daxforfika.blogg.se

♥Min resa mot att bli konditor♥

Första konditori lektionen

Publicerad 2014-08-30 15:27:23 i Allmänt

Hej, hej! Nu har skolan kommit igång på riktigt och i torsdags så hade jag min första konditori lektion. Vi skulle göra "finare" bitar. Vissa gjorde bl.a. brownies, vaniljhjärtan, strassburgare, chokladbollar och frukttoppar. Jag och min kompis gjorde kokosflarn med apelsinsmörkräm som var doppade i choklad. Tyvärr så har jag ingen bild eftersom att lärarna har börjat samla in mobilerna, så nu går det inte att smygfota längre. Men här kommet en annan bild.
Vi fick varsin sån här bok på den andra bageri lektionen som vi hade i onsdags, det ska bli riktigt kul att bara vara i bageriet och konditoriet. 

Kram Elisabeth!♡

Nymalt mjöl & kungstårta

Publicerad 2014-08-28 14:56:38 i Tårtor

Hej, hej! Jag och familjen har varit på hembygdsdagen i Hjorted och där malde de mjöl. Så vi köpte 1 kg, mjölet var gjort på vårvete. Det är ett grövre mjöl som jag tänkt att baka frallor på framöver.

Så här ser mjölet ut.

Sen så har vi firat min pappa som fyllt år och han ville ha en kungstårta på sin födelsedag. Vi beställde den från ett konditori i Västervik. En dag så vill jag kunna göra en sån, den är så vacker så jag måste bara visa hur den såg ut. 

Ser ni hur fin den är? Den röda färgen är bara såå fin!

Kram Elisabeth!♡

Baguetter & skolstart

Publicerad 2014-08-26 20:41:12 i Bröd

Hej, hej! I måndags började skolan och idag fick jag och min klass vara i bageriet för första gången den här terminen. Nu kommer jag att ha konditori en dag i veckan och bageri en gång i veckan. Idag var det som sagt bageri som stod på schemat och vi fick dela in oss i små grupper, det var jag och två av mina kompisar i min grupp. Vi fick själva välja vad vi ville göra och vi valde baguetter. 

Totalt så gjorde vi 16 smycken på 1.5 liter vätska. Jag köpte med mig de här tre hem. 

De var mjuka och luftiga på insidan och skorpan var hård och knaprig, precis som det ska vara!

Kram Elisabeth!♡

Nya baksaker

Publicerad 2014-08-24 18:51:50 i Bakredskap

Hej, hej! Jag beställde hem två baksaker från KlaraForm, en spatel och ett fyra utstickare. Här kommer bilder på det:

Spatel 20 cm lång, 49:-

Utstickare 4 st, 49:-

Nu i efterhand blev jag osäker på priserna, men det var billigt eftersom att sakerna var på rea. 

Kram Elisabeth!♡

Matmuffins

Publicerad 2014-08-22 20:55:46 i Egna recept

Hej, hej! Ni kanske har märkt att jag har bytt header? Tyckte att det var dags att byta ut bilderna. Det skulle vara kul att byta oftare så att man tex har juliga bakverk som header på julen, eller vad tycker ni? Vi får se hur det blir med det. Nu till rubriken "matmuffins". För er som inte vet så skulle jag beskriva den som en scones liknande muffins. Även fast att den varken innehåller ägg eller socker så tyckte jag att den platsar här, det är ju trots allt en muffins. Receptet kommer här.

Matmuffins med bacon & ost, 12 st
• 1 pkt bacon
• En halv gul lök
• 2.5 dl vetemjöl
• 2 tsk bakpulver
• 50 g margarin
• 2 dl riven ost
• 2 dl mjölk
• 1 st vitlöksklyfta

Klipp baconet i strimlor och stekt dem. Hacka löken och stek den i baconfettet. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Dela fettet i tärningar. Nyp ihop med mjölblandningen. Tillsätt osten, mjölk, bacon, lök och vitlök. (Pressad i en vitlökspress.) Klicka ut smeten i muffinsformar. Grädda på 225°C i 10-15 minuter.

Jag har länge velat prova att göra matmuffins och efter att jag kollat på andras recept så fick jag inspiration till det här receptet som är mitt eget. Ni får gärna dela med er av egna recept på bloggar och linkande men då vill jag att det ska stå att det är mitt och att ni hittade det på min blogg.

Kram Elisabeth!♡

Kladdkaka med chokladsmulor

Publicerad 2014-08-20 11:27:22 i Tips

Hej, hej! Min lillasyster ville baka något med choklad så vad gör man inte? Det blev en kladdkaka med chokladsmulor. Receptet på kladdkakan finns redan här på bloggen men här kommer det igen.
Vi gräddade bara kakan i 20 minuter. 

Chokladsmulorna är mitt eget recept och här kommer det.

Chokladsmulor 
• 100 g margarin
• 1.5 dl socker
• 2 msk kakao
• 1 nypa salt
• 3 msk sirap
• 5 dl rice crispies 

Smält margarinet i en kastrull. Rör i socker, kakao, salt och sirap. Låt småkoka i 10 minuter. Ta av från plattan och rör i rice crispies. Nu är allt kola liknande, då låter man det stå lite och rör i det en gång ibland. Tillslut försvinner kolan och då blir det sockriga chokladsmulor. 

Såhär ska det se ut.
Kladdkaka.
Servera med vispad grädde eller vaniljglass. 

Kram Elisabeth!♡

Rutig äppelpaj

Publicerad 2014-08-18 19:30:47 i Paj

Hej, hej! Mina favoritäpplen är äpplena från den egna trädgården. Jag såg att vissa utav dem vara jättestora, så nu har jag gjort en supergod paj. Jag hittade receptet på recept.nu Egentligen så skulle det vara ett lock som täckte allt men jag gjorde rutmönster istället. Nu till receptet:

Äppelpaj
• 4 dl mjöl
• 200 g margarin
• 2 msk vatten
Fyllningen 
• 6-8 st äpplen
• 2 msk vatten 
• 0.5 dl socker
• 1 msk kanel 

Nyp ihop mjölet och margarinet till en smulig massa. Tillsätt vattnet så att massan blir till en deg. Låt ligga i kylskåpet i 30 min.
Skala och skär äpplena i små träningar. Koka upp 2 msk vatten. Lägg i äpplena och låt koka upp igen. Tillsätt socker och kanel. Ta av från plattan. 
Dela degen i två delar. Kavla ut och lägg ena delen i botten på pajformen. Lägg i äpplefyllningen. Täck med den andra delen av degen, antingen som ett lock eller rutmönster. Grädda i ugnen på 200°C i 30 minuter. 

Vi ät pajen med vaniljglass och det var jättegott! Pajen är inte så söt, den passar bra till diabetiker om man kan äta lite socker. Bara 0.5 dl socker i hela pajen men ändå så är den såå god! Passa på att baka med höstäpplen nu när ni kan.

Kram Elisabeth!♡

Kärleksmums

Publicerad 2014-08-16 13:05:10 i Bakelser

Hej, hej! Jag fick frågan om jag ville baka något tills när vi ska fira min farfar som fyller 70 år och jag svarade självklart ja! Vi bestämde tillsammans att det skulle bli kärleksmums eftersom det äter alla. Det är samma recept som jag använde förra gången fast att det blev med strössel på, både min och farfars favorit. Receptet kommer från boken "Sju sorters kakor" om den boken inte finns hemma hos dig så finns receptet här på bloggen under kategorin "mjuka kakor".



Glasyren är smaksatt med kaffe och är hur god som helst!

Kram Elisabeth!♡

Jobb & prinsessbakelse

Publicerad 2014-08-14 18:45:24 i Bakelser

Hej, hej! Jag kom på att jag inte berättat att jag har sommarjobbat den här sommaren. Jag jobbar på en catering firma där jag hjälper till att duka/servera/fixa på begravningar och fester. Jag har även fått vara med i köket och gjort tårtor, kalla rätter och liknande. Jag tycker att det är extra kul att just jag fick chansen att jobba där, jag har ju allt valt att jag vill jobba med livsmedel. Hursomhelst nu kommer vi till varför jag skulle skriva det här inlägget. Jag fick nämligen med mig prinsessbakelser hem som blivit över. De var hur goda som helst!
Kram Elisabeth!♡

Chokladcrisp i pappersformar

Publicerad 2014-08-14 11:25:51 i Egna recept

Hej, hej! Nu kommer ett av mina egna recept. Jag hittade rispuffar och cornflakes i köket och ville baka med dem. Resultatet blev chokladcrisp som jag fördelade i pappersformar. Här är receptet:

Chokladcrisp
• 100 g margarin
• 1.5 dl socker
• 3 msk sirap
• 3 msk kakao
• 1 nypa salt
• 2 dl cornflakes 
• 3 dl rispuffar 

Smält margarinet i en kastrull. Rör i allt utom cornflakes och rispuffar. Låt chokladsmeten småputtra tills den får en lite segare konsistens. Dra av från plattan och rör i cornflakes och rispuffar.  Fördela i pappersformar och låt stå i kylskåp ett tag.

Chokladsmeten smakar som chokladkola, mums! 

Kram Elisabeth!♡

Äppelpaj

Publicerad 2014-08-12 19:20:06 i Paj

Hej, hej! Nu börjar det bli äppeltider och visst finns det inga godare äpplen än de som växer i trädgården? Tyvärr är jag allergisk mot äpplen som inte är tillagade, jag har kärn- och stenfrukts allergi. Då passar jag på att göra paj av dem istället. Receptet hittade min lillebror i en tidning och han bakade den med vinbär, nu har vi provat äpplen också och här kommer receptet: 

• 3 dl vetemjöl
• 2 msk socker
• 100 g smör/margarin
• 1 liter äppleklyftor 
• Socker
• Kanel 

Blanda mjöl och socker i en bunke. Hyvla ner matfettet med en osthyvel. Arbeta till en grynig massa. Lägg i äpplena i formen och strö över socker och kanel. Smula över degen. Grädda på 225°C i 15 minuter.
Härliga äpplen!
Innan ugnen.

Klar!
Vi åt pajen tillsammans med vaniljsås och drack äppeljuice till.

Pajen är enkel att göra och kan även bakas av barn. Degen är inte super söt och passar hur bra som helst med äpplena. 

Kram Elisabeth!♡

Blåbärsparfait

Publicerad 2014-08-10 11:24:02 i Baka utan ugn

Hej, hej! Ännu ett glassrecept, den här gången blåbärsparfait. Den har samma konsistens som gräddglass och har en god blåbärssmak. Receptet kommer från den här boken:
Och här är receptet:


Innan frysen.

Klar att äta! 

Kram Elisabeth!♡

Maränger

Publicerad 2014-08-08 14:43:01 i Godis

Hej, hej! Jag har gjort super enkla maränger. Jag valde att göra dem i pastelliga färger. Dom blev torra, lätta och behöll sin färg. Ett toppen recept!

Maränger
• 2 st äggvitor
• 1 dl socker
• Karamellfärg

Vispa äggvitorna med elvisp på låg effekt tills de blir vita. Häll i sockret pö om pö och börja vispa på medel effekt. När allt socker är i vispa på hög effekt tills marängen blir hård och går att hålla upp och ner utan att rinna ur skålen. Tillsätt karamellfärg om så önskas.
Spritsa ut marängsmeten, antalet varierar beroende på storlek. Grädda i ugnen på 100°C tills marängerna är torra. Det tar ett antal timmar men det är det värt.
Så här blev de!
Vit maräng.
Färgad maräng.

Nyspritsade maränger.

Kram Elisabeth!♡

Glass

Publicerad 2014-08-06 14:03:45 i Baka utan ugn

Hej, hej! Jag provade att göra glass med annat innehåll än förra gången, grunden är den samma.
Den här gången blandade jag i jordgubbar och chokladsnitt. Receptet på chokladsnitten finns under kategorin "småkakor".

Den här glassen blev godare än den förra.

Kram Elisabeth!♡

Chokladkolakladdis

Publicerad 2014-08-04 09:12:55 i Efterrätter

Hej, hej! Jag har provat att baka en nya kladdkaka. Receptet kommer från bloggen "Bakverk och fikastunder". Den smakar som chokladkola och är inte super söt. Hur god som helst helt enkelt! Den kommer att bakas flera gånger hemma hos mig. 


Chokladkolakladdis
• 150 g smör
• 2 msk sirap
• 2.5 dl socker 
• 2 dl mjöl
• 1 tsk vaniljsocker
• 0.75 dl kakao 
• 0.5 dl mjölk
• 1 nypa salt
• Florsocker till dekoration 

Smält smöret i en kastrull. Rör i resten av ingredienserna och låt koka upp under omrörning. Smöra en form på 24 cm i diameter och häll i smeten. Grädda på 175°C i 18 minuter. Låt stå i kylen innan servering.
Innan ugn.


Kladdkaka innehåller inga ägg vilket är bra om någon inte tål ägg eller om det inte finns ägg hemma.

Kram Elisabeth!♡

Glass

Publicerad 2014-08-02 08:37:37 i Baka utan ugn

Hej, hej! Det har varit så varmt de senaste dagarna och vad passar då bättre än en glass i sommarvärmen? Grunden på min glass är yoghurt, det är mitt eget recept. Smaken på själva glassen kan man välja själv. Här kommer receptet som är till två glassar.

• 3 dl vaniljyoghurt 
• 0.5 dl florsocker
• 1 msk vaniljsocker
• Smaktillsats (dumle, smarties & cookies)

Vispa ihop allt utom smaktillsatsen. Rör i den smak du vill ha på glassen. 
Eller smak och smak, det som du vill ha i. Häll upp i två glas eller skålar. Låt stå i frysen under natten. 




Kram Elisabeth!♡

Om

Min profilbild

Elisabeth

En småländsk tjej på 19 år som går tredje året på restaurang och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri/konditori på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping. Meningen med utbildningen är att jag ska ta studenten med en yrkesutbildning som konditor våren 2016. Resan dit får ni följa här på bloggen bland bunkar, mjöl och kreativitet. Bloggen finns också på Instagram under namnet @daxforfika ♥

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela