daxforfika.blogg.se

♥Min resa mot att bli konditor♥

Baguetter i skolan

Publicerad 2014-10-31 19:12:44 i Bröd

Hej på er! Tänkte skriva ett kort inlägg nu på kvällskvisten. Jag har under dagen bakat en tårtbotten och gjort två olika fyllningar. Jag lade även ihop tårtan och nu står den och drar sig i kylen. Imorgon hoppas jag kunna bjuda på den här tårtan som jag länge velat baka. Mer om den senare. Nu till något helt annat, bilder på baguetter som jag bakade i bageriet för ett tag sen.

Kram Elisabeth!

Cupcakes

Publicerad 2014-10-28 15:59:21 i Cupcakes/Muffins

Hej alla fina! Nu kommer bilder och recept på cupcakesen som jag tävlade med. Tyvärr ledde det inte till vinst men jag kanske är med nästa år igen.
Chokladcupcakes 
• 1 sats mormors mumsiga muffins med kakao (finns under kategorin cupcakes/muffins)
• 1.5 dl mini marshmallows
• Ca 70 g oreochoklad 

Gör muffinsen enlig receptet men blanda i marshmallowsen och chokladen hackad innan de ska gräddas. 

Vitchokladfluff 
• 3 dl grädde
• 1 st vit marabouchokladkaka 

Värm grädden på spisen och häll i chokladen och låt den smälta. När all choklad är smällt så häller man grädden och chokladblandningen i en skål och ställer i kylskåpet under natten eller minst sex timmar. Vispa sedan som vanlig grädde. 



Kram Elisabeth!

Karamelliserade popcorn

Publicerad 2014-10-25 15:32:34 i Baka utan ugn

Hej alla fina! Hoppas att ni har haft en bra lördag än så länge och att kvällen blir ännu bättre. Ni som följer mig på Instagram har säkert sett att jag gjorde karamelliserade popcorn i början av veckan. Nu kommer receptet på dem, perfekt att äta framför tvn ikväll eller som lördagsgodis. Receptet är mitt eget. 
Karamelliserade popcorn
• 1.25 dl opoppade popcornkärnor 
• 2 msk matolja
• 1.5 tsk salt
• 2 dl socker 
• 75 g smör

Poppa popcornen i en kastrull och salta. Smält sockret i en stekpanna tills det blir gyllenbrunt. Rör i smöret och rör tills det är smält. Häll i popcornen i stekpannan med sockret och blanda allt. Ös upp på en plåt med bakplåtspapper och låt stelna, dela på dem om de sitter fast. Klart!

Om ni vill följa bloggen på Instagram så heter den @daxforfika

Kram Elisabeth!

Stekpannebröd & misslyckade blåbärscupcakes

Publicerad 2014-10-24 16:31:16 i Egna recept

Hej, hej! Nu ska ni äntligen få receptet på stekpannebrödet som jag gjorde för ett tag sen. Smakar som pinnbröd om ni  har ätit det någon gång. 

Stekpannebröd 
• 7 dl vetemjöl 
• 1 msk bakpulver
• 1 tsk salt 
• 1.5 dl vatten
• 1.5 dl mjölk 
• 1 ägg 

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt resten och blanda ihop. Dela i jämnstora bitar beroende på vilken storlek du vill ha på dem. Platta ut dem ganska tunnt. Stek i stekpannan tills de fått fin färg på båda sidorna. Serveras varma! 

Det här receptet är egentligen misslyckat, det blev inte som jag ville. Men som tur var så blev det ändå bra på ett annat sätt, dessa gillas starkt!

Nu till blåbärsmuffinsen som jag skulle tävla med. Det blev inte bra och det har flera förklaringar. För det första så hade affären bara amerikanska blåbär som är super stora. Sen så reste de sig inte pga blåbären. Men ni får ändå bild på de men inget recept.


Istället så blev det en annan sorts cupcake, mer om det i ett senare inlägg.

Kram Elisabeth!

Cupcaketävling

Publicerad 2014-10-21 15:40:27 i Allmänt

Hej på er! Förra veckan så fick min mamma ett sms från sin kompis med den här bilden & frågan om jag inte skulle ta och delta?

Varför inte tänkte jag. Så jag började att planera och vill göra en cupcake som speglar mig och som samtidigt smakar gott och ser bra ut. Jag kom fram till att jag skulle göra blåbärscupcakes med vitchokladfluff som frosting och dekorera med blommor i marsipan och strösselpärlor. 

Jag längtar så mycket tills det här, jag ser verkligen fram emot det. Tyvärr så har jag sjukt mycket att göra gällande skolan, men hoppas verkligen att jag ska hinna med att tävla. 

Jag ska börja redan imorgon med att förbereda fluffet, då tror jag att jag hinner. 

Kommer blogga mer om detta när det väl är dags.

Kram Elisabeth!

Ljus/mörk brownie med hallon & gottigheter

Publicerad 2014-10-19 13:27:38 i Egna recept

Hej alla fina! Efter att jag gjort kladdkaka med ingredienser som jag köpte i Ullared så hade jag mycket kvar, då ville jag baka med det. Jag valde att baka brownies som jag bla fyllde med hallon. Receptet är mitt eget påhitt, hoppas att ni kommer att gilla det lika mycket som jag gör.

Brownies med hallon & gottigheter
• 150 g smör eller margarin 
• 5 msk kakao
• 3 ägg
• 2.5 dl strösocker
• 2 tsk vaniljsocker
• 2.5 dl vetemjöl
• 0.5 tsk bakpulver
• 2 dl mini marshmallows 
• 65 g hackad vit choklad
• 85 g hackad mörk choklad
• 8 oreokex
• 1.5 dl hallon

Sätt ugnen på 150°C och täck en långpanna med bakplåtspapper. Smält matfettet. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt alla torra ingredienser utom kakaon. Tillsätt fett och hallon. Dela smeten i 2 skålar 1/3 i ena och 2/3 i den andra. Blanda i kakao och gottigheter i skålen med mest smet. Låt den andra skålen vara. Häll i choklad smeten i långpannan. Ringla över den ljusa smeten och gör mönster med en gaffel.
Grädda i 45 min. Skär i rutor.




Kram Elisabeth!









Strass & praktiskt prov

Publicerad 2014-10-16 09:28:48 i Småkakor

Hej alla fina! Förra torsdagen så kom hela klassen till konditori lektionen ovetandes om att vi skulle ha praktiskt prov. Vi skulle göra tre olika saker.

• En bit
• En skuren eller spritsade småkaka
• En vispad massa

Jag valde att göra dubbla strass, kolakakor och sockerkaka. Jag köpte med mig strassen hem så de ska ni få se nu.


Fyllda med hallonsylt och doppade i choklad. 

Jag har bara ätit strass innan så när jag fick chansen att baka dem så tog jag den. Verkligen en utav mina favorit kakor! 

Kram Elisabeth!


Grahamsfrallor med sirap

Publicerad 2014-10-13 10:00:27 i Egna recept

Hej på er! Jag gillar att variera min bakning, både att göra saker som tar lång tid och saker som tar kort tid. Om det ska ta kort tid så ska kort verkligen vara kort och just så är det med de här frallorna. Allt blandas i bunken på en gång och bakpulver är jäsmedlet. Receptet är mitt eget så jag vill att det ska framgå om ni publicerar det någonstans. Här kommer receptet.

Grahamsfrallor med sirap ca 8 st 
• 3 dl grahamsmjöl
• 3 dl vetemjöl
• 1 msk bakpulver 
• 1 tsk salt
• 2.5 dl mjölk
• 2 msk sirap 

Rör allt till en deg i en bunke. Forma till bollar och lägg på plåt. Grädda på 200°C i ca 10-15 min. 
Perfekt att göra istället för scones.

Kram Elisabeth!♡
 

Kladdkaka med gottigheter

Publicerad 2014-10-11 19:07:09 i Egna recept

Hej alla fina! Nu kommer receptet på kladdkakan som jag skrev om i förra inlägget. Den är fylld med choklad, oreokex och marshmallows. Mäktig men såå otroligt god! 

Jag kan lova att den är mycket godare än vad den ser ut, blev inte alls nöjd med utseendet.

Kladdkaka med gottigheter
• 1 sats kladdkaka (recept finns redan på bloggen)
• 1 dl mini marshmallows 
• 30 g vit choklad
• 60 g mörk choklad
• 6 st oreokex 

Gör kladdkakan enligt receptet och blanda i resten av innehållet. Klart! 

Jag har flera kladdkaks recept här på bloggen så det är bara och välja ett.




Servera med vispad grädde eller vaniljglass. 

Kram Elisabeth!♡

Baknings ingredienser från Gekås, Ullared

Publicerad 2014-10-09 15:27:27 i Allmänt

Hej, hej! I helgen som var så var jag i Ullared. Den här gången hittade jag inga bakredskap som jag ville ha utan ingredienser istället. 


Kondenserad mjölk ? :-
Oreokex 10:-
Choklad 9:-/st
Mini marshmallows 10:-

Tror att det var så allt kostade. Ni som följer bloggen på Instagram har säkert sett kladdkakan som jag gjorde med några av ingredienserna. Receptet på den kommer snart här på bloggen.

Kram Elisabeth!

Prinsesstårta & ny rock

Publicerad 2014-10-07 18:38:00 i Tårtor

Hej alla fina! Den första tårta som bakades i konditoriet den här terminen var prinsesstårta. Man skulle både skriva och "rita" med pyntgele på den. Som ni ser så blev den tyvärr mosad på rosen bla eftersom jag har mer än en timmes tågresa hem. Men smaken var det inget fel på, vi gjorde både bottnar och vaniljkräm från grunden den här gången.
När vi började tvån så fick vi egna rockar med vårat namn på och jag kom på att jag inte visat er min. Så här är den.
 
Kram Elisabeth!♥ 

Vetekrans bakad i skolan

Publicerad 2014-10-05 20:36:00 i Vetebröd/Bullar

Hej, hej! Onsdagen den 24 september så bakade vi kransar, längder, snäckor och knutar av vetedeg. Jag provade att klippa, fläta och snurra kransarna och sen så gjorde jag knutar. Här nedan är kransen flätad och fylld med remons (margarin & strösocker) och vaniljsocker.
Den var himmelskt god!
 
Kram Elisabeth!♥

Pain au chocolat

Publicerad 2014-10-03 09:51:53 i Bakelser

Hej alla fina! Jag har bakat något som var hur gott som helst nämligen pain au chocolat. Det är en wienerbrödsdeg som man rullar och har choklad som fyllning i. Jag har varken ätit eller bakat det innan. Iden kom när mamma hade köpt hem såna som man bara gräddar i ugnen och då ville jag såklart prova att göra egna. Om jag ska vara helt ärlig så var mina mycket godare än de fabriksgjorda. Jag har bara gjort wienerbröd två gånger innan och det var i skolan. Nu var det första gången jag gjorde det hemma och det var mycket lättare än vad jag trodde. Ni måste verkligen prova!


Jag hittade ett recept på weineråttor och använde den degen, receptet kommer från Arla. Jag gjorde hälften och fick 16 st. 

Pain au chocolat 
• 50 g jäst 
• 2.5 dl mjölk
• 2 st ägg
• 0.5 dl strösocker 
• 1 krm salt 
• 1 liter vetemjöl 
• 400 g smör
• 1 stor marabou chokladkaka 

Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk, ägg, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt stå i kyl i 10 minuter. Skär smöret i 10-12 skivor. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en rektangel ca 30x45 cm. Lägg ut smöret på halva degen och vik över den andra halvan. Nyp ihop kanterna ordentligt. Vrid degen en kvarts varv så att du har den vikta kanten mot dig. Kavla försiktigt ut degen till en två cm tjock rektangel. Vik degen i tre delar och vrid den ett kvarts varv så att du har skarven mot dig och kavla återigen ut degen tills den är två cm tjock. Gör likadant två gånger till. Lägg degen ihopvikt och övertäckt i kylen i 15 minuter. Ta ut degen och kavla ut den på lätt mjölad arbetsbänk till en platta ca 20x49  och ca en cm tjock. Dela degen i remsor ca 12x4 cm. Lägg på en chokladbit och rulla ihop. Lägg skarven nedåt. Låt jäsa i 30 minuter. Grädda på 225°C i 8-10 minuter. 









Kram Elisabeth!♡

Elisabeths kanelbullar & tips

Publicerad 2014-10-02 13:48:52 i Vetebröd/Bullar

Hej alla fina! Jag har studiedag idag och passade då på att baka kanelbullar inför kanelbullens dag på lördag den 4 oktober. Jag är inte hemma då så bakandet fick bli idag. Jag vill börja med att säga att bullar är något som jag aldrig blir nöjd med. Men idag hände något fantastiskt, jag blev supernöjd!! Därför tänker jag ge er mina bästa tips och saker man ska tänka på. Såklart har de flesta sitt eget recept och sina egna knep som alltid funkar för dem, men här kommer mina. Receptet jag använde idag är också helt nytt. Jag jämförde olika recept som jag använt tidigare, och knåpade ihop en blandning av dem och mina egna ideer. Så nu har jag också bakat bullar efter ett eget recept, det är såå kul att exprementera sig fram. 
 
Tips när du ska baka bullar.
• Använd ett recept där degvätskan är kall.
• Istället för att baka med smält matfett så använd rumsvarmt fett.
• Ta inte i för mycket mjöl i början, det tar ett tag för mjölet att dra åt sig vätskan.
• Kör degen länge i degmaskinen gärna i 20 minuter så att degen blir blank och slät. Vete tål hård bearbetning. 
• Låt degen jäsa övertäckt med plastfolie istället för en bakhanduk.
• Det tar tid att baka bullar, strunta i jästiden som står i receptet och låt degen jäsa klart. Min jäste i mer än 1 timme.
• När degen är klar så stjälp upp den på mjölat bakbord och låt den vila i 10 minuter så att mjölet drar åt sig vätskan. 
• Använd lite vetemjöl i fylningen, då rinner den inte ut ur bullen.
• Grädda i pappersforma, då har bullen bara ett håll att ta vägen och det är upp, då flyter den inte ut.
• Om bullen skulle bli som lutande tornet i Pisa så kan man ta en sked och trycka lätt på toppen så blir bullen fin igen. Det gör man direkt när bullen kommit ut ur ugnen. 
Nu kommer äntligen receptet.
 
Elisabeths kanelbullar ca 55 st
• 100 g mjukt smör eller margarin
• 2.5 dl kall mjölk
• 2.5 dl kallt vatten
• 50 g röd jäst
• 0.5 tsk salt
• 1 dl strösocker
• 12 dl vetemjöl + lite mjöl till utbakningen
 
Kanelfyllning
• 150 g smör eller margarin
• 4 msk kanelsocker
• 1 msk kanel
• 1 msk vetemjöl
 
• 1 st ägg
• Pärlsocker (rosa)
 
Jag valde att färga mitt pärlsocker rosa eftersom att det är oktober och rosa bandets månad. Man kan såklart behålla det vitt eller färga en annan färg. Men för mig var det viktigt att färgen fick bli rosa eftersom att personer som står mig nära har och har haft cancer och jag vet hur otroligt jobbigt det är. 
 
Börja med att blanda ut den utvalda färgen med lite vatten. Häll sedan i pärlsocker och blanda ihop. All mängd får man bestämma själv beroende på hur mycket man ska ha. Låt sockret stå och dra lite med färgen i. Lägg sedan ut socket på en plåt och låt torka på 50 grader i ugnen tills allt är torrt. Man får dela isär det några gåger medan det är i ugnen. Klart!
 
Fyllningen blandar man bara ihop med en sked. 
 
Nu till själva bullarna. Smula jästen i degbunken och lös upp den i vattnet och mjölken. Blanda i resterande ingredienser, fettet i mindre bitar. Tillsätt mjölet lite i taget. Knåda i bunken tills degen är slät och blank. Låt degen jäsa till dubbel storlek, det kommer att ta tid. Stjälp nu upp degen på det mjölade bakbordet och forma den rund, låt vila på bänken i 10 minuter. Gör nu degen och fyllningen till bullar på det sättet du vill ha dem. Jäs till dubbel storlek igen. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda på 250 grader i 10-12 minuter. 
Som jag skrev innan så är det första gången som jag verkligen blev nöjd med mina bullar och jag blev så glad över det.
 
Ha det riktigt bra nu och ät många bullar på lördag för det kommer jag att göra, glöm inte att bloggen finns på instagram under namnet @daxforfika
 
Kram Elisabeth!♥ 
 

Desireebullar

Publicerad 2014-10-01 17:05:38 i Bakelser

Hej på er! Nu har jag bakat något jag inte gjort innan, något som jag inte ens visste att det fanns. Mamma hade varit och fikat en sorts vaniljbulle på ett cafe för ca två månader sen som hon tyckte var jättegod. Jag tänkte väl inte mer på det förrens för några veckor sedan när läraren i bageriet visade dessa bullar, Desireebullar. Precis den sortens bulle som mamma hade fikat på cafet. Så nu har jag gjort såna också och de kommer att göras flera gånger kan jag lova. 
Ber verkligen om ursäkt för dessa dåliga mobilbilder men kameran fanns inte till hand just då. 
 
Desireebullar
• En sats vetedeg ur boken "Sju sorters kakor"
• 3 dl vispad grädde
• 4-5 dl vaniljkräm
• Smält smör
• Kanelsocker
 
Gör vetedegen som står i receptet, om ni inte äger boken så finns receptet på grunddegen här på bloggen under kategorin "vetebröd & bullar". Forma till släta bullar och följ det receptet. När de är ute ur ugnen och har svalnat så trycker man ett hål i mitten av bullen. Blanda vaniljkrämen och grädden och spritsa i hålet tills bullen blir fylld. Pensla med smöret och doppa i kanelsocker.
 
Kram Elisabeth!♥

Bageri & konditori mässa i Kista

Publicerad 2014-10-01 16:28:00 i Allmänt

Hej alla fina! Tordagen den 18 september så åkte jag och min klass till bageri & konditori mässan i Kista. Dagen bjöd på massor av provsmakningar, inspiration och skratt. Nu kommer bilderna;)
Det fanns massor olika sorters glass för provsmakning. Fler bilder kommer.
Wienerbröd doppade i choklad och kokos, de var hur goda som helst. Det känns extra kul att smaka något som är gjort av ett proffs.
Mer glass.
Det här var någon speciell glass som jag inte kommer ihåg vad den hette, bubbies kanske? Hursomhelst så kan man äta den direkt i handen, den var täckt mer rispasta? och i var det glass.


Jag valde smaken choklad/vanilj.
Vi fick proffsiga lappar, haha!

Hallon & lakrits mousse
Bröd
Den godaste glassen!
Och till sist tårtor.

Det var en härlig mässa och idag kändes det verkligen att det är det här som jag vill jobba med i framtiden.

Kram Elisabeth!♡

Om

Min profilbild

Elisabeth

En småländsk tjej på 19 år som går tredje året på restaurang och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri/konditori på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping. Meningen med utbildningen är att jag ska ta studenten med en yrkesutbildning som konditor våren 2016. Resan dit får ni följa här på bloggen bland bunkar, mjöl och kreativitet. Bloggen finns också på Instagram under namnet @daxforfika ♥

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela