daxforfika.blogg.se

♥Min resa mot att bli konditor♥

Resultatet av en vetedeg

Publicerad 2015-06-04 18:25:39 i Vetebröd/Bullar

Hej på er! I detta inlägg kommer olika slutresultat från en och samma deg, den älskade vetedegen. Receptet på grunddegen finns under kategorin vetebröd/bullar om någon är sugen på att baka. 





Kram Elisabeth!

Kommentarer

Postat av: Alf Ödlund

Publicerad 2015-06-04 20:16:10

Hej!

Jag har en fråga till dig såsom gående på konditorlinjen och det gäller en bulle, som bakades på ett litet bageri i Lappland förr i tiden. Den kallades Buttebulle och vare en helt slät, rund bulle, som var alldeles ihålig. Inne i håligheten fanns en socker-smörblandning och bulle smakade utsäkt säger alla som minns den. Jag har försökt återskapa Buttebulle med klen framgång. Jag tror dock inte att re-ceptet är den stora hemligheten utan att det handlar om handlag. Det recept som funkat minst dåligt har varit en kalljäst det som fått jäsa länge. Men - vet du kanske något knep för hur den riktiga But-tebullen skapas….

Alf Ö

Svar: Så kul att du ställer frågan:) Antar att det är en variant på en vetebulle du menar? Har aldrig hört talas om denna bulle innan, kul att lära sig något nytt. Precis som du säger så måste det inte vara receptet som behöver ändras utan tillvägagångssättet. När jag bakar vetedeg så har jag alltid kall vätska och kallt fett och låter degen jäsa i rumstemperatur länge. En raskdeg är något att föredra om degen innehåller mycket fett och socker. Lite socker hjälper jäsningen men för mycket gör så att det blir sämre resultat. Återkom gärna med en kommentar om jag var till någon hjälp. Lycka till!:)
Elisabeth

Postat av: Alf ÖDlund

Publicerad 2015-06-05 05:21:30

Tack. Det där med lite mindre socker skall jag testa nästa gång.

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Om

Min profilbild

Elisabeth

En småländsk tjej på 19 år som går tredje året på restaurang och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri/konditori på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping. Meningen med utbildningen är att jag ska ta studenten med en yrkesutbildning som konditor våren 2016. Resan dit får ni följa här på bloggen bland bunkar, mjöl och kreativitet. Bloggen finns också på Instagram under namnet @daxforfika ♥

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela