daxforfika.blogg.se

♥Min resa mot att bli konditor♥

Budapestbakelser

Publicerad 2015-09-28 20:39:22 i Bakelser

God kväll! Hoppas att eran dag varit bra:) För ett par veckor sedan så gjorde jag dessa budapestbakelser när vi fick göra en valfri sorts bakelser i skolan. Budapestbakelsen är helt klart i topp på min bakelse lista men så har det inte alltid varit. Mitt första möte med denna bakelse resulterade i illamående, besvikelse och sura miner. 

Jag var nio år och var och shoppade med min faster och lillasyster. Vi hade bestämt att vi skulle fika och när vi klev in på konditoriet så fastnade mina ögon direkt på denna bakelse, en sån skulle jag bara ha! Jag var superlycklig, ända tills jag tog första tuggan. Den var jättesöt och sliskig och mandarinerna var sura. Jag berättade om det hela för mamma när jag kom hem och hon sa till mig att så ska den absolut inte smaka, det var tydligen hennes favorit bakelse;)

Åren gick om man säger så och en höstdag 2013 så ska vi möttes igen, jag och min fiende. Jag var 16 år gammal och hade precis börjat gymnasiet. Det var alltså sju år efter att allt "inträffade". På konditorilekitionen gick läraren igenom dagen planering, operatårtor och BUDAPESTBAKELSER! Jag kände hur kräkreflexen slog till som ett slag i ansiktet och jag ville bara inte. Men vilken konditor kan inte göra Budapestbakelser? Det är ett måste för att klara sig i arbetslivet. Men jag gjorde dom, och de blev finare än vad jag trott. Sen var det dags att provsmaka. Jag låtsades som ingenting och smakade som alla andra i klassen, men den gång var annorlunda... jag gillade det som jag stoppade i munnen, jag till och med ÄLSKADE det! Marängen var krispig och mandarinerna söta. Så numera bakar jag budapestbakelser med glädje, plus att ni fick en liten historia att läsa;)

Nu får ni två bilder på dessa godingar också.



Kram Elisabeth!💕

Alvas födelsedagstårta

Publicerad 2015-09-25 08:54:17 i Fyllningar/Frostings/Smörkrämer

Hej på er! Tårtan som detta inlägg handlar om har fått mycket positiv respons på Instagram, vilket jag tycker är jättekul! Det som känns ännu bättre är att jag helt ärligt tycker att tårtan ser ut som en katastrof och så ger ni den så mycket kärlek. Tack till alla er, det är ni som stärker mitt självförtroende inom bakningen. Den blev inte alls som jag tänkt mig. Jag får ofta höra att jag ställer för höga krav på mig själv och nu har jag fått det bevisat ytterligare en gång. 

Det som är bra med tårtan är att jag inte behöver skriva alla recept utan de finns redan under de olika kategorierna på bloggen.

Alvas födelsedagstårta 
• 1 st ljust anslag
• Jordgubbssylt 
• Glasskräm (60% vaniljkräm & 40% hårdvispad grädde som blandas samman)
• Vispad grädde
• Strössel 
• Jordgubbar

Lägg ihop som vilken tårta som helst och dekorera med strössel och jordgubbar. 





Anledningen till att tårtan är döpt till "Alvas födelsedagstårta" är för att en liten Alva som fyllde fem beställde en sådan. Det är min mammas väninnas dotter och hon visste precis vad hon ville ha plus att hon ville att jag skulle göra den. Jag gjorde även hennes tårta förra året när hon fyllde fyra och den blev succé, och vet ni vad? Jag blev inte nöjd med den heller;)

Kram Elisabeth!💕

Smygtitt på födelsedagstårta

Publicerad 2015-09-22 14:37:00 i Egna recept

Hej på er! Här har ni tre bilder på en tårta som beställdes till en födelsedag i början av september. Mer bilder och recept får ni längre fram i veckan. 
 
Kram Elisabeth!♥
 

Grahamsbullar & solrosbullar

Publicerad 2015-09-19 09:03:56 i Bakat i skolan

Hej på er! Hoppas att ni fått en bra start på helgen! Tänkte visa bild på två olika sorters styckebröd som jag och en vän gjorde i skolan. 
Grahamsbullar & solrosbullar.



Kram Elisabeth!💕

Kladdkaka delux

Publicerad 2015-09-16 18:23:50 i Efterrätter

Hej på er! Någon kommer kanske ihåg min kladdkaks-hysteri som jag hade hösten 2013? Om inte så kan ni kika i arkivet då det finns flera olika recept. Min dåvarande favorit var citronkladdkaka, men nu är denna kladdkaka med och slåss om första platsen. Mitt egna recept som jag döpt till "kladdkaka delux" eftersom att den innehåller en massa gottigheter;) 
 
Kladdkaka delux
• En sats kladdkaka (ingen kondenserad mjölk i)
• Plopp
• Kondenserad mjölk
• Marshmallows
• Jordnötter
• Center
 
Jag tror inte att någon närmare beskrivning behövs, bara att följa kladdkaks receptet och sedan se på bilderna hur jag gjort. Om någon undrar så är min mamma nötallergiker så därav är det inte jordnötter på hela kladdkakan. 
 
 
Kram Elisabeth!♥

Wienerbröd i skolan

Publicerad 2015-09-13 13:52:08 i Bakat i skolan

Hej på er! Nu har de första wienerbröden bakats i skolan för denna termin. Lika goda som vanligt blev de också;) Ni får några bilder att njuta av.



Kram Elisabeth!💕 

Focaccia & tacosoppa

Publicerad 2015-09-10 18:16:14 i Tips

Hej på er! Och nej, bloggen kommer inte att bli en matblogg. Det är bara så att focaccian som jag bakade passade så sjukt bra till en tacosoppa som jag åt till lunch i början av veckan. Den bästa kombon på länge! Och visst skulle det vara dumt om ni inte fick ta del av det;) Så idag får ni recept på både brödet och soppan. Receptet på focaccian kommer från arla.se medan soppan är mitt eget recept. Läs och prova gärna, hur gott som helst!

Focaccia
• 2 msk olivolja
• 9 dl vetemjöl
• 2 tsk salt
• 25 g jäst
• 4 dl vatten 

Kryddsmör
• Smör
• Vitlök
• Oregano
• Timjan 

Havssalt 

Lägg allt utom vattnet i en bunke, jästen i mindre bitar. Värm vattnet till fingervarme och rör ner i mjölblandningen. Arbeta degen tills den känns smidig. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 225°C. Skala och finhacka vitlöken och rör ihop med snöret och örterna. Pensla en långpanna 30x40 cm med olja. Häll den jästa degen i långpannan och tryck till med mjölade händer. Gör små gropar och klicka i smöret där i. Låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter. Pensla med kallt vatten och strl över saltet. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. 



Vanligtvis så brukar man ha tomat och basilika i focaccia men jag valde något som passade mig bättre. Är galen i vitlök, och gillar inte alls tomat så det var enkelt. 

Nu ska ni få receptet på soppan också. Det som inte har angetts i någon mängd får man välja själv vad som passar en, jag var inte så noga med mått heller för jag trodde inte att den skulle bli så god som den blev;)



Tacosoppa
• Smör eller margarin till stekning
• 500 g blandfärs 
• 1 påse tacokrydda
• Vatten
• Potatis 
• 1 stor riven morot
• 1.5 normalstor lök
• 2 st vitlöksklyftor
• 500 g passerade tomater
• 1 burk vita bönor i tomatsås
• Salt
• Peppar

Bryn färsen och tillsätt kryddan. Hacka löken och stek den lätt gyllenbrun. Lägg färsen och löken i en kastrull. Tillsätt vatten och passerade tomater och låt småkoka. Tillsätt den rivna moroten, vitlök, och potatisen skalad och skuren i bitar. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt bönorna och låt småkoka en liten stund. Häll i mera vatten under tiden om det behövs.

Servera soppan tillsammans med focaccian och tortilla chips.

Nästa gång ska jag prova att byta ut potatisen mot pasta och se hur det blir.

Kram Elisabeth!💕

Krispig äppelpaj

Publicerad 2015-09-07 16:24:30 i Paj

Hej på er! Idag så kom jag till skolan och fick reda på att dagens enda lekition var inställd, så nu är detta den fjärde dagen på raken som jag är ledig. Det gör så att jag får tid till annat, tex att blogga om denna goda äppelpaj som jag ska göra idag. För övrigt så är det tredje året väldigt slapp på höstterminen min del.
Måndag: Svenska
Tisdag: Ledig
Onsdag: Bageri
Torsdag: Konditori
Fredag: Ledig
 
Sen så ska gymnasiearbetet börja tänkas över också, det tänkte jag påbörja imorgon. Men nu till denna goda paj som är min favorit äppelpaj. 
 
Krispig äppelpaj
• 2 dl vetemjöl
• 1.5 dl socker
• 1 tsk bakpulver
• 100 g smör eller margarin
 
• 4-5 st äpplen
• 0.5 dl socker
• 1 msk vaniljsocker
• 1 msk potatismjöl
 
Blanda de torra ingredienserna. Smält smöret och rör ihop tillsammans med det torra. Ställ i kylen i en timme. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och kärna ur äpplena och klyfta de tunnt. Blanda socker, vaniljsocker och potatismjöl i en skål och blanda ihop med äppelklyftorna. Hacka degen i smulor, både stora och små. Lägg äpplena i en smord form och strö över smulorna. Grädda på 200 grader i ca 25 minuter.
 
Kram Elisabeth!♥
 

Sneak peak på äppelpajen

Publicerad 2015-09-03 18:44:34 i Paj

Hej på er! Tänkte ge er en liten smygtitt på äppelpajen som skymtats på Instagram de senaste dagarna. Receptet får ni om några dagar.  



Kram Elisabeth!💕

Om

Min profilbild

Elisabeth

En småländsk tjej på 19 år som går tredje året på restaurang och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri/konditori på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping. Meningen med utbildningen är att jag ska ta studenten med en yrkesutbildning som konditor våren 2016. Resan dit får ni följa här på bloggen bland bunkar, mjöl och kreativitet. Bloggen finns också på Instagram under namnet @daxforfika ♥

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela