daxforfika.blogg.se

♥Min resa mot att bli konditor♥

Vetekrans

Publicerad 2014-11-29 15:05:25 i Vetebröd/Bullar

Hej på er! Tänkte visa upp en krans som jag gjorde i skolans bageri för ett tag sen.
Fylld med kanel.

Kransen är klippt.

Kram Elisabeth!

Konditori bok

Publicerad 2014-11-26 21:19:31 i Allmänt

Hej på er! Tänkte bara kika in här med ett snabbt inlägg. För ett tag sen så fick vi en ny bok i skolan. Nämligen den här.
Har läst en del i den idag kan jag säga, vi har teoretiskt prov imorgon. Vi har också praktiskt prov och jag håller tummarna för att det ska gå bra.
Glöm inte att bloggen finns på Instagram under namnet @daxforfika

Kram Elisabeth!

Svaren på frågestunden

Publicerad 2014-11-23 11:05:12 i Allmänt

Hej på er! Nu kommer svaren på frågestunden.
 
Varför började du blogga?
Jag tycker om att läsa andras bakbloggar och bli inspirerad, så när jag kände att jag kunde börja inspirera andra så ville jag göra det. Bloggen är också min receptsamling, här finns alla recept. Jag borde kanske börja att skriva ner allt så att jag har det på papper också;) 
 
Har du alltid velat bli bagare/konditor?
Nej det har jag inte. Det bestämde jag mig för i oktober 2012 när det var 3 månader kvar tills jag skulle söka till gymnasiet, snacka om att jag hade panik. Gymnasievalet är det svåraste valet jag gjort i mitt liv hittills. När jag var liten så ville jag bli veterinär. Sen så har jag också funderat på att bli florist, ambulanssjukvårdare eller arkeolog. Att bli arkeolog var verkligen något jag ville satsa på tills jag fick reda på att det fanns för många arkeologer till för några jobb, det fanns alltså ingen stor chans till att få jobb. Då rasade min värld samman och jag blev jättebesviken, jag var så inställd på att bli arkeolog. Men bakningen i bagaget blev min räddning:) 
 
Berätta 10 saker om dig själv?
• När jag var liten avskydde jag tårta, det var alltid glass när jag skulle ha kalas. 
• Jag är ett kontrollfreak. 
• Jag tål inte stress och det händer att jag får ont i magen pga det.
• Jag har sten och kärnfruktsallergi. 
• Jag är en riktig dagdrömmare, om alla skulle se vad jag tänker så skulle världen va helt kaos.
• Jag lyssnar hellre än att prata. 
• Jag har varit i Finland, Norge, Danmark, Tyskland, Frankrike, Österrike och Italien men aldrig utanför Europas gränser. 
• Jag är äldst utav 3 syskon, har en lillasyster på 15 år och en lillebror på 10 år. 
• Jag är ett januaribarn och älskar verkligen det. 
• Jag är mycket kräsen när det gäller mat. 
 
Jag undrar vad ditt favoritbakverk är?
Jag har flera, mina favorit bakverk är biskvier, morotskaka och wienerbröd. 
 
Och vad tycker du mest om att baka och varför?
Jag tycker mest om att baka tårtor eftersom att det är så många olika steg och moment inblandade, härligt!! 
 
Berätta 5 saker som inte så många vet om dig?
• Jag tycker att feminism är otroligt viktigt. 
• Jag vill ha 4 barn. 
• I vissa fall så har jag starka åsikter och vet verkligen vad jag tycker, men jag håller det oftast för mig själv.
• Efter gymnasiet så skulle jag vilja vara au pair ett år i London eller Australien. 
• När jag var liten så svimmade jag i ett luciatåg, ramlade ner för scenen och fick ett jack i hackan och var tvungen att sy 3-4 stygn. 
 
Vilka är dina favorit bakbloggar?
Den här bakbloggen läser jag varje dag, bakverk och fikastunder. Sen så finns det ett antal bakbloggar till som jag följer men inte lika ofta. 
 
Vad är det svåraste du någonsin bakat?
Oj, det var en svår fråga. Det finns inget speciellt bakverk som jag tycker är riktigt svårt utan det brukar vara så att jag misslyckas med det som kan vara det lättaste att baka. De flesta gånger så går det hur bra som helst men ibland så skiter sig allt. Men en sak som jag tycker är svår att få till ett fint utseende på är bullar.
 
Vad gillar du bäst för smak i bullar kanel, vanilj, kardemumma eller någon annan?
Min favoritsmak i bullar är vanilj. 
 
Där var svaren på frågorna, hoppas att det var intressant:)
 
Kram Elisabeth!♥ 

Frågestund!

Publicerad 2014-11-22 08:46:06 i Tips

Godmorgon! Jag fick en ide när jag vaknade nyss och det var att ha en frågestund här på bloggen. Ni kan ställa frågor om bakning, om ni vill veta något om mig eller om ni vill att jag ska provbaka något. Ni kanske har frågor om min utbildning eller varför jag började att baka? Alla frågor är välkomna så passa på att fråga allt ni vill veta! Frågestunden avslutas imorgon söndagen den 23 november kl.09:00. Det är kort om tid men annars blir det så långdraget och jag kommer att glömma bort det. Så börjar fråga på, jag tänkte att svara på frågorna redan imorgon om jag hinner. 
Bild på en tårta som jag gjorde i skolan förra veckan.

Kram Elisabeth!

Wienerbröd

Publicerad 2014-11-20 15:26:45 i Vetebröd/Bullar

Hej alla fina! När det var farsdag för typ en evighets sen så bakade jag wienerbröd. Det var första gången jag gjorde det hemma och det gick över förväntan faktiskt. De blev inte så krispiga och spröda som jag ville ha dem men de blev sjukt goda! 
Winerbröd
• 1 sats wienerdeg (http://daxforfika.blogg.se/2014/october/pain-au-chocolat.html
• 1 sats vaniljkräm (receptet kommer här under)
• Florsocker
• Vatten 
• Pärlsocker 


Gör degen precis som det står i receptet fast istället för att rulla degen så skär man de i tunnare remsor. Sen tvinnar man den och lägger den som ett S. Där efter så formar man den till en 8 och fyller i vaniljkrämen i "hålen". Strö över lite pärlsocker. Gräddas på samma sätt som pain au chocolat. När de svalnat så spritsa/ringla ut glasyr som du gör på florsocker och vatten tills du får rätt konsistens. Pudra över florsocker. Klart!

Om ni tycker att det är svårt att få till 8:an så sök på youtube så finns det bra förklaringar. Det är så svårt att visa när man inte har bild på det. Nu till vaniljkrämen.

Vaniljkräm (receptfavoriter.se)
• 2.5 dl mjölk
• 0.5 st vaniljstång 
• 3 äggulor
• 4 msk strösocker 
• 2 msk maizena
• 1 msk smör

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur den i en kastrull. Lägg i resten av stången också.
Tillsätt mjölk, socker och maizena. Vispa i äggulor. Sjud krönen under omrörning tills den tjocknar. Ta av från värmen, låt svalna. Ta ur vaniljstången, klart! 

Kram Elisabeth!

Strössel

Publicerad 2014-11-17 09:27:36 i Tips

Hej på er! För ett tag sen så köpte jag ett strössel som jag aldrig sett innan. Jag har redan visat det på Instagram men det kommer upp här med. Det är silver glittrigt och jag tror att det skulle bli jättefint på cupcakes.

ÖB ca 15:-

Kram Elisabeth!

Banantårta

Publicerad 2014-11-14 07:54:15 i Tårtor

Hej på er! Förra veckan så gjorde vi lite annorlunda tårtor i konditoriet. Banantårta stod på schemat. Den är fylld med banansylt, vaniljkräm, bananskivor och chokladgrädde. Täckt med gul marsipan och dekorerad med choklad. 


Perfekt för bananälskaren!

Kram Elisabeth!

Chokladbollstårta

Publicerad 2014-11-11 15:23:20 i Fyllningar/Frostings/Smörkrämer

Hej alla fina! Efter nästan en oändlighet så kommer nu receptet på chokladbollstårtan som jag gjorde för ett tag sen. Jag har länge velat prova det och tog chansen under all Helgona helgen. Vissa gör hela tårtan med chokladbollssmet men jag hade bara det som fyllning och dekorerade med chokladbollar.
• En chokladtårtbotten, lika delar gjord på 5 ägg. (Beskrivning finns under kategorin "tårtor").
• Frysta hallon som tinat, valfri mängd
• En sats chokladbollssmet (se nedan)
• 5 dl grädde
• En sats chokladsås (se nedan)


Chokladbollssmet
• 150 g margarin
• 2 dl socker
• 1 msk vaniljsocker
• 3 msk oboypulver 
• 3 msk kakao
• 3.5 dl havregryn
• 2 msk kallt kaffe 

Blanda allt för hand eller elvisp. Gör så många chokladbollar som du vill dekorera med, spara resten till fyllningen.

Chokladsås 
• 1 dl vatten
• 1 dl socker
• 1 dl kakao
• Lite salt

Blanda ihop allt och låt småkoka på spisen tills den blir tjock. Låt svalna.

Dela tårtbotten i tre delar. Lägg de mosade tinade hallonen på första botten. På med nästa botten. Kleta ut chokladbollsmeten och på med nästa botten. Vispa grädde och blanda i chokladsåsen. Täck tårtan med choklsdgtädden och dekorera med resten av grädden och chokladbollarna.





Tårtan inuti.

Ni måste prova den här för den blev såå god! Om ni har några frågor så är det bara att kommentera, känner att inlägget kanske blev lite rörigt.

Kram Elisabeth!

Kladdkaka med karamelliserad mjölk

Publicerad 2014-11-08 16:33:57 i Egna recept

Hej på er! Igår var det kladdkakans dag så jag hoppas att ni fått njuta av en riktigt god kladdkaka. Jag provade ett alldeles nytt recept som jag själv kommit på. Det receptet gav den godaste kladdkakan som jag någonsin bakat. Den är perfekt kladdig och har en lite krispig yta precis som det ska vara. Just nu står en till i ugnen, så god var den! Nu till receptet.

Kladdkaka med karamelliserad mjölk
• 100 g smör eller margarin
• 2 dl socker
• 2 ägg
• 4.5 msk kakao
• 1.5 tsk vaniljsocker 
• 1.5 dl vetemjöl
• 0.5 tsk salt 
• 1/3 burk kondenserad mjölk

Koka burken med kondenserad mjölk i två timmar. Låt svalna under natten. Smält fettet i en kastrull, rör i resten av ingredienserna i följande ordning. (Inte den karamelliserade mjölken). Smöra och bröa en springform. Häll i hälften av smeten i formen, klicka i den karamelliserade mjölken. Häll över resten av smeten. Grädda på 175°C i ca 15-20 minuter. Låt svalna, sätt sedan in i kylskåpet tills den ska serveras. 




Kram Elisabeth!

Bullar med supergod vaniljfyllning

Publicerad 2014-11-05 17:22:02 i Allmänt

Hej alla fina! Jag har experimenterat ihop en otroligt god vaniljfyllning till bullar. Den innehåller bla vaniljkräm och bullarna blir lite extra krämiga, mums!

Bullar med supergod vaniljfyllning 

• 1 sats vetedeg (mitt eget recept finns redan under kategorin "vetebröd/bullar") 

• 150 g smör eller margarin 
• 1 dl socker
• 1 msk vaniljsocker 
• 2 msk vetemjöl
• 2 dl vaniljkräm 

Vispa ihop fett, socker, vaniljsocker och vetemjöl till en len remons. Blanda i vaniljkrämen med en slev eller sked. Klar att fylla bullarna med!


Kram Elisabeth!

Sockerkaksbitar med vaniljkräm

Publicerad 2014-11-03 10:51:05 i Tips

Hej alla fina! Jag tycker att de bästa bakverken är de som fanns på min mormors fikafat när det var dags för fika. Det enkla men ändå så goda, varför krångla till det när man inte behöver? Förra veckan så bakade jag sockerkaka en sådan enkel och god sak i sig, men jag valde ändå att piffa till den med ett lager vaniljkräm.
Receptet kommer från boken "Sju sorters kakor". 

Fin sockerkaka 
• 150 g smör eller margarin
• 3 st ägg
• 2.5 dl socker
• 3.5 dl vetemjöl 
• 1 tsk bakpulver
• 2 tsk vaniljsocker 

Smörj och bröa en form. Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner blandningen i äggsmeten. Tillsätt matfettet. Rör omtolka allt är väl blandat. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen på 175°C i 40-50 min.

Jag gräddade min i en avlång form. När den svalnat så delade jag den längs med kanten och fyllde med vaniljkräm. Sen skar jag den i rutor. Sist så pudrade jag över florsocker. De var uppskattade av både barn och vuxna.

Kram Elisabeth!


Om

Min profilbild

Elisabeth

En småländsk tjej på 19 år som går tredje året på restaurang och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri/konditori på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping. Meningen med utbildningen är att jag ska ta studenten med en yrkesutbildning som konditor våren 2016. Resan dit får ni följa här på bloggen bland bunkar, mjöl och kreativitet. Bloggen finns också på Instagram under namnet @daxforfika ♥

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela