daxforfika.blogg.se

♥Min resa mot att bli konditor♥

Macarons

Publicerad 2013-12-31 17:47:42 i Fyllningar/Frostings/Smörkrämer

Jag vill börja med att säga gott nytt år! Hoppas att alla får ett bra slut på 2013 och en bra början av 2014! Jag vet redan nu att det här inlägget kommer att bli långt, så nu kör jag. 

Fyndade en macaronsmatta. Eller plåt/form kan man säga. 
En sån här. Den är till för att göra macaronsen jämna och göra så att dom inte flyter ut. Den har plats för 28 stycken halvor och jag hade smet över så jag gjorde resten på fri hand.
Här har jag spritsat ut smeten på mattan. 

Bedömning av macaronsmattan:
Jag tycker att det är värt att köpa om man gör macarons ofta. Dom får fin form och flyter inte ut. Ett stort plus är att det går att diska min i diskmaskinen. Den är köpt på Clas Ohlsson för 129:-

Nu ska ni få receptet.

Macarons

•125g sötmandel
•225g florsocker
•100g äggvita (från ca 3 st ägg)
•25g strösocker 
•Hushållsfärg

Om mandeln har skalet kvar så ska den skållas. Då lägger man mandeln i en kastrull med vatten. Låt det koka, när mandlarna flyter upp till ytan och skalet börjar öppna sig är dom klara. Nu är det lätt att ta av skalet. Om man skållat mandlarna så måste det torka, jag lät dom torka under natten på ett hushållspapper. 
Nu ska man finriva mandlarna. Blanda den rivna mandeln med florsockret. Vispa äggvitan och sockret till en fast maräng i en annan bunke. Sen så kan man ha i hushållsfärg om man vill, jag hade i röd så mina blev ljusrosa. Blanda nu ihop massorna väl. Spritsa ut dom på plåt med bakplåtspapper, jag spritsade då på mattan. Grädda i 210°C i 6-8 minuter.

Oftast så hör man att det är svårt att göra macarons och visst, det är lite pilligt. Så jag ska tipsa er om saker som är bra att tänka på.
• Ha gott om tid.
• Ha alla ingredienser i rumstemperatur, äggvitan la jag fram några timmar innan jag började.
• När macaronsen är utspritsade på plåten låt dom vila tills dom fått en "yta". Då spricker dom inte.
Här ligger alla halvor innan dom blev ihopsatta. Andra gången som jag lyckades få till den fina kanten.

Jag fyllde mina med chokladsmörkräm, receptet som jag alltid använder.

•100 g smör
•2 dl florsocker
•2 tsk vaniljsocker 
•2 msk kakao

Rör för hand eller vispa ihop med elvisp. 
Spritsa krämen på ena halvan och lägg en annan halva på.


Bilder från spritsningen.




Här fick ni flera bilder. Dom här är gjorda på mattan.

Dom här är spritsade på fri hand.

Inlägget blev långt, hoppas att ni orkade läsa till slutet.

Kram Elisabeth!:)

Kommentarer

Postat av: Emilie

Publicerad 2014-01-02 15:30:59

Hej!

Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i Hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

För att gå med behöver du bara följa länken här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

Med vänlig hälsning,

Emilie
Hittarecept.se

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Om

Min profilbild

Elisabeth

En småländsk tjej på 19 år som går tredje året på restaurang och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri/konditori på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping. Meningen med utbildningen är att jag ska ta studenten med en yrkesutbildning som konditor våren 2016. Resan dit får ni följa här på bloggen bland bunkar, mjöl och kreativitet. Bloggen finns också på Instagram under namnet @daxforfika ♥

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela