daxforfika.blogg.se

♥Min resa mot att bli konditor♥

Chokladbollar med banan & apelsinjuice

Publicerad 2015-02-28 11:06:31 i Egna recept

Hej på er! Förra helgen så var jag sugen på att baka något snabbt och jag valde att göra chokladbollar. När jag var yngre så var Johanna Westman en stor förebild för mig, någon kanske har sett hennes program "Johanna & mixern"? Hursomhelst så fick jag hennes receptbok och i den finns det ett recept som heter apgoda chokladbollar och jag hittade inte boken så jag gjorde min egen tolkning på hennes recept. Chokladbollarna innehåller banan och apelsinjuice som ger dem en annorlunda smak. Nu till receptet och som sagt det här är inte receptet från Johannas bok utan mitt eget påhitt.


Chokladbollar med banan & apelsinjuice 
• 100 g margarin
• 2 dl socker
• 1 msk vaniljsocker 
• 6 msk kakao
• 1 st banan 
• 5 dl havregryn 
• 2 msk apelsinjuice 

Blanda alla ingredienser (jag använde elvispens degkrokar) till en smet. Forma  till bollar i valfri storlek och rulla i socker, kokos eller strössel. Låt stå i kylen innan servering. Klart! 

Smeten blir kladdigare än vanliga chokladbollar så de är svåra att få jämna med smaken är det inget fel på. 

Jag hittade två rosa färgade sockersorter som jag färgat nån gång och glömt bort. 

Kram Elisabeth!

Rör ihop bröd

Publicerad 2015-02-25 15:32:48 i Egna recept

Hej på er! Solen har börjat visa sig en hel del både i Småland och Östergötland, härligt tycker jag! När jag hade sportlov sov rotade jag i köksskåpen och hittade olika saker jag vill baka med och det resulterade i ett bröd. Mitt eget recept som jag kom på i samma stund som jag rörde i bunken. Man behöver ingen köksmaskin utan handkraft och en bra slev räcker gott och väl. 


Rör ihop bröd
• 25 g jäst 
• 2 dl mjölk
• 20 g margarin 
• 0.5 tsk salt
• 2 msk chiafrön 
• 1 dl vetemjöl 
• 1 dl grahamsmjöl 
• 1 dl bovetemjöl 
• Flingsalt 

Smula jästen i en bunke. Smält fettet och blanda med mjölken. Rör ut jästen i degvätskan. Blanda i saltet. Rör i chiafröna och låt dra i 10 minuter. Blanda i alla de tre mjölsorterna till en deg. Låt jäsa 30 min. Tryck ut degen på en plåt täckt med bakplåtspapper och strö över flingsalt. Låt jäsa i ytterligare 30 min. Grädda på 225°C i ca 10-12 minuter. Skär brödet i rutor när det har svalnat. 

Kram Elisabeth!

Toscabitar

Publicerad 2015-02-22 10:55:56 i Bakelser

Hej på er! En otroligt god kondisbit som jag varken ätit eller bakat innan, en enkel men så god toscabit. Biten består av en mördegsbotten, hallonsylt och mazarinmassa. På toppen är det tosca och sen är den doppad i choklad. Nu kommer bilder på denna underbara bit.



Kram Elisabeth!

Napoleonbakelser

Publicerad 2015-02-19 10:33:58 i Bakelser

Hej på er! Just nu har jag massa av bakverk på lager att blogga om som redan varit ute på Instagram. Därför blir inläggen korta, jag vill även att ni som inte har Instagram ska kunna ta del av allt. Så nu kommer en bild på napoleonbakelser som jag gjorde i skolan för några veckor sen.
Utseendet blev jag inte nöjd med, men smaken var otroligt mycket bättre.

Kram Elisabeth!

Surdegsbröd bakat på durumvete

Publicerad 2015-02-16 13:22:59 i Bröd

Hej alla fina! Ett snabbt inlägg med resultatet efter första surdegsbakandet i skolan. Funderar starkt på att starta en egen surdeg efter att jag smakat detta bröd, sjukt gott! 

Kram Elisabeth!

Studiebesök på Cloetta

Publicerad 2015-02-13 21:29:14 i Allmänt

Hej på er! Eftersom att tanken bakom min blogg inte bara är att dela med mig av en väldans massa recept utan också berätta om min utbildning, så får ni något kul att läsa nu. Onsdagen som var förra veckan innehöll ett besök på Cloetta i Ljungsbro för mig och min klass. Vi har precis läst klart en kurs som heter choklad och konfektyr så det passade oss perfekt, och eftersom att min skola ligger i Linköping så är var det mycket passande. Det finns två till Cloetta fabriker som ligger i Helsingborg och Malmö tror jag, tur att jag pluggar i Linköping känner jag så jag fick chansen att besöka Cloetta haha;) Så nu tänker jag berätta om den dagen.
 
Vi kom dit och fick börja med att lyssna på en man som pratade om deras produkter och hur det är att jobba där. Sen fick vi ta på oss skyddsrockar, skoskydd och hårnät, alla såg jätteroliga ut;) Vi fick går runt i hela fabriken och sen när de tillverkade allt från kexchoklad till Polly, allt var så otroligt stort och allt producerades snabbt. Vi fick smaka på plopp och mums mums direkt från bandet, så färskt godis har jag aldrig ätit innan.
 
Innan vi gick in i själva fabriken så fick vi varsin mega plastpåsen och han som guidade oss så att vi skulle få lite godis när vi gick runt, när vi väl var klara så förstod jag varför påsen var så enorm. Vi fick med oss allt som ni kan se på bild nedan, per person!!
 
Det var en händelserik och super rolig dag, tänk att just den Ahlgrens bilar påsen som hänger i affären har tillverkats i lilla Ljungsbro, det är helt otroligt!
Polly bilar, Polly oiginal, Polly safari, Ahlgrens bilar saltlakrits, Ahlgrens bila original och Ahlgrens bilar fruktkombi.
Sprinkle, kexchoklad, plopp, guld nougat, royal, power break, center och mini-muh.
Mums-mums
 
Om det är vissa godissorter ni inte känner igen så behöve ni inte fundera mer på det, vissa av sorterna säljs bara i Danmark och Finland med produceras i Svergie.
 
Kram Elisabeth!♥

Budapestlängd och bakelser

Publicerad 2015-02-10 17:57:29 i Bakelser

Hej på er! I min del av landet så har solen skinit idag, härligt! Tänkte visa bilder på en budapestlängd och några bakelser som jag gjort i skolan.


Jag blev jätte nöjd med spritsningen på längden, övning ger färdighet säger man ju.

Kram Elisabeth!

Frukttårta

Publicerad 2015-02-07 19:11:06 i Fyllningar/Frostings/Smörkrämer

Hej alla fina! Nu kommer det efterlängtade receptet på frukttårtan. Den var grymt god enligt mig, en frisk och fruktig smak. Roligt att bjuda på efter julens "tunga" mat och fika. 
 
Jag använde som vanligt receptet lika delar till anslaget/tårtbotten. Jag utgick från 7 st ägg men man väljer själv hur hög man vill ha den. Man ut går efter lika delar av ägg, socker och mjöl. Lättast är att mäta i glas så att man ser.
 
Anslag/ tårtbotten lika delar
• Ägg
• Socker
• Hälften mjöl, hälften potatismjöl
• Bakpulver
 
Börja med att knäcka äggen i ett stort glas, jag tog 7 st. Mät upp lika mycket socker i nästa glas. Mät upp hälften vetemjöl och hälften potatismjöl i det tredje glaset. Man kan ta bara vetemjöl också. Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt. Blanda i mjölet och bakpulver med handen, på så sätt känner man om det skulle bli några klumpar. 2.25 tsk bakpulver är lagom till 7 ägg. Täck en springform med bakplåtspapper längs kanterna, då får du botten jämnare och finare. Grädda på 175 grader i ca 45-60 min, beroende på ugn. 
Nu är det dags att fylla tårtan, börja med att dela botten i 3 lika stora delar. 
 
Fyllning 1
• Vaniljkräm
Hur hemskt det än låter så gillar jag den vaniljkräm man vispar ihop på påse mer än hemmagjord vaniljkräm. Har provat många recept men inte hittat något som faller mig i smaken så i den här tårtan är det färdig vaniljkräm. 
 
Fyllning 2
• 3 dl vispad grädde
• Valfri mängd hallon
Blanda ihop den vispade grädden med hallonen och du får en grymt god och frisk hallongrädde.
 
Täck tårtan med grädde.
Dekorera med kiwi, jordgubbar och konserverade persikor. Klart! Njut nu av alla bilder på denna goda skapelse;)
 
Kram Elisabeth!♥
 

Praliner

Publicerad 2015-02-03 06:28:54 i Godis

Hej alla fina! Tänkte visa er bilder på de senaste pralinerna vi gjorde i skolan.

Doppade praliner med smak av passionsfrukt, dekorerad med vit choklad. 

Kram Elisabeth!

Om

Min profilbild

Elisabeth

En småländsk tjej på 19 år som går tredje året på restaurang och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri/konditori på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping. Meningen med utbildningen är att jag ska ta studenten med en yrkesutbildning som konditor våren 2016. Resan dit får ni följa här på bloggen bland bunkar, mjöl och kreativitet. Bloggen finns också på Instagram under namnet @daxforfika ♥

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela