller konditorer men om man har samma dröm som jag så passar den här tidningen perfekt! Tyvär vet jag inte var man hittar den men om ni ser en, greppa den direkt för den var verkligen läsvärd. 
 
Kram Elisabeth!♥

Chokladkapslar med tryffelkräm & passionsfruktsglasyr

Publicerad 2014-05-06 15:18:18 i Bakelser

Hej på er! Har precis slutat efter en hel dag i bageriet. Idag gjordes det chokladkapslar och mazariner. 

Chokladkapseln består utav en tunn mördegsbotten täckt med ett tunnt lager hallonsylt. Sen så är det mazarinfyllning och marsipan. Den är doppad i choklad och dekorerad med chokladtryffel och passionsfruktsglasyr.
Tyvärr hann jag inte fota mazarinerna.

Nu är jag på väg hem med fika till familjen!

Kram Elisabeth!♡

Frozen tårtorna

Publicerad 2014-05-05 19:32:52 i Baka utan ugn

Hej på er! Igår hade vi släktkalaset och lillasyster blev mer än nöjd. Här kommer resten av instruktionerna och resultatet. 
Jag spacklade tårtorna med hårdvispad grädde.
Sen täckte jag dem med marsipanen som jag färgade själv.
Strösselpärlorna kom till användning.
Jag dekorerade tårtorna med snöflingor gjorda av kristyr. Nedan får ni receptet.
 
Kristyr
• 4 dl florsocker
• 1 st äggvita
• 1 tsk ättikssprit
 
Vispa ihop florsocker och äggvita. Tillsätt ättiksspriten. Klart! 
Nu är pärlorna på också.
Så här blev resultatet!
 
Här ser ni innehållet, den blev jättegod!
 
Kram Elisabeth!♥

Centerfluff, marsipanfärgning & ihopläggning

Publicerad 2014-05-03 13:39:32 i Baka utan ugn

Hej alla fina! Nu kommer nästa inlägg om Frozen tårtorna. Tårtorna ska som sagt vara fyllda med vaniljkräm och centerfluff. Jag tycker att vi börjar med recpeptet på centerfluff. 
Centerfluff
• 3 dl grädde
• 180-200 g center
 
Börja med att dela centergodisarna i mindre bitar.
Häll i grädden och center i en kastrull. Ha plattan på mycket låg värme. Nu ska man värma grädden tills godiset smälter och det får absolut inte koka, då är det bara att börja om. När godiset har smält så är det klart. Ta av kastrullen från plattan och häll över det i en skål.
Då så ser det ut så här. Nu ska fluffet sättas i kylskåpet och bli kallt. Låt stå minst 6 timmar men helst över natten. Efter det så är det dags att vispa. Man vispar till den konsistensen man vill ha. Sen är det bara att börja använda det. Jag har provat att göra fluff med polly också och det blev med gott!
Jag har fyllt tårtorna idag så att det ska få stå och dra sig tills imorgon. På första lagret har jag vaniljkräm.
Här ser ni hur fluffet ser ut när det är vispat och klart.
Nu så ska den bara täckas också.
Tårtorna ska vara täckta med blå marsipan så jag har suttit och färgat 1 kg marsipan idag, kan säga att det både syns och känns i händera.
 
Kram Elisabeth!♥ 
 

Tårtbotten, lika delar & snöflingor

Publicerad 2014-05-01 19:59:50 i Baka utan ugn

Hej alla fina! På söndag så ska vi fira min lillasyster som fyller 15 år. Gissa vem som fick uppdraget att göra tårtorna, jo jag. Hon sa exakt hur hon ville ha det. En tårta med chokladanslag (tårtbotten), fylld med vaniljkräm och centerfluff. Tårtorna ska vara inspirerade från filmen Frozen så tårtorna ska var täckta med blå marsipan och dekorerade med snöflingor, strössel pärlor (som finns i några inlägg ner) och karaktärerna från filmen ( Elsa, Anna och Olaf). Om jag får till det som jag har tänkt så kan det bli riktigt bra, vi får hoppas på det bästa! Det kommer att komma olika inlägg om tårtan för om jag skulle visa allt på en gång så skulle man inte orka läsa allt. I det här inlägget så får ni receptet på anslaget och snöflingorna. 
Har ni hört om tårtbotten som man gör på lika delar? Om inte så kommer ni veta det när ni har läst klart. Receptet utgår efter att man har 3 st glas som mått.
 
Chokladtårtbotten
 
• Ägg
• Socker
• Vetemjöl
• Kakao
• Potatismjöl 
• Bakpulver
 
Ta fram 3 lika stora glas. Börja med att knäcka äggen i det första glaset, man utgår alltid från äggen. Jag använde en springform på 22 cm i diameter och då är 7 st ägg lagom. Fyll sedan glas nummer två med socker och glas nummer tre med 1/3 vetemjöl 1/3 kakao 1/3 potatismjöl. Vispa ägg och socker riktigt länge för att det ska bli vitt och pösigt. Blanda i det tredje glaset och bakpulver, för mig var 2.75 tsk bakpulver lagom. Blanda så att det inte finns några klumpar.
Eftersom att kakan blir hög och jag inte har någon hög springform så täckte jag kanterna med bakplåtspapper.
Häll i smeten och grädda på 175 grader tills kakan är klar. Beroende på kakans storlek så ändras gräddnings tiden, mina var inne i ca 1 timme. 
Så här ser botten ut när den är klar.
Jag gjorde också snöflingor som jag spritsade ut i olika varianter. Jag tog bara florsocker och vatten och blandade tills jag fick rätt konsistens. Jag hoppas att de inte går sönder. Då får vi skippa dem. 
Här är båda bottnarna. Nu är de i frysen och väntar på att bli fyllda på lördag. Jag hoppas att hon kommer att bli nöjd. Jag hoppas också att ni får en bra torsdagskväll!
 
Kram Elisabeth!♥ 

Om

Min profilbild

Elisabeth

En småländsk tjej på 19 år som går tredje året på restaurang och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri/konditori på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping. Meningen med utbildningen är att jag ska ta studenten med en yrkesutbildning som konditor våren 2016. Resan dit får ni följa här på bloggen bland bunkar, mjöl och kreativitet. Bloggen finns också på Instagram under namnet @daxforfika ♥

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela