daxforfika.blogg.se

♥Min resa mot att bli konditor♥

Jordgubbstårta

Publicerad 2015-07-31 10:59:40 i Egna recept

Hej på er! Idag får denna somriga jordgubbstårta stå för inlägget. Det bästa är att allt som tårtan innehåller finns redan nedskrivet här på bloggen, så in under kategorin "tårtor" om ni vill baka. 

Tårtan bakades till min lillebrors födelsedag i början av sommaren, efter hans egna önskemål. Ingen av oss barn i familjen är så förtjusta i sylt i tårtor så den fick bytas ut.

Jordgubbstårta 
• Ljust anslag
• Vaniljkräm
• Vit chokladfluff
• Grädde
• Jordgubbar 






Kram Elisabeth!

Inspirationsbilder

Publicerad 2015-07-28 19:22:03 i Allmänt

Hej alla fina! Tänkte fylla det här inlägget med en massa inspirationsbilder. Varning för sötchock;) 






Alla bilder är från weheartit.

Kram Elisabeth!

Rulltårtsbakelse

Publicerad 2015-07-25 09:56:59 i Bakelser

God kväll! Det är kväll för mig nu när jag skriver detta iallafall, ska upp och jobba 05:00 imorgon så klockan är satt på 03:40. Så är livet som bagare;) (inlägget är tidsinställt om någon undrar). Jag gjorde en rulltårta med äppelmos för ett tag sen som sedan blev till bakelser. Tänker inte dela med mig av något recept då jag faktiskt inte hittat något som jag tycker är bra än.

Ni får två bilder iallafall. 


Kram Elisabeth!

Studenttårtor

Publicerad 2015-07-22 23:05:59 i Egna recept

Hej på er! Någon gång i våras så fick jag frågan om jag ville göra studenttårtor till min fina väns student, och jag svarade ja och antog utmaningen. Studentdagen är en mycket speciell dag och jag kände lite extra press på mig mot vad jag brukar. Jag kan säga att jag har för höga krav när jag bakar, något jag får höra alltför ofta;) Men den sortens tårtor som önskades hade jag gjort innan, det är nämligen kusinens födelsedagstårta som jag kombinerat ihop själv. Så ni kan bara kika på bilderna och klicka in här om ni vill komma till receptet. Enda skillnaden är att godiset är utbytt mot jordgubbar. 
 
Kram Elisabeth!♥

Bloggutmaning 4: Bakning som ett jobb

Publicerad 2015-07-19 21:07:08 i Allmänt

Hejsan! Som ni redan sett på rubriken så är det dags för den fjärde bloggutmaningen. En som jag tycker är lite extra rolig "bakning som ett jobb". 
 
Som jag redan har skrivit här på bloggen så hade jag mitt livs svåraste val hittils när gymnasievalet skulle göras hösten 2012. Det fanns dagar då jag bara ville skita i allt och inte ens gå gymnasiet, jag mådde så dåligt utav detta. Men sen kom den där dagen då jag bestämde mig, hastigt, oförberätt och våghalsigt. Inte alls som jag brukar, jag skulle gå restaurang och livsmedel med inriktning bageri och konditori. De flesta tyckte att det var världens dummaste ide, fick knappt någon positiv respons alls i början. Den kom inte förrens långt senare när allt redan var klart, när de inte kunde övertala mig att ändra längre, då allt redan var gjort och försent. 
 
Men min mamma och resten av familjen tyckte att jag gjort ett bra val. Och de dagar jag låg i sängen och bara grät för att jag enligt andra gjort ett dåligt val så sa hon "vi kommer att stötta ditt val, för det är ditt liv och du bestämmer. Om du inte villl jobba med det här i framtiden så har du i alla fall haft roligt på vägen och fått många fler erfarenheter som är nödvändiga i livet, man måste kunna hantera ett kök för att överleva." Det gav tillbaka kämparglöden som jag haft innan. När jag tillslut mådde bra av valet så längtade jag bara till att skolan skulle börja och att jag skulle få del av allt. 
 
Nu sitter jag här och har en månad kvar tills det sista skolåret börjar för mig, jag känner bara att jag har "vunnit" över allt negativt jag fått höra. 
 
Samtidigt som jag inte har ångrat mitt framtida yrkesval ännu (jag har ju inte kommit ut i arbetslivet än) så har jag flera gånger tänkt på om man verkligen vill arbeta med sitt fritidsintresse eller bara ha det som det var från början. Jag hade kunnat fortsätta baka vad jag än hade valt att jobbat med. Men det är sånt men upptäcker med tiden.
 
Det finns också en otroligt många positiva saker som följde med på vägen som inte har med utbildningen att göra. För det första så har jag lärt känna helt underbara personer och har de finaste vännerna man kan ha, som dessutom har samma intresse och mål i livet som mig. Jag träffade också min otroligt fina pojkvän genom en vän från klassen och både han och alla vännerna gör mig såå lycklig. Så om utbildningen inte kommer vara värt något i framtiden så kommer dom ändå vara det för mig. Jag har också vant mig vid Linköping, för mig en riktig storstad som jag fortfarande går vilse i, är man från landet så är man;)
 
Någon kanske undrar vad jag då valde emellan innan jag tog det beslut som jag gjorde. Jag har velat arbeta som många olika saker. När jag var liten och då menar vi lågstadienivå så ville jag bli veterinär eller undersköterska eftersom att in mamma jobbar som det. Hur många har inte velat jobba med det jobbet ens föräldrar har? "Jag ska ha samma jobb som mamma när blir stor", en mening som jag sagt många gånger. Några år senare så ville jag bli sångerska men jag upptäckte att jag sjöng som en skjuten kratta så den drömmen kastade jag i ett dike. 
 
Nu kommer vi till den tiden i mitt liv då gymnasievalet var aktuellt och jobb som florist, arkeolog och dagisfröken var något som jag ville bli. 
 
Nu i efterhand så finns det fortfarande jobb som jag skulle vilja ha om jag inte hade valt konditoryrket. Arkeolog, ambulanssjukvårdare, politiker och kriminalpolis står högt på listan. 
 
Ha en bra kväll!
 
Kram Elisabeth!♥
 
 
 

Morsdagtårta

Publicerad 2015-07-16 23:02:30 i Egna recept

Hej på er! Ett sent inlägg idag då jag ändå sitter och väntar på att den kondenserade mjölken ska koka klart. Den ska ingå i morgondagens efterätt när pojkvännen och två kompisar kommer hit och grillar. Nu till vad inlägget egentligen skulle handla om, morsdagtårtan som jag gjorde till mamma. Det känns som om jag ligger så mycket efter i tiden med det som bakats och när det publiceras men så kan det vara. 
 
Alla recept til tårtans delar finns redan på bloggen så jag länkar alltihopa istället. Och nedanför så ser ni bilder på hur jag monterade tårtan, så kan ni se istället för att läsa instruktionerna. 
 
Jordgubbstårta med lemoncurd och blåbärsgrädde
♥ Anslag
♥ Lemoncurd
♥ Blåbärsgrädde (vispa 3 dl grädde och blanda i 250 g frysta blåbär)
♥ 3 dl vispad grädde till att täcka tårtan
♥ Jordgubbar
Anslag/ tårtbotten.
Lemoncurd.
Jag gömde inslagna trisslotter i tårtan, därav hålen;)
En fantastiskt god kombo, rekommenderas starkt!;)
 
Kram Elisabeth!♥

Bloggutmaning 3: Vad jag bakar ofta

Publicerad 2015-07-13 17:49:21 i Allmänt

Hej på er! Det är dags för den tredje bloggutmaningen med rubriken "vad jag bakar ofta". Jag lägger helt enkelt upp bilder på sånt som jag bakar ofta och länkar till receptet. En förklaring till varför det bakas ofta kanske inte behövs? Det är liksom enkelt och gott, vem begär mer? 
 
 
 
 
 
Kram Elisabeth!♥
 

Kokostosca

Publicerad 2015-07-10 17:38:50 i Mjuka kakor

Hej på er! Den där känslan då man lyckas perfekt med ett bakverk, när det blir precis som man tänkt sig. Någon som vet hur jag menar? Så kändes det iallafall då jag bakat och smakat på dessa underbart goda kokostoscarutor. 

Jag sommarjobbar på Ica maxi bageriet och då gör dom kokostosca i en rund form. Jag blev nyfiken på att prova själv fast jag valde att baka i långpanna och skära godingarna i rutor istället. 

Receptet kommer från recepten.se Efter att min syster tagit den första tuggan så sa hon "det här smakar som en kaka man kan köpa på ett konditori!" och jag kan inte annat än att hålla med;) 

Kokostosca i långpanna
• 200 g smör eller margarin
• 4 st ägg
• 5 dl socker
• 2 tsk vaniljsocker 
• 2 krm salt
• 1 dl kakao
• 3 dl vetemjöl

Kokostäcke
• 200 g kokosflingor 
• 1 dl ljus sirap 
• 2 dl socker
• 1.5 dl vispgrädde 
• 75 g smör eller margarin 

Klä en långpanna med bakplåtspapper (ca 25x35). Smält fettet. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i vaniljsocker, salt och kakao. Blanda i mjölet och det smälta fettet och rör till en jämn smet. Bred ut smeten i långpannan. Grädda på 200°C i 15 minuter. Gör kokostoppingen under tiden. Häll i alla ingredienserna i en kastrull och ha plattan på medelvärme. Rör tills fettet har smält. Låt koka upp och sjuda i ca 5 minuter. När kakan är klar så ska kokosen bres på och sen in med kakan i ugnen igen i ca 10 minuter eller tills kakan fått fin färg. När kakan har svalnat så ska den skäras i rutor. Klart!





Kram Elisabeth!

Bloggutmaning 2: Mitt bloggnamn

Publicerad 2015-07-07 14:35:35 i Allmänt

Hej på er! Nu är det dags för bloggutmaning nummer två, den kommer handla om bloggens namn. Jag tycker att ett bra bloggnamn ska vara lätt att komma ihåg och lättstavat. Allt började med att jag skrev ner alla förslag jag kom på, jag googlade runt för att se om de var upptagna. Många bloggar som redan finns har namn som jag hade som förslag, de blev struckna från listan direkt. 

Men efter lite trixande så kom jag fram till bloggens namn, dax för fika! Jag var helt hundra på att det var namnet som jag ville kalla bloggen. Tillslut så blev namnet ändå krångligt då ö:et blev utbytt mot o och dags skulle stavas dax istället. Så enligt mig har jag inte det perfekta blogg namnet, snarare tvärtom. Men jag är nöjd med det och det är väl det som gjorde att jag valde det, trots lite krångel på vägen;)

Berätta gärna om hur era bloggnamn kom till om ni själva har en blogg! 

Kram Elisabeth!

Bloggutmaning 1: Varför skapades bloggen?

Publicerad 2015-07-04 08:44:00 i Allmänt

God morgon alla! Nu har jag påbörjat en bloggutmaning i fem delar som har olika rubriker som jag kommer skriva om. Den första är "Varför skapades bloggen?". 
Här får ni en bild på den nya headern. Den visas bara på mobilverisionen då jag har olika designer på den mobilanpassade och datoranpassade. Lite mer sommrig och med flera nya bilder än innan. 
 
Just den här bloggen skapades den 18 januari 2013 och sedan dess så har jag hållt fast vi den. Innan hade jag en annan bakblogg som hette "beppebakar" men designen och bloggnamnet var urdåliga och jag var nybörjare på allt som har med bloggning att göra. Därför raderade jag den och startade en ny som jag verkligen satsade på istället och det har varit värt varenda inlägg och det är tack vare er!
 
Ideen till att starta en blogg kom när jag insåg att människor i min närhet började fråga om olika recept på sånt de blivit bjudna på. Då är det mycket enklare att ge dem en bloggadress än att skriva av receptet. Plus att jag också fick min egen receptsamling, fast på nätet. Jag kan erkänna att alla mina recept är på bloggen, inte ett enda är nedskrivet;) 
 
Jag har alltid tyckt mer om att ge än att få och det är en speciell känsla när man kan dela det goda i livet, som alla bakverk faktiskt är. Jag gillar att ge inspiration och glädje till andra vilket jag själv kände att jag fick när jag läste andras bakbloggar. Skulle jag kunna ge vad andra gett mig tänkte jag ofta. Nu tycker jag att jag kan det och det glädjer mig något otrloigt. 
 
När jag sedan kom in i gymnasie tankar och började en bageri och konditori utblidning så fick ni läsare börja följa min resa från att vara en tonårstjej med en stor dröm till att ta studenten som en utbildad bagare/konditor. Slutet på den resan är inte här än men vi är mer än halvvägs vilket känns overkligt och lite läskigt faktiskt.
 
Så de stora orsakerna till att bloggen skapades var att:
• Inspirera andra.
• Samla alla recept på ett ställe.
• Bevisa för mig själv att jag kan!
 
Hoppas att ni tyckte att detta inlägg var det minsta lilla intressant, jag vill ha respons så kommentera!
 
Kram Elisabeth!♥
  

Gaffelkakor med smak av choklad

Publicerad 2015-07-01 17:20:05 i Allmänt

Hej på er! En gammal favorit i ny tappning kan man kalla denna skapelse. Det är de klassiska gaffelkakorna som jag tillsatt kakao i. Receptet finns här och den enda skillnaden är att du byter ut 1-1.5 msk mjöl till samma mängd kakao. Några bilder tagna i det fina kvällsljuset får ni titta på här nedanför.
 
Igår kväll innan jag skulle sova så fick jag några ideer när det gäller bloggen. Jag började fundera över två saker. Det första var att beskriva lite mer om mig så både ni som följt mig ett tag får veta mer men mest för de som nyss hittat hit, de vet ju ingenting. Hade ni tyckt att det var en bra idee? Själv tycker jag om att läsa om vilka som gömmer sig bakom en dator/mobil/surfplatta och få läsa vilka det är bakom bloggen och Instagram. Vad tycker ni? Jag ser att ni flitigt tittar in här varje dag även fast att ni tror att ni inte lämnar något spår haha;) 
 
Jag tycker att det är jättekul att se att det finns de som vill läsa och prova de recept som jag gjort. Snart är ni hela 700 följare på Instagram också vilket är super härligt! 
 
Den andra ideen var att göra en bloggutmaning med olika tema, skulle vara kul om ni ville sätta rubriken och sen så skriver jag. Har läst på bloggar som handlar om människors personliga liv och då har dessa rubriker varit bla "Mina drömmar", "Min favoritplats" och "Mitt drömhem". Men jag tänkte fokusera på saker som har med bakningen och min blogg att göra. Är det något ni vill läsa om? Kommentera gärna för jag vill så gärna veta, är sjukt nyfiken!!;)
 
Kram Elisabeth!♥
 

Om

Min profilbild

Elisabeth

En småländsk tjej på 19 år som går tredje året på restaurang och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri/konditori på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping. Meningen med utbildningen är att jag ska ta studenten med en yrkesutbildning som konditor våren 2016. Resan dit får ni följa här på bloggen bland bunkar, mjöl och kreativitet. Bloggen finns också på Instagram under namnet @daxforfika ♥

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela