daxforfika.blogg.se

♥Min resa mot att bli konditor♥

Tips på efterrätter inför valborgsmässoafton

Publicerad 2014-04-30 10:23:00 i Egna recept

Hej på er! Någon mer än jag som håller med om att efterrätten är det man längtar mest efter när man är bortbjuden hos någon? Hursomhelst så har jag några förslag på efterrätter som skulle passa bra tills ikväll om man har gäster. Jag ska bjuda mina gäster på kokoskladdkakan som jag gjorde nyligen, mitt egna recept. Här kommer tipsen: 

http://daxforfika.blogg.se/2014/march/frozen-cheescake.html

http://daxforfika.blogg.se/2014/april/vit-kladdkaka-med-smak-av-honung-toppad-med-ett-kokostacke.html

http://daxforfika.blogg.se/2014/february/kladdig-citronkladdkaka.html
http://daxforfika.blogg.se/2014/february/kladdkaka-med-kalevchoklad.html
http://daxforfika.blogg.se/2014/february/kladdig-kladdkaka-med-jordnotter.html
http://daxforfika.blogg.se/2014/january/kolapaj.html
http://daxforfika.blogg.se/2013/july/ananaspaj.html

Där har ni några förslag, hoppas att de hjälpte. Nu får ni ha en trevlig valborgsmässoafton!

Kram Elisabeth!♡

Resultatet efter en dag i bageriet

Publicerad 2014-04-29 15:53:46 i Tårtor

Hej på er! Nu kommer bilderna jag lovade er. Resultatet blev bra och jag är nöjd! Jag köpte med mig en operalängd hem så jag hoppas att familjen gillar den. 
Budapestbakelser på gång.
Färdiga budapestbakelser.
Budapestländer.
Operalängder.
Tårtkartongen med innehåll som ska med hem. Hoppas att ni får en bra tisdagskväll!

Kram Elisabeth!♡

En skoldag i bageriet

Publicerad 2014-04-28 18:44:30 i Bakelser

Hej på er! Den här veckan och fyra veckor framåt ska jag vara i bageriet/konditoriet igen vilket är jättekul! Idag gjorde jag nötmarängbotten till budapestbakelser och anslag till operalängder. Som sagt är det bara "grunden" som är klar. Imorgon får ni förhoppningsvis bilder på resultatet, ska försöka vara snabb med att fota. 
Nötmarängbotten innan gräddningen.
Smeten som ska bli anslag till operalängderna.  

Kram Elisabeth!

Gaffelkakor med havresmak

Publicerad 2014-04-26 20:47:21 i Småkakor

Hej på er! Idag har jag bakat en favoritkaka som har hängt med från barndomen. När jag var liten och mamma hade bakat de här kakorna så gick jag och nallade ur burken. De är hur enkla som helst att göra och det är inte mycket socker i så diabetiker kan äta dem. Receptet kommer från boken "Sju sorters kakor".
 
• 200 g smör eller margarin
• 4 msk socker
• 1,5 dl havregryn
• 3 dl vetemjöl
 
Rör ihop matfettet och sockret. Tillsätt havregryn och vetemjöl. Rulla till bollar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ut bollarna med en gaffel (därav namnet) och grädda i ugnen på 200 grader i 10 minuter. 
Kakorna innan gräddning.
I receptet så står det att det ska bli 50 st, jag fick 30 st. Om ni kontrollräknar så ser ni att det bara är 28 st på bilderna. Jag erkänner, jag har nallat två. Ha en fortsatt bra lördagkväll!
 
Kram Elisabeth!♥

Strössel pärlor

Publicerad 2014-04-25 16:15:59 i Tips

Hej på er! Hoppas att eran fredag har varit bra! Idag har det varit marknad där jag bor och då hittade jag de här:

Jag blev jätteglad för att när min syster fyller år i maj vill hon ha en tårta inspirerad från filmen Frozen, ni som har sett den förstår säkert. Vad passar då inte bättre än de här strössel pärlorna i blått och vitt? 
Här ser ni färgerna lite bättre. De kostade 12:-/påse och som sagt är de köpta på en marknad men det finns att köpa på andra ställen också.

Kram Elisabeth!

Vit kladdkaka med smak av honung, toppad med ett kokostäcke

Publicerad 2014-04-24 19:48:48 i Efterrätter

Hej på er! Nu undrar ni säkert vad det här inlägget innehåller, har jag rätt? Det är så att jag kom på ett nytt recept igår kväll, därav det långa namnet, haha! Jag var sugen på att baka med kokos och jag gillar inte kokostoppar så det föll bort direkt. Då knåpade jag ihop den här kakan och snacka om att den blev god! Alla i familjen gillade den vilket är ovanligt när jag bakar något nytt. Den ser kanske inte så god ut på bilderna men jag lovar, den blev supergod. En kaka jag kommer göra flera gånger. 
 
 
Vit kladdkaka
• 125 g margarin
• 2,5 dl socker
• 2 st ägg
• 2 dl vetemjöl
• 0.75 tsk bakpulver
• 2 tsk vaniljsocker
• 2 msk honung 
 
Smöra och bröa en form, använd kokos istället för ströbröd. Smält matfettet i en kastrull och rör i resten av ingredienserna. Häll i formen och grädda på 175 grader i 20 min. ( Under tiden kakan är i ugnen kan man göra toppingen.)
 
Kokostäcke
• 125 g margarin
• 3 msk socker
• 1 dl vispgrädde
• 0,5 dl sirap
• 3 dl kokosflingor
 
Smält mattfettet i en kastrull. Rör i allt utom kokosflingorna. Låt smeten koka i 5 minuter. Tillsätt kokosflingorna. När kakan har varit inne i 20 minuter så ta ut den och klicka ut kokosmassan, sätt in i ugnen igen och grädda i ytterligare 15 minuter. 
 
Kakan är godast att äta kylskåpskall, servera grädde till. 
Hoppas att ni vågar er på att prova den.
 
Kram Elisabeth!♥

Påskbakelser

Publicerad 2014-04-21 10:06:26 i Bakelser

Hej alla fin läsare, hoppas att ni har haft en bra påsk! I ett tidigare inlägg tipsade jag om hur man kan göra så att bakverken blir mer påskiga. Ett tips var att dekorera rulltårta med en gräddklick och inlagda persikor. Det är precis så som jag har gjort på bilderna ovan. Receptet på rulltårtan finns några inlägg ner.
 
Kram Elisabeth!♥

Fixa bakverken till påsk

Publicerad 2014-04-19 08:00:00 i Tips

Hej på er! Jag tänkte ge tips på hur man piffar upp det vanliga som man brukar baka så att det blir mer påskfint.
Alla bakverk jag kommer piffa upp finns under de olika kategorierna på bloggen så om ni vill prova något så är det bara att kolla där. 
Det första är rulltårtan som jag gjorde i tisdags. Om man vill kan man färga smeten i olika färger. Man kan också dekorera med grädde och en halv inlagd persika, det brukar vi göra här hemma. Sen så kan man lägga/spritsa grädde på och sen dekorera med påskgodis och marsipankycklingar. 
 
Eller varför inte göra en tårta som liknar den här?
Chokladuffinsen som jag bakar ofta kan man dekorera på många sätt, gå loss med frosting, strössel och godis i påskens färger. 
 
Påskäggen som jag visade i ett tidigare inlägg är perfekta att dekorera med.
På en cheesecake kan man sätta på kycklingar och strö över strössel. Äggen ovanför skulle vara jättefint att ha på.
 
Dekorera kolapajerna påskfint!
Gör gula macarons med en färgglad fyllning.
 
Det var några tips, hoppas att de var till hjälp.
 
Kram Elisabeth!♥
 

Topp 5 på min vill ha lista

Publicerad 2014-04-17 10:00:00 i Bakredskap

Hej på er! Tänkte visa vad som står högst upp på min vill ha lista gällande bakning. 
Nummer 1: En kitchen aid köksmaskin, har velat ha en sån länge. Helst i ljusrosa eller ljus turkos.
 
Nummer 2: Tyllar i metall och då menar jag inte en eller två, jag vill ha alla;) Man kan göra så mycket fint med olika tyllar.
Nummer 3: En hög springform om man vill göra en hög tårta och slippa göra flera bottnar för att få den hög.
 
Nummer 4: Utstickare i olika mönster, blommor, löv, fjärilar, ja allt man kan tänka sig. Jag har redan hjärtan och blommor men skulle vilja ha större blommor.
 
Nummer 5: En dulton köksvåg. Jag har en digital våg som funkar perfekt, men den här är så fin att titta på. 
 
Det var topp 5 på min vill ha lista, hoppas att det var kul att läsa!
 
Kram Elisabeth!♥
 
 
 
 
 

Rulltårta med drottningsylt

Publicerad 2014-04-15 13:56:52 i Bakelser

Hej alla fina läsare! Idag blev det rulltårtsbakning, den här gången med drottningsylt. Ni får bilder på resultatet och bilder från när jag bakade. Först av allt så får ni receptet som är från boken "Sju sorters kakor".
 
Rulltårta
• 3 st ägg
• 2 dl socker
• 2 dl vetemjöl
• 2 tsk bakpulver
• 0.5 dl kaffegrädde eller mjölk
• 2 dl valfri sylt ( jag tog drottningsylt som består av hallon & blåbär)
 
Vispa ägg och socker mycket pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i äggsmeten, tillsätt vätskan. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen på 250 grader i ca 5 min, min var inne 4 min och 20 sek. Vänd rulltårtsbotten och lägg på ett sockrat bakpltspapper så att sockret fastnar. Dra bort det andra pappret. Bred på sylten och rulla ihop den, skär i bitar och sen är det bara att äta. 
 
De blev jättegoda! Kan också tipsa om att det är gott att ha äpplemos i rulltårta, det måste ni prova.
 
Kram Elisabeth!♥ 

Bullar med vanilj/kanelfyllning

Publicerad 2014-04-13 10:34:44 i Baka utan ugn

Hej på er! Långt bak i tiden så bloggade jag om bullar. Idag så ska ni få receptet på fyllningarna som jag brukar ha i mina bullar, en vaniljfyllning och en kanelfyllning. Ni får några bilder på bullar också.
 
 
Vaniljfyllning
• 150 g smör eller margarin
• 1 dl socker
• 1 msk vaniljsocker
 
Kanelfyllning
• 150 g smör eller margarin
• 1 dl socker
• 3 tsk kanel 
 
Vispa ihop med elvisp eller rör ihop för hand.
 
 
Kram Elisabeth!♥

Fikatips

Publicerad 2014-04-10 19:47:14 i Tips

Hej på er! Jag tänkte skriva ett inlägg med tips på olika ställen där jag har fikat och visa bilder på vad jag fikade.
Morotskaka med frosting, vindruva & choklad dekoration. Linas skafferi, Gamleby. 
Stagårds egentillverkade glass. Stagårds cafe & hembageri, Gamleby.
Ben & Jerrys glass. Liseberg, Göteborg.
Knäckrulle fylld med citron smörkräm. Scones med jordgubbssylt & färskost. Martas cafe, Linköping.
Våffla med jordgubbssylt & grädde, banansmoothie. Martas cafe, Linköping.
Ben & Jerrys glass. Linköping.
Pumpabakelse. Anders butik, Linköping.
Chokladbiskvier. Anders butik, Linköping.
Frozen yoghurt med tillbehör. The honey comb, Linköping.
Citronbiskvi. Anders butik, Linköping.
 
Det var lite tips på fika. Anders butik är butiken som finns på min skola i Linköping, där vi elever både står i kassan och tillverkar det som säljs, något jag tycker är superkul!
 
Kram Elisabeth!♥

Drömmar

Publicerad 2014-04-08 18:47:37 i Småkakor

Hej på er! Idag kommer receptet på en småkaka, visst var det ett tag sen? En utav mina favoriter, nämligen drömmar. Receptet kommer ur boken "Sju sorters kakor".
Drömmar ca 50 st
• 100 g smör eller margarin
• 3 dl socker
• 2 tsk vaniljsocker
• 1 dl olja
• 1 tsk hjortronsalt
• ca 4 dl vetemjöl
 
Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt. Tillsätt oljan lite i taget. Blanda hjortronsaltet med lite av mjölet och rör ner det i smeten. Arbeta in resten av mjölet. Rulla ut degen i två längder. Skär dem till bitar och forma dem till bollar. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen på 150 grader i 20 minuter. Ha en fortsatt bra tisdag!
 
Kram Elisabeth!♥ 

Tårtor 2012/2013

Publicerad 2014-04-06 10:24:02 i Baka utan ugn

Hej igen! Jag hittade fler bilder på datorn igår bla tre olika tårtor som jag gjorde under 2012/2013, det kan vara lite kul att se kanske.
Den här första tårtan gjorde jag till min konfirmation i maj 2012, jag minns att jag var väldigt missnöjd med den. Men smakade gott gjorde den i alla fall. Botten är vanlig ljus sockerkaka fylld med vaniljkräm och blåbärssylt, spacklad med grädde och täckt med vit marsipan. Dekorationen är amerikanska blåbär och grön päronmarsipan.

Sen så har vi den här härliga sommartårtan gjord sommaren 2012. Samma botten som i tårtan ovanför, fylld med vaniljkräm och hallonmousse, täckt med grädde. Dekorerad med jordgubbar och grön päronmarsipan.
Här är den sista tårtan från påsken 2013, jag kommer inte ihåg vad som var i men den är täckt med grädde och dekorerad med strössel och påskägg. Jag känner själv att jag utvecklats i min bakning, jag tänker helt annorlunda när jag ska göra en tårta nu. 
 
Kram Elisabeth!♥ 
 

Cupcakes från våren 2012

Publicerad 2014-04-05 19:47:51 i Cupcakes/Muffins

Hej på er! Jag satt och kollade igenom bilderna i datorn och hittade bilder på de här cupcaksen. Jag och min syster gjorde dem våren 2012, vilket var ett tag sen. Ni ska få receptet för att frostingen som är på var super god! Cupcakens grund är chokladmuffins från boken "Sju sorters kakor" som också finns under katergorin Cupcakes/Muffins här på bloggen. 
 
Vitchokladfrosting
• 1 pkt philadelphiaost
• 200 g vit choklad
 
Smält chokladen och låt den svalna lite. Rör i philadelphiaosten och sen så är det bara att dekorera. 
Våran dekoration.
Strössel!
Där fick ni också en massa bilder! Jag kan tillägga att några av gästerna som inte gillar philadelphiaost tyckte att cupcakesen var jättegoda! Ha en bra lördagkväll!
 
Kram Elisabeth!♥

Från ide till blogg

Publicerad 2014-04-03 19:52:22 i Allmänt

Hej på er alla fina läsare! Jag ser att besöksstatistiken höjs vilket gör mig jätteglad! Tack för att ni tittar in och stannar. Nu när jag har haft bloggen i mer än ett år och ser att fler har hitta hit så tänker jag skriva ett inlägg om hur bloggen kom till. Min presentation säger lite, men inte allt. Jag vet inte hur jag ska göra det på bästa sätt men jag försöker, hoppas att det intresserar er.
 
Ideen till bloggen: Innan daxforfika gjordes så hade jag en annan bakblogg. Den hade jag mest för att det var kul att ha en blogg, jag ville ha ett tema på bloggen och det blev bakning. Annars hade jag tänkt att ha en nagelblogg eftersom jag tycker om att styla mina naglar, men det var ju tur att det inte blev så. Efter ca 1 månad så raderade jag den bloggen och gav upp bloggandet. Men efter ett tag kände jag att bloggsuget kom fram igen, då kom den här bloggen till. Jag hade ändrat min inställning till bloggande och ville lägga ner mycket tid på bloggen vilket till en början gick lite segt. Jag startade bloggen i januari 2013 då jag bloggade mycket men sen tog det stopp. Men i början av sommaren 2013 så hände något, jag ville verkligen satsa på bloggen vilket jag också gjorde. Jag bytte design och bakade i princip varje dag, eftersom det var sommar och jag hade tid till det.
 
Bloggens uppbyggnad: Men det var inte bara därför som jag verkligen ville satsa allt, jag fick också reda på att jag hade kommit in på restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet. Efter det så hade jag allt klart för mig, jag visste precis vad min blogg skulle innehålla och vad syftet med den skulle vara. Jag skulle ha en blogg där jag samlar mina recept, inspirerar andra och tipsar om allt som har med bakning att göra. Jag skulle också skriva om min resa från att vara en 16-årig tjej med drömmar till att bli en tjej som inte har några drömmar, utan lever drömmen. Hur det ska gå till och om jag lyckas återstår att se. Det ända jag vet är att bloggen innehåller allt detta, vilket känns som ett stort steg dit jag vill komma.
 
Min dröm: Då undrar ni säkert exakt hur min dröm ser ut? Det ska ni få svar på. Min dröm är gå ut gymnasiet med en yrkesutbildning som konditor. Därefter så vill jag öppna mitt alldeles eget cafe där jag får chans att visa vem jag är och sätta min egen personlighet på det. Det är mina två största drömmar. Andra drömmar jag har är att arbeta som konditor i Frankrike eller Storbrittanien, ha mitt eget bakprogram på tv och ge ut en bakbok. 
 
Så syftet med bloggen är att ni ska se hur jag utvecklas under min resa mot min dröm. Om det är något ni undrar eller vill säga så är det bara att kommentera, jag vill gärna ha tips på vad ni vill läsa om. Hoppas att det var intressant att läsa, ni ska få två bilder också eftersom det blir lite tråkigt annars. 
 
Bilderna kommer från we♥it.
 
Kram Elisabeth!♥
 

Om

Min profilbild

Elisabeth

En småländsk tjej på 19 år som går tredje året på restaurang och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri/konditori på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping. Meningen med utbildningen är att jag ska ta studenten med en yrkesutbildning som konditor våren 2016. Resan dit får ni följa här på bloggen bland bunkar, mjöl och kreativitet. Bloggen finns också på Instagram under namnet @daxforfika ♥

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela