daxforfika.blogg.se

♥Min resa mot att bli konditor♥

Blåbärsmuffins med crumble och vaniljsås

Publicerad 2015-08-31 16:22:37 i Baka utan ugn

Hej på er! Nu har jag varit frånvarande på både instagram och bloggen i ett par dagar, skönt att bara släppa alla sociala medier och umgås på riktigt med de man tycker om utan att vara upppkopplad. Det har varit mycket muffins bilder på instagram på senaste tiden och i detta inlägg så ska ni få receptet på dessa godingar. De smakar som en blandning mellan muffins och paj eftersom att de är toppade med ett havregryns crumble. Till muffinsen serverade jag vaniljsås och färska blåbär, provade också att blanda vaniljsåsen med vispad grädde vilket blev supergott till! Recepten är mina egna och denna gång blev jag mer nöjd än vanligt och nu ska jag dela dem med er.
 
Blåbärsmuffins med crumble
• 150 g smör eller margarin
• 2 st ägg
• 2 dl socker
• 2 tsk vaniljsocker
• 1 dl mjölk
• 4 dl vetemjöl
• 2 tsk bakpulver
• 0.5 tsk salt
• Blåbär i valfri mängd
 
Crumble
• 100 g smält smör eller margarin
• 1.5 dl havregryn
• 1 dl vetemjöl
• 1 dl socker
• 1 dl kokos
 

Vispa fett och socker. Tilsätt äggen och vispa i dem, vispa sedan i vaniljsocker, mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölken och saltet. Rör nu ihop allt som ska vara i crumblen. Varva smeten och blåbär i mufffinsformar i valfri storlek. Toppa med crumble smulorna. Grädda på 200 grader tills de är klara, prova med en potatissticka som ska vara torr när ni tryckt i den. Tiden varierar jättemycket beroende på muffinsformarnas storlek.
 
Vaniljsås/ vaniljkräm
• 1 st vaniljstång
• 3 dl mjölk
• 1.5 dl socker
• 3 st äggulor
• 2 tsk potatismjöl
• 1 msk smör eller margarin
(• Vispad grädde)
 

Vispa äggulor och socker i en kastrull. Tillsätt 2 dl mjölk, låt koka upp. Blanda i vaniljstången som du delat på och skrapat ur, allt från stången ska i. Låt småkoka en stund. Tillsätt nu 1 dl mjölk, låt koka upp och småkoka ett tag till. Tilsätt potatismjölet och vispa tills det tjocknat. Sila ev av såsen om det behövs. Rör i fettet tills det smält. Klart! Variera mängden mjölk om ni vill ha en tunnare/ tjockare sås/ kräm. 
 
Jag blandade också i vaniljsåsen i vispad grädde som jag skrev ovan och det rekomenderar jag till dessa muffins. 
 
Kram Elisabeth!♥

Marängtårta med lemon curd & grädde

Publicerad 2015-08-26 17:55:58 i Efterrätter

Hej på er! Är det dags för kalas, släktträff eller något annat tillfälle då många ska äta på en gång? Då är det så mycket enklare att baka i långpanna eller på en hel plåt som man gör med denna tårta. En marängtårta med lemoncurd och vispad grädde. Självklart så kan man variera fyllingen och byta ut mot vaniljkräm, bär och frukt tillexempel. Det stort plus är att den är gudomligt god och är super lätt och rolig att göra!
 
Marängtårta med lemon curd & vispad grädde
• 4 st äggvitor
• 2.5 dl strösocker
• 4 dl vårgårdaris
 
• 1 sats lemon curd
• Valfri mängd vispad grädde
 
Vispa vitorna till ett hårt skum. Vänd ned socker och ris i skummet. Bred ut blandningen på smörat bakplåtspapper. Grädda i ca 45 minuter på 150 grader. Låt svalna och dra sedan bort pappret lägg ihop tårtan med lemon curd och grädde i mellan. Lemon curden går bra att göra dagen innan. 
 
Kram Elisabeth!♥

Besök i Cloetta butiken

Publicerad 2015-08-23 21:22:56 i Allmänt

God kväll! Ett litet kort inlägg såhär innan läggdags. Om ni kommer ihåg så var jag på studiebesök med klassen på Cloetta fabriken i våras. De har även en liten butik där som jag velat åka till ett tag. Har pratat med pojkvännen om att åka dit eftersom att han bor i Ljungsbro där butiken ligger, men det har inte blivit av. Men i fredags så var jag och en kompis ute och åkte bil och då kom hon på att vi kunde stanna där så det gjorde vi. Så nu har jag godis som jag vill baka med så fort som möjligt.
Det här godiset är 2:a sortering men jag kan faktiskt inte förstå vad som är fel. Hur som så var det två förpackningar, en med 7 centerrullar och en med 7 ploppkakor. Båda kostade 30:-/st
Helt klart värt ett besök om man inte varit där!

Kram Elisabeth!💕

Chokladmuffins med oreo, ganache och kokos

Publicerad 2015-08-19 18:52:10 i Cupcakes/Muffins

Hej på er! Bara jag som blir sugen när jag läser rubriken?;) Efter att jag tänkt lite och rotat i frys, kyl och köksskåp så kom jag på denna muffins. Hade överbliven chokladganache från studentårtorna i frysen och ett paket oreo som jag hade tänkt att göra cheesecake på egentligen. Muffinsen smakar som en blandning mellan kärleksmums, kladdkaka och muffins. Värt att testa!
 
1 sats chokladmuffins
Chokladganache (allt behövs inte utan bara lite grann, resten går att frysa om så önskas. Eller så halverar man receptet.)
1 paket oreokex
Kokos
 
Nedan så ser ni på bilderna hur ni ska göra. Allra godast är de om man låtit de stå i kylen innan de ska ätas.
Kram Elisabeth!♥

Loppisfynd & tankar kring skolan

Publicerad 2015-08-16 18:02:05 i Bakredskap

Hej på er! Imorgon börjar jag mitt sista år på gymnasiet. Många tankar far omkring i huvudet och jag är faktiskt lite deppig, hur konstigt det än låter så vill jag inte sluta skolan. På något sätt så är skolan en sorts trygghet. Ni som följt bloggen ett längre tag kanske kommer ihåg när jag berättade om att jag kommit in på mitt förstahandsval. Jag skulle gå restaurang & livsmedels programmet och det första steget mot min dröm var nu taget, jag skulle tre år senare bli titulerad som konditor. Nu har de där tre åren blivit 10 månader. Och jag som tycker att det känns som om jag ska börja ettan igen. Om tiden skulle gå att pausa så skulle jag gjort det nu, för jag känner mig inte redo än.

För att dämpa ångest över att skolan snart är över för min del så byter vi ämne;) Nu i sommar har jag varit runt på lite loppisar och second hand affärer och fyndat lite. Tänkte visa er två saker.
Tång till kakor & sockerkaksform.


Tången är köpt på Lindra i Gamleby för 25:- och sockerkaksformen på en loppis på norra Öland för ynka 10:-

Kram Elisabeth!💕

Chokladtårta med godisgömma

Publicerad 2015-08-13 15:25:29 i Tårtor

Hej på er! Upptäckte en förskräcklig sak idag, jag har inte bloggat om den här tårtan som jag hade vid mitt födelsedagsfirande i vintras. En utav tre tårtor, denna med ett chokladanslag som grund. Fylld och spacklad med chokladfluff med apelsincrisp i. Dekorerad med dumle och även fylld med godis i mitten, där godiset faller ur när man skär i den.
 
Kram Elisabeth!♥

Bullar med rabarber, jordgubbar & vanilj

Publicerad 2015-08-10 15:25:19 i Tips

Hej på er! Nu visar sig sommaren från sin bästa sida här i östra Småland iallafall. Vad passar då inte bättre än ett par somriga bullar att fika på? Vetedegen är det receptet som jag själv hittat på och har använt tidigare men fyllningen är ny. Kul att variera de mest klassiska bakverken tycker jag. Nya favoritbullen för mig. Här får ni också ta del av receptet. 
Till bullarna så drack vi hemmagjord rabarbersaft, bästa kombon!

Bullar med smak av sommar
• 100 smör eller margarin
• 2.5 dl kall mjölk
• 2.5 dl kallt vatten 
• 50 g jäst för söta degar
• 0.5 tsk salt
• 1 dl socker
• 12 dl vetemjöl

• 150 g smör eller margarin
• 1 dl socker
• 0.5 msk vaniljsocker 
• Rabarber 
• Jordgubbar

• Ägg
• Pärlsocker 

Lös upp jästen i lite av degvätskan (mjölk och vatten blandat) och tillsätt resten av vätskan när jästen löst sig. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ihop till en deg. Fettet ska vara rumstempererat. Jäs degen till dubbel storlek. Knåda ihop degen på bänken och forma till en stor slät bulle. Låt vila utan att vara övertäckt i ca 10 minuter. Gör under tiden fyllningen med fett, socker och vaniljsocker som man blandar ihop. Skär rabarber och jordgubbsr i skivor. Forma till bullar genom att kavla ut, bred på fyllning och strö över sommar frukten och rulla ihop. Låt jäsa igen till dubbel storlek. Pensla på uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda på 250°c i ca 10-12 minuter. Klart!










Kram Elisabeth!💕

Smygtitt på bullar

Publicerad 2015-08-06 20:13:35 i Allmänt

Hej på er! Följer ni bloggen på Instagram? Om inte så har ni troligtvis inte sett mitt nya påhitt. Jag blev super sugen på att baka med kombon jordgubbar/rabarber. Första tanken är då paj men jag tycker inte att jordgubbar är så gott i paj. Då kom idén till att baka bullar som jag sedan fyllde med jordgubbar och rabarber istället. Det är något bland det bästa jag gjort i bakväg! Ni får receptet längre fram men får tjuvkika på dem idag.




Eftersom att jag själv inte har Facebook, (har aldrig haft) så har jag inte så stor koll på vad som händer där. Men fick höra från mammas jobbarkompis att hon sett mig på bild där. För er som inte vet så sommarjobbar jag i bageriet på Ica maxi i Västervik. Då hade de lagt upp en bild på mig när jag jobbar, höll på att skratta ihjäl mig. Men jag bjuder på den ändå;)
Kram Elisabeth!💕

Bloggutmaning 5: Användbara tips

Publicerad 2015-08-03 11:06:56 i Tips

Hej på er! Nu är det utmaning 5 som gäller, tyvärr ett inlägg utan bilder då det krånglar för mig idag. Har suttit i en halv timme och bilderna kan inte laddas upp i inlägget. Vet inte varför, det har aldrig krånglat förrut. 
 
Denna utmaning handlar om användbara tips som kan göra det mycket lättare om man inte redan visste om dem såklart. Jag radar upp dem nedanför. 
 
Bullar & vetedeg
• Om fyllningen i bullarna brukar flyta ut för dig så prova att blanda i lite mjöl nästa gång, då får du en fastare och lika god fyllning. 
• Ser dina bullar ut som ett torn när du tagit ut dem ur ugnen? Då kan du lätt trycka ner toppen försiktigt med en sked och bullen blir fin igen. 
• Jag tycker att vetedegen blir bäst om man bakar den på rumsvarmt fett och kall vätska, något att prova nästa gång?
 
Muffins
• Baka muffins och cupcakes i en muffinsplåt om du har en sådan, blir alltid lika bra resultat för mig.
 
Dammsugare
• Bakar du småkakor och mjuka kakor ofta? Då blir det oftas snuttar och kanter kvar från kakorna. Spara dessa i en burk i frysen och använd när du ska göra dammsugare nästa gång, super praktiskt!
 
Tårtor
• Om du vill baka en hög tårta och bara har långa springformar så har jag ett toppen tips. Smöra formen som vanligt men täck kanten med bakplåtspapper istället för ströbröd till den höjd du vill ha. 
• Varje gång som jag ska baka tårta så tar det tre dagar för mig. Dag 1: Gör anslaget/tårtbotten. Dag 2: Gör fyllningen och lägg ihop tårtan. Dag 3: Spackla och dekorera tårtan. Då hinner tårtan stå till sig och den blir mycket saftigare, för visst smakar alltid tårtan bättre dagen efter?;)
 

Det var mina tips, hoppas att det hjälpte någon!
 
Kram Elisabeth!♥
 

Om

Min profilbild

Elisabeth

En småländsk tjej på 19 år som går tredje året på restaurang och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri/konditori på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping. Meningen med utbildningen är att jag ska ta studenten med en yrkesutbildning som konditor våren 2016. Resan dit får ni följa här på bloggen bland bunkar, mjöl och kreativitet. Bloggen finns också på Instagram under namnet @daxforfika ♥

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela